​​​Kan næringsmidler fra frukt og bær bidra til sunnere aldring?​

MIDI-studien er et forskningsprosjekt på SESAM som skal vurdere effektene av et nytt kosttilskudd, DailyColors™, som inkluderer elementer fra Middelhavsdietten.

Publisert 28.02.2023

DailyColors kapselboks
​​​​​

Vår forventede levetid øker, og det fokuseres på å finne trygge, rimelige og tilgjengelige metoder for å understøtte sunn aldring i befolkningen. Det er økende vitenskapelig belegg for at faktorer som kosthold kan bidra til å redusere aldersrelaterte sykdommer som f.eks. demens og kreft.

Målsettingen med prosjektet er å undersøke effekten av et kosttilskudd som inneholder polyfenoler; stoffer som finnes i frukt, bær og grønnsaker, og deres effekt på biologiske prosesser som er relevante for aldring og aldersrelaterte sykdommer.

Studien tester et kostholdstilskudd som antas å ha fordelaktig effekt på biologiske markører forbundet med sunn aldring av muskler og hjerne, men som er vanskelig å innta i rett mengde uten å legge om kostholdet betydelig. Deltakerne får utdelt kapsler som skal tas daglig. Undersøkelsen foretas i friske frivillige med BMI >25 som er over 55 år, og varer i 21 dager.

Deltakere vil ta supplementet eller placebo daglig i en uke, etterfulgt av en en uke hvor kroppen tømmer seg for stoffene. Deretter gjentas prosessen, med det motsatte av hva deltakeren fikk den første uken.

Studien analyserer og sammenligner mål på cellenes energiomsetning, NAD+ og CD38, i blod, samt markører på betennelse og oksidativt stress. Det tas blodprøver av deltakerne for å måle dette.
Studien skal rekruttere totalt 25 pasienter fra Stavanger regionen. Som deltaker går man igjennom en enkel medisinsk undersøkelse før oppstart.

Klikk her for mer informasjon om studien: MIDI-studien​


Fakta om middelhavsdietten

Middelhavsdietten er en type kosthold som i hovedsak består av plantebasert kost. Frukt spises daglig og olivenolje er hovedkilden til fett. Små til middels mengder fisk og sjømat i tillegg til kylling og meieriprodukter spises daglig, men sukker, honning og rødt kjøtt inntas sjeldent. Flere studier har sett på effekten middelhavsdietten har på helsen og mange peker på at denne typen kosthold kan bidra til å forebygge eller utsette sviktende hukommelse og konsentrasjonsevne og andre mentale funksjoner.