Sykehusprest Lie-Bjelland blir pensjonist: Veldig takknemlig

Han kan ikke huske at han har hatt en eneste sykedag. For sykehusprest Leif Lie-Bjelland har gledet seg til å gå på jobb hver dag i over 40 år!

Mirjam Klingenberg
Publisert 27.07.2016
Sist oppdatert 21.02.2017

Du føler deg ivaretatt og sett når du snakker med ham. Sykehusprest Leif Lie-Bjelland har den virkningen på folk. Han kjenner nesten alle som går forbi i gangene og hver krinkelkrok av sykehuset. I 41 år har han trøstet, støttet, stilt opp, vigslet, døpt, begravet, samarbeidet og undervist ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) - helt tilbake fra da sykehuset var SIR avdeling Rogaland.

– Jeg har trivdes hver eneste dag på sykehuset. Det er et godt sykehus å være prest på. Det blir selvfølgelig rart å gå av med pensjon, men samtidig er det en prosess jeg har gått gjennom, så nå er jeg klar for dette, sier en tydelig fornøyd Lie-Bjelland - som fra januar 2016 altså blir pensjonist.

Kontakten med mennesket er kremen

Han synes det er vanskelig å dra fram noen få høydepunkt fra karrieren, men er veldig klar på en ting.

– Det er kontakten med pasienter og pårørende som virkelig er kremen av denne jobben. Å få møte dem der de er - midt i smerten, fortvilelsen eller krisen. Uansett hvor vanskelig situasjonen er, så retter vi blikket mot mennesket og det hver eneste en representerer, forteller Lie-Bjelland.

Godt miljø og samarbeid

"Å møte et menneske er å bli holdt av et mysterium" er et sitat som presten pleier å bruke om jobben sin.

– Mennesket er et mysterium, og det er en fantastisk opplevelse å møte de forskjellige personene - bak diagnosen og de ytre fakta, forklarer han.

I tillegg trekker Lie-Bjelland fram det gode miljøet og samarbeidet ved SUS gjennom årene. Han er stolt av at prestetjenesten er så godt inkludert på sykehuset. Det var også stort da prestetjenesten fikk sin egen kirkesal på sykehuset.

– Et privilegium

– Vi har en god inngang på avdelingene. Og også et veldig godt samarbeid med administrasjonen. Vi har blitt brukt og satt pris på, og er en klart integrert del av SUS. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk bli prest akkurat her. Det er utrolig mange flotte medarbeidere her i alle enheter og det jobbes fantastisk tverrfaglig, skryter Lie-Bjelland berettiget.

Nå skal han jobbe fram til jul, ha noen vakter i romjula - også er det en ny tilværelse som venter. Men han kommer nok innom en gang i blant framover også, for sykehuset har vært en så stor og givende del av livet hans.
– Jeg har ingen konkrete planer framover, men jeg gleder meg til å få mer tid til familien, hytta og hus. Det har vært et privilegium å være prest ved SUS, avslutter han.

Vil du legge inn en hilsen til Lie-Bjelland? Gjør det i saken om ham på facebooksiden vår.

 

 

 

Fire om Leif Lie-Bjelland

 
 
  • ​Sverre Uhlving, fagdirektør:

"Leif har vært prest og sjelesørger for svært mange av sykehusets ansatte.Han har vært ansvarlig for sykehusets etikksatsing. Og han var spesielt ansvarlig for en omfattende etikksatsing i perioden 2006-2010 ved at over 500 av de ansatte i denne perioden gjennomgikk etikk-opplæring/kurs i samarbeid med Misjonshøyskolen.

Han viser omsorg og respekt for alle – uansett livssyn og rang."

  • Leni Mæland, sykehusprest:

"Leif har betydd mye for sykehuset, gjennom mange år! Først og fremst gjennom samtaler og møter med enkeltmennesker, tror jeg. Leif har lagt igjen gode spor i mange av oss, og det har han holdt på med i over 40 år! Hvis du banker på døren hans, blir du garantert møtt med en vennlig gest, slik at du føler deg velkommen og til og med ventet.

For oss kollegaer i prestetjenesten har Leif vært som et eiketre vi har kunnet lene oss mot. Slik tror jeg også mange av dem som har blitt rammet av ulykker, kriser og alvorlig sykdom har opplevd ham. Et stødig menneske, når gulvet under føttene er i ferd med å forsvinne. Det at Leif har begravd så mange mennesker og slekter i Rogaland, vitner om den tilliten han har og har hatt i befolkningen. Ofte tenker jeg: «Alle kjenner Leif», og Leif husker til gjengjeld navnet til de fleste han har møtt opp gjennom tidene.

Leif har vært en viktig verdibærer for sykehuset. Han har representert respekt, trygghet, tillit og likeverd i praksis. Det er ekstra krevende når en jobber med mennesker i sårbare livssituasjoner.  

Leif får andre til å føle seg vel og verdsatt. Han bekrefter, gir tro på egne evner og ressurser. Han er ikke selvopptatt, eller har behov for å fremheve egen fortreffelighet. Han er en sunn sjel, med en sunn teologi. 

Jeg tror kanskje ingen av oss helt kan forestille oss hva det har betydd for sykehuset, å ha et så godt menneske i den type stilling, over så lang tid. Jeg ønsker ham virkelig alt godt. Carpe diem!"

  • Angelika Maria Fjetland, sykehusprest:

"Leif har først og fremst vært den trygge bauta som har stått oppreist i skiftende vær og vind. Han har alltid «vært der». Alltid beredt, alltid støttende, med døren på gløtt. Banker man på, blir man møtt med et oppmuntrende smil og et årvåkent og imøtekommende blikk.

Både pasienter, pårørende, ansatte, studenter og andre har funnet veien til denne døren i 40 år. Ingen kan forestille seg hvor mange enkeltmennesker og familier som har opplevd medfølelse, trøst og et lyttende øret inne hos Leif eller ute på avdelingene.

Leif sin 40-årige erfaring er uerstattelig og helt enestående. De som har møtt ham, husker ham og spør etter ham. Hans varme og vennlige medmenneskelighet er helt unik. Han vil bli savnet av mange når han nå blir pensjonist og unner seg litt velfortjent hvile sammen med familien. "

  • Kjell Kaisen, seksjonsoverlege intensiv:

"Leif er et begrep på SUS. Han har en innsikt og en evne til å støtte mennesker i krise som jeg stadig lar meg imponere av. Han har alltid vært en viktig del av teamet rundt pasientene på intensiv, både som støtte for pasientene, pårørende og oss ansatte. Leifs bidrag ved å gi omsorg, trøste, lytte, forklare og gi innsikt og trygghet har vært en uvurderlig hjelp for oss i mange år. Han evner faktisk å gi folk lindring mot angst og fortvilelse kun ved sitt blotte nærvær, uten upåkrevde ytringer og ritualer. Takk for et lærerikt og givende samarbeid gjennom mange år, Leif!"

18.12.2015