Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Diagnose

TFCC-skade

TFCC er en engelsk forkortning som står for «Triangular Fibro Cartilage Complex» - og er et samlebegrep for leddbånd og menisker som stabiliserer håndleddet i rotasjon. En TFCC-skade innebærer at en eller flere av strukturene som inngår i komplekset, er blitt skadet.

Årsaker

Det vanlige er at en TFCC-skade oppstår som følge av et traume, for eksempel fall med utstrakt hånd, idrettskade, tidligere håndleddsbrudd eller gjentagende belastning. På grunn av dårlig blodforsyning leger TFCC-skader dårlig, og de kan derfor resultere i kronisk besvær.

TFCC-skader kan ofte gi smerte i visse bevegelser, for eksempel vridning av håndleddet med eller uten samtidig belastning, som å holde en stekepanne, holde en vannkanne eller lignende. Det er også vanlig med klikkende lyd når du vrir leddet. Mange pasienter klager over en følelse av at håndleddet «svikter» og ikke kjennes stabilt.

Før

Diagnose stilles ut fra sykdomshistorien og de funn som blir gjort ved en undersøkelse hos håndkirurg. Ofte kan du kjenne en tydelig instabilitet i leddet - som taler for en omfattende leddbåndsskade.

Det kan også være aktuelt med en MR-undersøkelse, noe som kan bidra til informasjon om leddbåndenes utseende og skadeomfang.

Under

Akutte skader med mindre besvær kan iblant behandles med gips i cirka fire ukers tid. Det vanlige er at håndleddet er uttalt instabilt, noe som krever en større operasjon for å rekonstruere leddbåndet.

Operasjon

Operasjonen gjøres oftest i narkose. Inngrepet innebærer at man forankrer leddbåndsfestet mot benet for å gjenskape stabilitet i leddet. Operasjonen tar cirka 60 minutter å utføre.

​​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. Barn kan få morsmelkerstatning inntil 4 timer før operasjon/undersøkelse, og morsmelk inntil 3 timer før. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre.

Frem til 2 timer før operasjon/undersøkelse kan voksne drikke klare væsker. Barn kan drikke klare væsker frem til 1 time før. Klare væsker er: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Alle kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
Klare væsker, tyggegummi, drops, snus og røyk: Stoppes 2 timer før
Klare væsker, barn: Stoppes 1 time før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.


Smykker

Ringer, klokker, piercing, kontaktlinser, sminke og neglelakk må fjernes før operasjonen. Briller, høreapparat og tannproteser kan du ha på deg/med deg. Mobiltelefon skal ikke følge med til operasjonsavdelingen.

Medisiner

Ta med deg alle medisiner som du benytter til vanlig til sykehuset (alternativt en liste over alle medisiner). Det er viktig at sykehuset vet hvilke medisiner du bruker, spesielt gjelder dette blodfortynnende medisiner (Albyl, Plavix, Efient, Brilique, Marevan, Xarelto, Eliquis, Pradaxa, Persantin). Husk også å si ifra om du bruker naturmedisiner, for eksempel ginkgo, ginseng og hvitløk. Dersom du bruker inhalasjonsmedisiner for lungesykdom må disse tas med.

Etter

Etter operasjonen blir du gipset fra hånden og opp over albuen i totalt seks ukers tid. Etter seks uker blir det oppstart av forsiktig trening hos ergoterapeut, og gipsen byttes ut med en håndleddsskinne/ortose. Full belastning tillates tidligst tolv uker etter operasjonen.

Det viktigste etter håndoperasjonen

  • Det er vanlig at hånden hovner etter en operasjon. For å minske hevelsen, bør du holde hånden i hjertehøyde når den ikke er i bruk. Gjør også pumpeøvelser, ved å strekke armene over hodet og bøye/strekke fingrene (se illustrasjoner i brosjyren), minst én gang i timen. Ha gjerne hånden på en pute om natten.
  • Bruk hånden! Hånden skal brukes til hverdagslige aktiviteter, som for eksempel å kle på seg, spise med bestikk eller skrive korte økter på PC. Unngå tunge løft.
  • Hold bandasjen tørr, det vil si at du må sette en plastpose over hånden når du dusjer.

Smerter

Det er vanlig at det kan gjøre litt vondt i operasjonsområdet noen dager etter operasjonen. Ved behov kan du ta Paracet 500 mg (én til to tabletter, maksimalt åtte tabletter per dag). Om du har mye smerter, kan du kombinere dette med en tablett Ibux.

Sykemelding

Sykemeldingsgraden avhenger av hvilket yrke du har. Det vanlige er at du ved kontorarbeid er sykemeldt de første to ukene, for deretter å kunne arbeide deltid i gipsperioden. Ved tyngre og manuelt arbeid kan du behøve sykemelding i åtte til tolv uker.

Opptrening

  • To uker etter operasjonen: Du får fjernet stingene og byttet gips på poliklinikken.
  • Seks uker etter operasjonen: Gipsen fjernes, du får en ortose og skal begynne å trene. Du kommer til å treffe ergoterapeut som følger opp med veiledning rundt trening og rehabilitering. Du kan belaste hånden maksimalt/fullt tidligst tolv uker etter operasjonen.

Det er vanlig at arret kjennes hardt og ømt, og dette kan vare noen uker og iblant måneder. Gjennom å massere og bruke hudkrem kan arret mykes opp og iblant bli smidigere.

Vær oppmerksom

Kontakt oss dersom det oppstår feber eller kraftig verk.

Kontakt

Department of Plastic Surgery

Kontakt Department of Plastic Surgery

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​