God sommer fra SESAM 2023

Publisert 04.07.2023
Sist oppdatert 06.07.2023

Våren på SESAM har som vanlig vært fylt med mange spennende aktiviteter. Vi har også i år gjennomført SESAM festivalen – Norges største festival om og for eldre! Det har blitt et viktig treffpunkt for forskere, ansatte i kommunene og WiseAge medlemmer!

SESAM konferansen er en viktig del av festivalen, og i tradisjonen tro delte vi ut Linda Buettners praksispris og –publikumspris for gode, praksisnære tiltak for personer med demens. Vi kan trygt si at årets prisvinnere arbeider i Linda Buettners ånd og bidrar til «Den gode dagen» for personer med demens. Årets vinner av Linda Buettners praksispris ble Helsehuset Stavanger - Hermetikken aktivitetssenter ved Heidi Elin Kunnas og Atle Utsola.
 Stokka sykehjem ved Son Thanh Tran vant publikumsprisen! 

Vinnere Hermetikken

Heidi Elin Kunnas og Atle Utsola mottok Linda Buettners praksispris fra Runar Bakken. Senterleder Ingelin Testad gratulerer! Foto: Marie von Krogh, Impress Publisering

Du kan lese mer om vinnerbidragene her:  Vinneren av Linda Buettners praksispris er kåret - Helse Stavanger

Wonderful World
Vi var også med på noe helt nytt! Wonderful World - Den nordiske festivalen for filosofi & vitenskap, er den første av sitt slag og, ble gjennomført i Stavanger 1.–4. juni . SESAM var til stede med stand og arrangementer, foredrag og formidlet fersk kunnskap om aldring, helse og demens. Senterleder og professor Ingelin Testad hadde et innledende foredrag - «Demenssykdommens ABC – et lynkurs i hjernehelse», der sosiolog og tidligere statsråd Tora Aasland var vert. I en alder av 79 år disputerte hun for doktorgraden i 2022. Det betyr at hun er blant de tre eldste i Norge som har avlagt en doktorgradsavhandling!

Ingelin Testad og Tora Aasland

Foto: Justyna Stachon, Impress Publisering

Aldring - Nye forutsetninger i en ny tid
Lørdag 3. juni hadde vi boklansering av boken vår «Aldring - nye forutsetninger i en ny tid», i en samtale om «Fremtidens  alderdom», ledet av Stortingspresentant Mímir Kristjánsson. ​Innledet av lege og professor Geir Sverre Braut, hadde senterleder og professor Ingelin Testad, psykolog Sissel Gran og sosiolog Tora Aasland en samtale om hvordan fremtidens alderdom ser ut, og hva det betyr for samfunnet at vi får stadig flere eldre.
Samtale om Fremtidens alderdom

Foto: Justyna Stachon, Impress Publisering

Du kan lese mer om SESAM sin deltakelse på Wonderful world her:
Ha hjerte for hjernen! - Helse Stavanger (helse-stavanger.no) og her:
Aldring er ingen sykdom - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)

Disputas: Viktighet av ernæring og muskelfunksjon ved demens.

Miguel Borda
5. juni var en festdag på SESAM, ved at Miguel Germán Borda Borda disputerte for doktorgraden ved Universitetet i Stavanger med avhandlingen "Clinical and neuroimaging prognostic markers in Alzheimer's Disease and Lewy Body Dementia: The role of muscle status and nutrition".

Klikk her for å lese mer om disputasen: Disputas: Viktighet av ernæring og muskelfunksjon ved demens - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)


Brukerskole for personer med demens
Forskningsprosjektet SHAPE - www.shapeproject.eu/bli-med​, som går ut på å evaluere effekten av å gå på brukerskole for personer med demens, har pågått for fullt. Til nå har vi gjennomført 11 eSHAPE grupper og gruppe nr. 12 og 13 er godt i gang. Vi planlegger å starte de to aller siste gruppene i prosjektet i midten av august.

SHAPE kursledere

Gruppelederne Bjørg Bjørkelund, til venstre, og Vigdis Vagle underviser på det nettbaserte kurset eSHAPE. Teknisk assistent er Torunn Gudmestad Øvrebø. Foto: Nina Mæland, SESAM

Forskningen ved SESAM

Det har ellers også vært stor aktivitet på forskningsfronten. Den nye MIDI-studien ble startet og gjennomført. Her skal vi vurdere effektene av et nytt kosttilskudd, DailyColors™, som inkluderer elementer fra Middelhavsdietten. Kan næringsmidler fra frukt og bær bidra til sunnere aldring?

PROTECT-Norge studien er inne i sitt tredje år, og vi fortsetter å rekruttere deltakere. Per nå har 5 131 personer registrert seg i PROTECT Norge, og målet er å nå 6 500 innen september 2023. Rett før sommeren startet vi med å sende ut DNA prøvetakingssett til de deltakerne som ønsker å avgi DNA. Dette er et viktig bidrag til demensforskningen, da vi vet at gener spiller en viktig rolle i utviklingen av Alzheimers sykdom. Mer kunnskap om sammenhengen mellom genetikk og demens er derfor en viktig brikke i arbeidet med å løse demensgåten. Dette er en helt frivillig del av studien, og gjøres enkelt ved å avgi en spyttprøve hjemmefra.

Kurs og kompetankseheving

Vi har fått gjennomført 9 ABC-seminarer i løpet av våren der ca. 250 personer har deltatt, noe som er veldig bra med tanke på at det er travle tider for dere ute i kommunene. I tillegg har flere av våre ansatte hatt undervisning for lag or foreninger.

Nå blir det stilt fra vår side noen uker, men vi har mye spennende som står på planen til høsten. Kursplanen er omfattende med mange interessante tema: Kurs på SESAM - Helse Stavanger. Vi skal ha ulike nettverkssamlinger, oppstart av nye kliniske studier og WiseAge arrangementer.

Og med dette vil vi ønske alle en riktig fin sommer!

God sommer 2023_kolonihage.PNG

Foto: Nina Mæland