Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Lystgass til barn

På sykehuset hender det at barn må gjøre undersøkelser de synes gjør vondt eller er skumle. Da kan de få lystgass, som er en usynlig gass som pustes inn gjennom en maske. Den virker både smertestillende, beroligende og litt søvndyssende.

Om bruk av lystgass på sykehus

Lystgass som brukes på sykehuset er en medisinsk gass som er en blanding av 50 prosent oksygen og 50 prosent dinitrogenoksid (lystgass).

Det varierer når det er aktuelt med lystgassbehandling, men det brukes i økende grad for å unngå å bruke tvang, som for eksempel å holde fast barnet. Om det er aktuelt for ditt barn, blir besluttet i samråd med dere som foreldre og helsepersonell i forkant av undersøkelsen eller behandlingen. Formålet med bruken er å hindre tvang hos barnet og gjøre undersøkelsen eller prøvetakingen lettere å gjennomføre.

Det er i utgangspunktet ikke en nedre aldersgrense, men i praksis brukes det fra 4-årsalderen da barnet må samarbeide om å holde og akseptere maske foran munn og nese. Eksempler på undersøkelser som gjøres ved hjelp av lystgass er å ta blodprøver, sy et sår og sette sprøyter.

Før

Når barn får en innkalling til sykehuset, er det lurt å forberede barnet på hva de skal, og hvorfor. Kanskje må barnet gjøre noen undersøkelser eller ta noen prøver som kan oppleves skummelt eller vondt. Det å bruke tid på å forberede barn har stor betydning for hvordan barn opplever situasjonen og hvordan de forholder seg til sykdom og behandling videre.

 

Se gjerne forberedelsesfilmen før dere kommer til sykehuset. Du kan skru på undertekster i spilleren.

 
 

På sykehuset

Før prosedyren/undersøkelsen får du tilpasset smertelindring og lokalbedøvelse. Det kan være bedøvelsesplaster, smertestillende eller liknende. Dette må ofte virke en stund før vi kan starte selve prosedyren og behandlingen med lystgass.

Før vi begynner, viser vi deg hvordan masken ser ut og forklarer hva som skal skje. Masken kan ha litt forskjellig utseende og farge. Vi finner den masken som passer deg best.

Illustrasjonsfoto. Vi finner den masken som passer deg best.

Vi har forskjellige duftpenner som vi kan tegne med inni masken, sånn at det lukter jordbær, vanilje eller sjokolade. Du kan selv få velge hvilken lukt du vil ha i masken.

Illustrasjonsfoto. Du kan lukte på tusjene og velge den lukten du liker best.

Sykepleieren tegner i masken med den lukten du har valgt.

Illustrasjonsfoto. Sykepleieren tegner i masken med den tusjen du har valgt.

 

Under

Du kan sitte eller ligge når du puster lystgassen. Foreldrene dine eller andre omsorgspersoner får være sammen med deg hele tiden. Hvis du vil kan du sitte på fanget til en av foreldrene dine. Sykepleieren kan hjelpe deg med å holde masken, eller du kan holde masken selv.

Illustrasjonsfoto. Når du får lystgass kan du sitte alene i stolen eller på fanget til en av foreldrene dine.

Lystgassen kan gjøre deg litt svimmel, og du kan føle prikking i ben og armer og kanskje at kroppen blir slapp. Det går raskt over. Du puster i masken i noen minutter før du skal behandles. Så fortsetter du å puste inn lystgassen med rolige og dype pust under hele behandlingen.

Illustrasjonsfoto. Du puster i masken i noen minutter.

Det kan suse litt fra utstyret, og hver gang du trekker pusten vil du høre en slags pustelyd. Mange synes det høres ut som lyden astronauter lager når de puster i verdensrommet. Du er våken hele tiden, ser og hører og sykepleieren forteller deg hele tiden hva som skal skje.

Vi passer på deg

Sykepleieren er med hele tiden og passer på deg. Noen ganger bruker vi også et apparat som måler at du puster godt. Det fester man med en klype på fingeren, og det gjør ikke vondt.

Etter

Når vi tar bort masken, forsvinner lystgassen ut av kroppen på noen få minutter.

Når alt er ferdig, er det lurt å bli sittende litt. Etter noen minutter føler du deg helt som vanlig igjen.  Når du er helt ferdig får du en premie, og du trenger ikke å observeres på sykehuset i etterkant fordi du har brukt lystgass.

Illustrasjonsfoto. Du kan velge en premie når du er ferdig.

 

Vær oppmerksom

Gravide skal ikke oppholde seg i rommet under administrasjon av lystgass.

Kontakt

Våland Barne- og ungdomsklinikken

Kontakt Barne- og ungdomsklinikken

Oppmøtested

Barne- og ungdomspoliklinikken: Vestbygg 1. et. inngang 5

Barne- og ungdomspost 3E4D: Vestbygg 3. et. og 4. et., inngang 5 eller via hovedinngangen.

Nyfødtintensiv 3D: Vestbygg 3. et., inngang 5 eller via hovedinngangen.

En by med mange bygninger

Våland

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Ikke langt fra hovedinngangen finner du en taxiholdeplass, der det som regel står ledige biler. Dersom det trengs, er våre ansatte i resepsjonen tilgjengelige 24 timer i døgnet og kan bestille taxi til deg.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Vi har ingen fast besøkstid på 3E/4D. De fleste pasientene har glede av å få besøk; dette avhenger likevel av hvor medtatt barnet er. Søsken som kommer på besøk, bør være på rommet sammen med den som er syk for å unngå for mye uro og eventuell smittespredning i korridoren.

​Dersom barnet har vært innlagt på sykehus i utlandet, eller det er mistanke om infeksjon med multiresistente bakterier (MRSA), er det viktig at vi får beskjed.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

Barnet har rett til å ha en omsorgsperson hos seg under hele sykehusoppholdet, og vi anbefaler at du er hos barnet så mye du kan. Barn som er syke trenger ekstra trygghet og nærhet til sine nærmeste. Foreldre kan være til stede hos barnet hele døgnet.

En av foreldrene blir tilbudt overnatting; på rom sammen med barnet. Vi kan også tilby overnatting for barnet og en voksen på sykehushotellet dersom barnets tilstand tillater det. Personalet ordner dette den dagen barnet blir lagt inn. 

​Parkering for pasienter og pårørende ved barne- og ungdomsklinikken er den samme som for pasienter og pårørende ved resten av sykehuset. Pårørende ved barne- og ungdomsklinikken kan få redusert pris ved parkering utover tre dager.

​​For å beskytte barn og personale, er det strenge regler for fotografering på Barneklinikken. Dersom du ønsker å legge ut bilder der andre personer er med, må du huske å spørre først. Tenk gjennom hva du legger ut på internett, og husk at det blir værende der også når barnet vokser opp. For mer informasjon og gode råd se gjerne informasjon fra Datatilsynet og brosjyren «I beste mening»: Bilder av barn på nett| Datatilsynet 

​Dersom barnet har vært utsatt for vannkoppesmitte, eller har vannkopper, ber vi deg ta kontakt. Tildelt time må da utsettes.

Leketilbudet på barneklinikken er tilrettelagt for at barna skal ha det best mulig. Vi ønsker at barna skal føle seg trygge, og legger stor vekt på å normalisere hverdagen, skape trivsel, og ta vare på den friske siden av barnet. Med god trivsel opplever vi at sykehushverdagen normaliseres. Barnet får mulighet til å ta i bruk ressursene sine, og mestre, selv om de er syke, og resultatet kan være at barna opplever sykehusoppholdet som noe positivt.

På leke- og aktivitetsrommet får barna mulighet for allsidig utfoldelse. For at tilbudet skal bli best mulig, er vi avhengige av et godt samarbeid med barnas foreldre. Lekerommet ligger i enden av avdeling 4D, og er et tilbud til alle barn som er innlagt på sykehuset. Unntatt er barn med smitte, eller sterkt nedsatt immunforsvar. De kan dessverre ikke være på lekerommet, men kan få tilbud om aktivisering på sengerommet.

Lekerommet er delt i to. Det innerste rommet er tilrettelagt for skolebarn. Det er to barnehagelærere på jobb på dagtid, hverdager.

En person i et plagg med et par barn
Bildetekst

 

I opplæringsloven slås det fast at barn og unge som ligger på sykehus har rett (og plikt) til opplæring. Det er fylkeskommunen som har ansvaret for at denne retten blir oppfylt (jamfør opplæringsloven, paragraf 13-3 a).
Ved Stavanger universitetssykehus er det Møllehagen skolesenter som ivaretar opplæringen.
Møllehagen skolesenter er en del av Rogaland fylkeskommune sitt opplæringstilbud.

Sykehusskolen er et tilbud for alle barn og unge som er innlagt på sykehuset, uavhengig av hvilken avdeling barnet / ungdommen er på.
Vi tilbyr undervisning til barn og unge i grunnskolen og den videregående skole, samt et spesialpedagogisk tilbud til barn under skolepliktig alder.

Skolerommet ligger i Barne- og Ungdomsklinikkens avdeling, 4D.

Organisering av skoledagen
Undervisning og timeplan blir tilpasset den enkelte elev i samarbeid med behandlingspersonell. Mesteparten av undervisningen foregår på skolerommet, men vi tilbyr også undervisning på pasientrom.

Det faglige innholdet blir lagt opp i nært samarbeid med elevens kontaktlærer/ faglærer ved nærskolen.
Slik sikrer man at eleven unngår å miste nytt fagstoff som klassen gjennomgår, og eleven får en mulighet til å jobbe parallelt med klassen.

Når en er elev ved sykehusskolen, regnes dette som opplæring på en annen arena. Dette innebærer at eleven ikke skal få ført fravær på vitnemålet for de periodene han eller hun får opplæring i institusjon (jmf rundskriv 6 2014 fra Udir). 
Tilstedeværelsen meldes til elevens nærskole (også videregående) etter elevens/ foresattes samtykke.

Skolens åpningstider:
Mandag- torsdag: 09.00- 12.00 og 12.45- 14.00
Fredag: 09.00- 12.00

Spesialpedagogisk tilbud

Vi har også et spesialpedagogisk tilbud for barn i alderen 1-6 år, som har et vedtak om spesialpedagogisk oppfølging fra kommunen. Tilbudet består av stimulering og rådgiving i tråd med barnets enkeltvedtak.

Hvem jobber her?

Avdelingsleder: Svanhild Gilje

Undervisningspersonell: Kim Levi Tveiten, Hege Nerland, Hilde Idsøe Sivertsen og Ragnhild Jansen Bakkedal

Spesialpedagog for førskolebarna: Hilde Idsøe Sivertsen

Om du har spørsmål, ta gjerne kontakt med oss på telefon 51518489/ 515182280.

 

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​