God sommer

Vi på SESAM ønsker dere alle en riktig god sommer!

Publisert 09.07.2021
Sist oppdatert 19.06.2023
Praksisprisvinnere 2021_9.PNG
Bilder fra "Den gode dagen i drivhuset" ved Austratt Bo- og aktivitetssenter og "Gylne øyeblikk og spa-kveld" ved Finnøy Helse- og omsorgssenter
​Også denne våren har vært preget av fokus på smitteverntiltak; jobbe hjemmefra, digitale møter og seminarer og ingen feiringer med kake og samhørighet, slik vi liker å gjøre på SESAM. Et høydepunkt var imidlertid SESAM-festivalen - Norges største festival om – og for eldre! 

SESAM har gjennom flere år utviklet en festivaluke, som nå har blitt til Norges største festival om – og for eldre. Den gikk av stabelen 25.-28. mai, og hadde arrangementer for helsepersonell, forskere, politikere og samfunnsengasjerte personer. Av (u)naturlige grunner var de fleste arrangementene digitale. 

​«De neste 30 årene vil antall eldre over 65 år mer enn dobles. Eldre over 80 blir tre ganger så mange som i dag. Hvert fjerde sekund rammes noen av demens, og antallet vil øke i årene framover. For å skape et aldersvennlig samfunn, må vi finne nye måter å jobbe på. Derfor er SESAM-festivalen så viktig», sier professor og senterleder for SESAM, Ingelin Testad. 

En viktig del av festivaluken er den årlige SESAM-konferansen. Målet med konferansen er å formidle ny kunnskap innen klinikk og forskning, og å gi inspirasjon til arbeidet med eldres helse i alle deler av helsetjenesten. Blant foredragsholderne i år var generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Mina Gerhardsen og psykolog og forfatter Sissel Gran. To høydepunkt på SESAM konferansen er presentasjon av «Forskningsnytt» ved professor og forskningsleder ved SESAM, Dag Årsland, og praksisnær forskning ved Ingelin Testad. Utdeling av Linda Buettners praksispris er veldig inspirerende for å vise fram enkle, kreative, morsomme, nære, kjærlige og smarte tiltak for personer med demens».  I år var det Austrått bo- og aktivitetssenter som stakk av med praksisprisen for sitt tiltak for personer med demens med «Den gode dagen i drivhuset». Publikum kunne også stemme på sin favoritt av de innkomne forslagene, og da ble det Finnøy pleie- og omsorgssenter som vant for sine «Gylne øyeblikk og spa-kveld». Se bilder øverst i saken.
Du kan lese mer om årets SESAM-festival på www.sus.no/sesam

Noen av innleggene finnes også på YouTube: SESAM-festivalen

Som vanlig har det vært en produktiv tid også på søknadsfronten. Vi har levert prosjektsøknader både til Stiftelsen DAM, EU (JPND) og Norges Forskningsråd (NFR). 
Svaret kommer på senhøsten.

Mye spennende står på planen til høsten. Kursplanen er omfattende med mange interessante tema - Link til denne. Vi skal ha ulike nettverkssamlinger, oppstart av flere nye kliniske studier og WiseAge arrangementer. Før den tid vil vi ønske alle en RIKTIG GOD SOMMER!