Psykose og bipolar lidelse

Tidlig oppdagelse og behandling av psykoser gjør sjansen for å bli frisk størst.

Psykose

Noen mennesker kan ha det så vanskelig at de etter hvert begynner å oppleve seg selv og verden på en forvirrende måte. Noen kan høre stemmer som gjør dem redde, se ting som andre ikke kan se eller tenke at de er spesielle eller forfulgt.

Hvis du har sånne opplevelser, eller har folk rundt deg som er bekymret for om du har det, er det viktig å komme raskt i kontakt med sykehuset. Ungdommer med disse opplevelsene blir tatt raskt imot.

Hvordan få hjelp?

 Du kan selv kontakte TIPS på 51515959.

TIPS - tidlig oppdagelse og behandling av psykoser

TIPS er et tilbud som arbeider for å oppdage og behandle alvorlige psykiske lidelser så tidlig som mulig. Søk hjelp så raskt som mulig, da er sjansen størst for å bli frisk

Ta kontakt: 51 51 59 59 Ukedager 08:00 - 15:00 http://www.tips-info.com/

​​Det er viktig å skape ro og trygghet i livet du lever - gjennom samtaler og samarbeid med de rundt deg i dagliglivet. Av og til er det nødvendig å gi medisiner for å dempe uro og forvirring.

Bipolar lidelse

Noen mennesker kan oppleve lange perioder med ekstremt godt humør og overskudd, slik at de som er rundt blir bekymret. Disse menneskene føler seg uovervinnelige, men kan ha problemer med pengebruk og søvnløshet.

Når du har slike opplevelser, eller har folk rundt deg som er bekymret for om du har det sånn, er det viktig å komme raskt i kontakt med sykehuset. Ungdommer med disse opplevelsene blir tatt raskt imot og av og til vil man bruke medisiner for å få kontroll over de sterke humørsvingningene. For å få kontakt med sykehuset, er det letteste å kontakte fastlegen, eller snakke med en voksen du stoler på. ​

Hvordan få hjelp? Les mer om psykose - Helsenorge.no

Les mer om bipolar lidelse (helsenorge.no)​

Sist oppdatert 28.12.2023