Nytt universitetssykehus i Stavanger reiser seg

Nå begynner snart det nye universitetssykehuset i Stavanger å bli et skikkelig landemerke på Ullandhaug, ettersom heissjaktene støpes nær 37 meter høye.

Ingveig Tveranger
Publisert 13.05.2020
Sist oppdatert 02.05.2022
Betongglid for SUS2023

Det nye universitetssykehuset begynner å reise seg

- Med denne store betonggliden kan alle se hvor høyt det nye sykehusbygget blir, og det blir et skikkelig landemerke i vår region, sier Kari Gro Johanson, prosjektdirektør for SUS2023, og viser til at dette er den største gliden i regionen siden det var full aktivitet i Jåttåvågen.

- Jeg er stolt og glad for å få følge byggeprosjektet for det nye universitetssykehuset så tett. Teamet som holder fremdriften og alle som leverer til beste for både oss på sykehuset og befolkningen gjør en viktig jobb, sier Helle Schøyen, konstituert administrerende direktør på SUS.

Det er Kruse Smith som er entreprenør og som gjennomfører den store betonggliden, der 30 personer jobber på skift gjennom hele døgnet i 14 dager for å støpe opp sjaktene.

- Vi skal bruke 2000 kubikk betong og 300 tonn armering, og samtidig skal det støpes inn 1500 såkalte comax-kassetter som er koblingspunkter for bygget som skal settes på sjaktene. For oss er dette ganske stort, å bygge nytt sykehus er et prestisjeoppdrag som vi er veldig stolte over å levere sammen med vår underleverandør Veidekke-Interform, sier Roger Halle, prosjektleder for Kruse Smith.

- Midt i koronakrisen kjørte vi en forberedende storstøp i regi av Vest Betong der vi la dekket før gliden, da ble det levert over 70 lass betong. Ca 550 kubikk betong kom på plass i løpet av en dag, opplyser Bjørn Mentzoni Dahl, prosjektsjef i Vest Betong. Han er imponert over teamet sitt som holder tempoet oppe.

Milepæl for SUS2023

Fra venstre; Helle Schøyen, konst adm dir SUS, Lars Egil Borsheim, prosjektleder bygg SUS2023, Roger Halle, prosjektleder Kruse Smith og Kari Gro Johanson, prosjektdirektør SUS2023.

Sammen med de over 200 arbeidsfolkene på byggeplassen blir denne store milepælen markert for sykehusprosjektet. Med strenge smitteverntiltak har byggeprosjekt holdt fremdriften gjennom hele koronaperioden. 

 -Vi har bestemt oss for å fortsette slik for å holde fremdriften. HMS og sikkerhet har første prioritet på vår byggeplass, og når vi nå starter for alvor med bygg i høyden slipper vi ikke opp på verken kronatiltak eller andre tiltak, understreker Johanson.

SUS2023 er for tiden landets største byggeplass, det nye universitetssykehuset i Stavanger blir større enn Nasjonalmuseet, Deichmanske og Munchmuseet til sammen.

Betonggliden skal levere 7 sjakthus og de har til sammen 26 «rom» der ulike føringer/heiser skal gå. Maks høyde blir 36,6 meter. Arbeidet skal være ferdig i slutten av mai. 

Neste skritt er å begynne arbeidet med å sette opp selve råbygget, og det starter like etter at gliden er ferdig.