Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Til deg som er ny CPAP-bruker

  • Hvorfor skal du bruke CPAP?

    Du har fått påvist obstruktiv søvnapne som krever behandling. Søvnapne betyr at svelget ditt blokkeres når du sover. Dette kan øke risikoen for at du får blant annet diabetes type 2, økt blodtrykk, hjertesykdommer og hjerneslag. I tillegg er mange plaget med dårlig søvnkvalitet som gjør at de blir trøtte på dagtid. Symptomene varierer fra person til person.

    Ved å behandle søvnapne vil kroppen din få bedre søvn. Kroppen din får mindre påkjenning, og du får økt helsegevinst. Dersom du er plaget av å være trøtt på dagtid, vil du sannsynligvis merke stor bedring når du går i gang med behandlingen.

  • Å venne seg til å sove med maskin

    Vi anbefaler at du gradvis venner deg til å sove med CPAP-maskinen. Det kan være lurt å teste maskinen på dagtid før du skal sove med den for første gang.

    Det er vanlig å få forstyrret søvn i starten, og derfor er det viktig at du venner deg til den gradvis. Det betyr at du bør ta den på deg når du legger deg, og ta den av om du ikke får sove innen rimelig tid eller om du våkner på natten. De fleste bruker et par uker på å venne seg til å bruke maskinen.

    Noen blir komfortable med behandlingen etter kort tid og merker fort bedring i energinivående sine på dagtid. Noen trenger lenger tid. Begge deler er normalt! 

  • Kort om rengjøring

    Renhold av utstyret er viktig for å forebygge forskjellige plager og opprettholde god hygiene.

    Daglig: Skyll vannkammeret og silikonet på masken. Tørk eventuelt av masken med en våt klut. La det lufttørke og fyll på kaldt vann igjen når du skal legge deg.

    Ukentlig: Ta ut luftuttakspakningen inni maskinen. Dette får du illustrert når du får tilpasset masken på sykehuset. Fyll vasken eller en balje med lunket såpevann. Du bør bruke oppvaskmiddel, som Zalo. Vask luftuttakspakningen, vannkammeret, hele masken og slangen. Slangen tåler vann selv om den har en chip. Skyll deretter med rent vann.

    Hver fjerde til sjette måned: Bytt filter. Åpne luken bak på maskinen, kast filteret og sett inn et nytt.

    Hvert år: Alt utstyret som til nå er nevnt skal byttes ut hvert år. Du kan kontakte Behandlingshjelpemidler på sykehuset for å få tilsendt nytt. Kast det gamle utstyret.

  • Oppfølging

    Du skal følges opp av sykehuset fram til du opplever at du mestrer behandlingen. Dette skjer ofte via fjernmonitorering, og det må du gi samtykke til. Etter samtykket kobles maskinen til programmet vårt som sender data tilbake til sykehuset.

    Underveis i tilvenningen har vi telefonkonsultasjoner. Da kan vi laste ned en rapport, se på hvordan du har brukt maskinen og gi veiledning.

    Dersom du ikke ønsker telefonoppfølging avtaler vi at du kommer til sykehuset. Da er det viktig at du tar CPAPen med deg til timen.

Sist oppdatert 18.06.2024