Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kommuneundersøkelse 2018

Utdeling av utstyr for skadereduksjon ved rusmiddelbruk

Utdeling av brukerutstyr til personer med rusproblemer er et effektivt tiltak for å redusere skader knyttet til rusbruk som f.eks. smittsomme sykdommer og overdosedødsfall. I tillegg bidrar utdeling av brukerutstyr til økt kontakt mellom brukere og hjelpeapparatet.

Sverre Nesvåg og Inger Bjørgo Hustvedt
Publisert 15.10.2019
Sist oppdatert 30.09.2021

Etter lov om vern mot smittsomme sykdommer § 7-1 er kommunene pliktige til å forbygge smitte med blodbårne sykdommer. Utstyr for skadereduksjon innebærer utstyr for injisering eller røyking av rusmidler, nalokson nesespray, kondomer/glidemiddel eller engangs tannbørster. 

KORFOR (regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest) gjennomfører årlige kommuneundersøkelser i perioden 2016- 2022 på oppdrag fra Helsedirektoratet. Rapporter for undersøkelsene finnes på  sus.no/korfor


Hovedfunn fra kommuneundersøkelsen 2018:

  • Det er et økende antall kommuner som deler ut utstyr for skadereduksjon. 30 kommuner som i 2016 svarte at de ikke deler ut utstyr har nå startet med utdeling.
  • Tall fra BrukerPlan viser at andel injiserende rusavhengige som har tilgang på sprøyteutdeling i sin kommune har økt fra 77 prosent i 2016 til 87 prosent i 2018.
  • Syv større kommuner med en relativt omfattende rusproblematikk deler ikke ut utstyr for skadereduksjon.
  • Det er registrert injiserende brukere i 133 mindre kommuner (under 20000 innbyggere). Men kun en tredjedel av disse kommunene har utstyrsutdeling.
  • 39 prosent av kommunene med utstyrsutdeling melder om behov for å dele ut mer og annet utstyr enn de gjør i dag.

Kommuneundersøkelsen 2018