Brystdiagnostisk senter

Brystdiagnostisk senter består av én enhet på SUS avdeling Hillevåg og en screeningsenhet på gamle Stavanger sjukehus.

Vi har ansvaret for Mammografiprogrammet i Rogaland, og 45.000 kvinner inviteres til mammografiscreening i løpet av to år. Dette er et offentlig tilbud til alle kvinner mellom 50–69 år. I tillegg tar vi klinisk mammografi på pasienter med henvisning fra primærlege, poliklinikker eller sykehusets avdelinger. Vi gjør ca. 11.000 kliniske undersøkelser per år.


Henvisninger

Brystdiagnostisk senter er blitt en klinisk avdeling fra 01.03.2022. Henvisninger fra både interne og eksterne henvisere skal gå via Dips Arena.


Undersøkelser

Mammografi

Kontrastmammografi

Ultralyd av bryst


Merkemammografi

For at kirurgen skal finne en ikke-følbar forandring i brystet, må forandringen markeres. Dette kan gjøres ved hjelp av ultralyd eller stereotaksi. Forandringen blir lokalisert og merket med en tynn streng. På denne måten er vi sikker på at forandringen blir fjernet. Denne metoden brukes ofte ved brystbevarende kreftoperasjoner, eller i tilfeller der en må operere for å avgjøre om forandringen i brystet er godartet eller ondartet.


Stereotaksi

Stereotaksi brukes ved ikke-følbar forandring i brystet. Ved stereotaktisk undersøkelse lokaliserer en datamaskin forandringen i brystet ved hjelp av spesialbilder. Undersøkelsen kan gjøres i sittende eller liggende stilling.


Bildeundersøkelse av skjoldbruskkjertel (Thyroidea)

Skjoldbruskkjertelen undersøkes med hjelp av ultralyd. Pasienten ligger med pute under skuldre og nakken strukket bakover. Dersom man finner forandringer av uklar betydning tas en nåleprøve for avklaring (cytologisk prøve).

Les mer om billedundersøkelse av skjoldbruskkjertel (Thyroidea)


Cytologisk prøve

Celleprøve. Vi bruker en tynn nål til denne prøven, og tar ut celler fra forandringen.


Histologisk prøve

Her brukes en tykkere nål som henter ut en vevsbit fra forandringen. Vi gjennomfører både vanlige nålebiopsier (sylinderbiopsi) og det man kaller vakuumbiopsi, hvor man ved hjelp av vakuum og tykkere nål tar ut en større vevsbit. Ved begge disse prøvene blir det satt bedøvelse.

Les mer om vevsprøve fra brystet.


Nyttige lenker

Kreftforeningen
Kreftregisteret
Norsk brystcancergruppe
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet
Presseklipp kontrastmammografi
Nasjonale retningslinjer
NBCGs behandlingsanbefalinger
Pasientrettighetsloven
Praksisnytt
Pakkeforløp, brystkreft

Kontakt

Ekspedisjon:

  • Mandag 08:00 - 15:00
  • Tirsdag 08:00 - 15:00
  • Onsdag 08:00 - 15:00
  • Torsdag 08:00 - 15:00
  • Fredag 08:00 - 14:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Postadresse

Postboks 8100, 4068 Stavanger

Slik finner du fram

Oppmøtested

Torgveien 21 A, 2.etg
Murbygg med parkeringsplass. Foto.

Torgveien 21

Torgveien 21, 4016 Stavanger

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Mer informasjon