RAKOS tildelt innovasjonsprisen

Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter (RAKOS) ble i går tildelt årets innovasjonspris under Helse Vest sin forskningskonferanse på Solstrand.

Publisert 18.11.2022
Sist oppdatert 03.02.2023
Tre personer med blomster og diplom i hendene.

Glade prisvinnere på Solstrand i går kveld, ​Thomas Lindner til venstre, Anne Marie Øvstebø og Conrad Bjørshol. Foto: Silje Katrine Robinson.​​

​Utenom innovasjonsprisen til Helse Stavanger, ble det delt ut to andre priser der begge gikk til Helse Bergen. Kjell Morten Myhr fikk forskningsprisen og Olga Therese Ousdal fikk "Pris til ung forsker".

Prosjektet til RAKOS går under navnet "Oppfølging av førstehjelpere". Prosjektarbeidet er unikt og er blitt så anerkjent at Thomas Lindner, Anne Marie Øvstebø og Conrad Bjørshol fra Helse Stavanger fikk Helse Vest sin innovasjonspris. Det store engasjementet kombinert med målrettet innsats rettet mot personer som ofte gjør avgjørende innsats i akutte situasjoner, er bakgrunnen for prisen. RAKOS er først i verden ute med tiltak for systematisk oppfølging av av førstehjelpere.

- De som har tatt et samfunnsansvar ved å hjelpe andre, de hjelper vi nå, sa Thomas Lindner i forbindelse med prisoverrekkelsen. 

RAKOS har utviklet et opplegg som møter førstehjelpere etter en alvorlig hendelse. Gjennom samtaler med erfarne helsearbeidere og oppfølging av hendelsen, blir det satt ord på det de har gått gjennom. For hjelpere i førstelinje kan en traumatisk opplevelse sitte lenge i. Foreløpige studier viser at oppfølgingen er nyttig. Førstehjelpere opplever en stor reduksjon av traumeopplevelser seks måneder etter en alvorlig hendelse.