Pipe på plass med stor presisjon

Med to mobile kraner som tok tunge og sikre løft, kom første halvdel av den 50 meter høye pipen til Nye SUS på plass.

Publisert 20.05.2021
Sist oppdatert 21.05.2021
Pipe på plass til Nye SUS

Morten Møller

- Jeg vil gi honnør til alle involverte som gjennomførte transport og løft på en sikker og effektiv måte og med stor presisjon. God planlegging av en meget spesiell transport er nøkkelen til å lykkes. Pipen kom på plass raskere enn forventet, sier Morten Møller, som er byggeleder for tekniske fag på Nye SUS og er den som har hatt ansvaret for koordinering av jobben.

Spesialtransport

Den 25 meter høye pipedelen ble transportert fra Danmark med båt til Risavika havn. Derfra ble den flyttet på spesialtransport med ekstra lang trailerlast til byggeplassen og rygget på plass i riktig posisjon i forhold til planlagt løft med mobilkranene.

25 tonn tung pipedel

Den 25 tonn tunge pipedelen ble festet i både topp og bunn og løftet av transporttraileren. Deretter «vippet» de den opp i horisontal posisjon. Fra kranen ble festet klargjort for å treffe på fundamentet og boltene i byggeprosjektet.

20210519_131149.jpg
Presisjon i 44 bolter

- Det var perfekt vær for en slik operasjon, lite vind og dyktige folk involvert. Med eksakt presisjon fikk mannskapene løftet den store pipen på plass og rett inn i 44 bolter som utgjør øverste del av fundamentet for pipen, forklarer Møller.

Under fundamentet er det bygget solid armering slik at pipen som skal bli 50 meter høy skal stå stødig og gjøre jobben når Nye SUS er klart.

Godt synlig

- Det er stor kranaktivitet i området og tårnkranene må være ferdige med sine aktiviteter før vi kan løfte på plass de siste 25 meterne pipe. Pipen vil bli godt synlig med sine 50 meter og til høsten setter vi kronen på verket, sier Møller.

Nødaggregater

Pipen skal brukes til å koble på fire nødaggregater som hvert veier 13 tonn. Disse ble løftet på plass i forkant av pipen, og skal sikre nødstrøm til Nye SUS. I tillegg skal tre andre systemer kobles på pipen, og det er varmekjelene for varmesentralen i det nye universitetssykehuset.

- Å bygge et så stort og komplekst bygg som Nye SUS krever god planlegging og korrekt rekkefølge på leveransene. Det er vår leverandør Coromatic som har levert både aggregater og selve skorsteinen, sier Møller.