Lura Dytten

Vinner av Linda Buettners praksispris 2019

Lura bo- og aktivitetssenter vant årets Linda Buettners praksis pris

​Lura bo- og aktivitetssenter er et sykehjem i Sandnes kommune for personer med demens. Her er det 65 beboere og daggjester med ulik alder og behov. Sykehjemmet har kafe, frisør og fotpleie. Dagsenteret har også et kveldstilbud for personer med demens.

bilde av to menn med vannkanten

Bilde fra en av turene. Foto: Katrine B. Knutsen

Aktiviteten

Lura Dytten består av flere tilrettelagte aktiviteter. I samarbeid med frivillige ønsker vi å gi et tilbud om mer fysisk aktivitet til de som ønsker det, samtidig som vi ønsker å styrke samholdet på huset.

Sammen har vi syklet og gått til Kristiansand, Oslo, Berlin, og vi er nå på vei fra Tromsø til Bodø. Vi har felles gåturer i flere oppmålte turstier i nærmiljøet og i korridorene. Vi har også to motiview-sykler, syklene er utstyrt med kilometermåler, og i tillegg har vi en Christiania bike.

Ved ukeslutt legges antall kilometer sammen for tur og sykkel, og vi markerer på et kart hvor langt på veien vi har kommet. På veien til målet har vi flere felles markeringer som inneholder noe spesielt fra den byen vi har kommet til. Her er det bare å bruke fantasien. For eksempel i Egersund...sild, - da blir det kanskje en skrive med egg og sild. Vi har sammen laget til flere flotte arrangement som for eksempel i forbindelse med sykkel VM for eldre.

Vi ønsker at våre beboere og daggjester skal få mer aktivitet i hverdagen, frisk luft og sosialt fellesskap. En pause fra sykdom, nye impulser som gir gode samtaler og mye latter

Katrine B. KnutsenUtbytte av aktiviteten

Lura Dytten har hatt og har stor betydning for samholdet på huset. Flere av beboerne er "gamle kjente" som ikke er klar over at han/hennes nabo bor på huset. Personalet og frivillige blir kjent på tvers av avdelingene, noe som igjen er positivt for samholdet. Aktiviteten har ikke bare fysisk effekt, men også psykologisk og sosial effekt.

Film av Lura Dytten

Du kan se film av Lura Dytten her:

Se film

Sist oppdatert 02.06.2023