Diagnose
Fedme hos barn og unge
For å vurdere om ditt barn har fedme som er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av fedme er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil.
Økt risiko for helseproblemer
Fedme er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Henvisning og vurdering
Overvekt hos barn og unge vurderes etter alder og kjønn.
Det er etter hvert en stor andel barn og ungdommer som er overvektige. Dette er i de aller fleste tilfellene livsstils-avhengig og skyldes en ubalanse mellom inntak og forbruk av kalorier, men også kombinert med en genetisk sårbarhet som gjør at en lettere utvikler overvekt enn andre.
Svært mange av disse barna lever i et miljø som fremmer overvekt. For slike barn vil det være nødvendig å arbeide med miljøet rundt barnet, i større grad enn å jobbe direkte med barnet. Spesielt for barn under 12 år er det pårørende som påvirker og bestemmer familiens kosthold, måltidsvaner og vaner for fysisk aktivitet. Et slikt arbeid er derfor et langsiktig arbeid som i første rekke må foregå hjemme, og i samarbeid med primærhelsetjenesten. Helsedirektoratets egen veileder kan være til hjelp: « Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge. Nasjonal faglig retningslinje for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge».
Utredning
Ved første konsultasjon møter du lege til en samtale. Her kartlegges din sykehistorie, vekthistorie og vektrelaterte følgesykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til overvekten.
Når vi har fått den informasjonen vi trenger vurderer vi årsak til overvekten - eventuelt andre diagnoser. Vi vurderer også om det er behandlingstrengende komplikasjoner/sykdommer som følge av overvekten.
Behandling
Livsstilsendring
Overvekt og fedme hos barn og unge behandles med endring av livsstil.
Du vil først gå gjennom atferdsbehandlingen der vi fokuserer på hvordan du kan endre din livsstil. Målet med behandlingen er varig bedring av levevaner, vektreduksjon, vektstabilisering og bedring av følgesykdommer.
Behandlingen kan bestå av gruppe- og individuell undervisning, og inkluderer elementer av kognitiv atferdsterapi og motiverende samtaleteknikker.
I behandling av barn og unge med fedme er det nødvendig å engasjere familien og omgivelsene som barnet lever i. I praksis vil det ofte bety at også foreldre og søsken endrer litt på sine matvaner og beveger seg litt mer.
Fysisk aktivitet i fedmebehandling
For å sikre et varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne. Det
anbefales minimum 60 minutter fysisk aktivitet hver dag. Aktiviteten bør være variert og intensiteten både moderat og høy.
Fysisk aktivitet utover 60 minutter daglig gir ytterligere helsegevinster. Minst tre ganger i uka bør aktiviteten være med høy intensitet, og inkludere aktiviteter som gir økt muskelstyrke og styrker skjelettet.
Oppfølging
Du blir skrevet ut fra sykehuset etter at anbefalt behandling er gjennomført. Videre oppfølging skjer hos fastlege og/eller helsesykepleier. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging du trenger og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Kontakt
Vestbygget
Barne- og ungdomsklinikken
Oppmøtested
Barne- og ungdomspoliklinikken: Vestbygg 1. et. inngang 5
Barne- og ungdomspost 3E4D: Vestbygg 3. et. og 4. et., inngang 5 eller via hovedinngangen.
Nyfødtintensiv 3D: Vestbygg 3. et., inngang 5 eller via hovedinngangen.
Vestbygget
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger
Vestbygget, inngang 5
Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger