Undersøkelse
Lekeobservasjon
Lekeobservasjon benyttes for å utforske hvordan et barn opplever verden. Gjennom lek og i kontakt med en terapeut formidler barn følelser, viser evne til å stå i kontakt og lar viktige tema styre leken. Man får vite mer om barnets tilpasnings‐ og mestringsstil. Denne informasjonen bidrar til diagnostisk forståelse, samt forståelse av individuelle psykiske mekanismer som kan være sentrale i behandlingssammenheng.
Terapeuten leker sammen med barnet, og observerer hvordan barnet forholder seg i leken. Foreldrene er som oftest ikke med inn i lekerommet.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen, helsestasjon eller legevakt er de som i hovedsak henviser til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. Spesialisthelsetjenesten vil da avgjøre om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten.
For å få innleggelse i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen, psykologer eller barnevernsleder er de som i hovedsak henviser til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten. Vi vil da avgjøre om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten.
Før
BUP vil gjøre et forarbeide der bakgrunn for, rammer rundt og forventninger til utredningen avklares med barnets foresatte. Barnet gis en alderstilpasset orientering om dette.
Under
Terapeuten forklarer rammene rundt timene og gjentar for barnet og foresatte hvorfor barnet og terapeuten skal være sammen på denne måten. Barn vil ta lekerommet i bruk på ulike måter, og terapeuten vil tilpasse seg det enkelte barn. Det kan variere i hvilken grad terapeuten deltar i leken. Det kan også variere i hvilken grad terapeuten snakker med barnet.
Undersøkelsen legges ofte opp som to-tre møter med omtrent 45 minutters varighet. Møtene forsøkes lagt innenfor en begrenset tidsramme på en til to uker.
Etter
Terapeuten gjennomfører en oppsummering og tilbakemelding med barnet tilstede mot slutten av siste lekeobservasjonstime.
Terapeutens vurderinger formidles til og drøftes med foresatte i et eget møte og sammenstilles med øvrige utredningsresultater.