Undersøkelse

Kontrastmammografi

Kontrastmammografi er en røntgenundersøkelse som framstiller brystvevet.

Kontrastmammografi er en mammografiundersøkelse som gjøres etter at det er sprøytet inn et jodholdig kontrastmiddel i en blodåre i armen. Dette brukes også ved flere andre røntgenundersøkelser som CT. Kontrasten tas opp i vevet, spesielt i sykelige forandringer, som da kan bli sett tydeligere på bildene.

Før

Du kan ta medisiner på vanlig måte. I forkant av en kontrastmammografi skal du ta en blodprøve som sjekker nyrefunksjonen. Denne blodprøven skal ikke være eldre enn 3 måneder.

Nyrefunksjon

Kontrastmiddelet skilles ut gjennom nyrene. Dette tåler du godt hvis du er nyrefrisk, men for å være sikker bør du på forhånd ta en blodprøve (kreatinin/GFR) som viser at nyrene funger normalt. Ved behov vil du få tilsendt blodprøveskjema. 

Det anbefales også at du drikker ca. 2 liter væske det siste døgnet før undersøkelsen.

Allergi

Hvis du tidligere har reagert allergisk på kontrastmiddel i forbindelse med en røntgenundersøkelse, må du gi beskjed om dette.

Menstruasjonssyklus

Det er best at undersøkelsen gjøres midt i en menstruasjonssyklus (2. eller 3. uke). Normalt brystvev tar også opp kontrast, mest i perioden omkring menstruasjon. Dette kan gjøre det vanskeligere å vurdere undersøkelsen. Hos kvinner som ikke har en syklus, tas det ikke hensyn til tidspunkt. Heller ikke hvis undersøkelsen haster.

Silikonimplantater

Kontrastmammografi kan ikke gjøres hvis man har implantater.

Under

Vi legger inn et tynt plastrør (venekanyle) i en blodåre i armen, og kontrastmiddelet blir sprøytet inn. De fleste merker ikke dette, men man kan føle litt hjertebank, og noen får følelsen av at å tisser på seg (uten å gjøre det). Dette er også normalt.

Vi tar mammografibilder på vanlig måte, oftest 2 bilder av hvert bryst. Hvert bilde tar litt lenger tid enn ved en vanlig mammografi, og stråledosen (mengden av røntgenstråler) er litt økt, omtrent tilsvarende et ekstra bilde.

 

Etter

Etter undersøkelsen tar vi ut venekanylen. Ventetiden etter undersøkelsen er 20 minutter. Deretter kan du gå hjem. Det kan være lurt å drikke godt også etter undersøkelsen.

Svar på undersøkelsen

Bildene blir gransket av røntgenlege i etterkant av undersøkelsen. Radiologiske undersøkelser krever ofte spesialkompetanse, og det vil variere hvor lang tid det tar å undersøke bildene.

Svaret blir sendt til legen som henviste deg. Vanbefaler at legen går gjennom resultatet med deg, men det vil også være tilgjengelig på helsenorge.no.

Kontakt

Torgveien 21 Brystdiagnostisk senter

Kontakt Brystdiagnostisk senter

Oppmøtested

Når du har time på poliklinikken må du betale egenandel etter fastsatt takst på 375 kroner. Utgifter til bandasjemateriell og bedøvelsesmiddel kan komme i tillegg. 

Barn under 16 år betaler ikke egenandel ved poliklinikken.

Dersom du ikke møter opp og ikke har varslet oss om det senest 24 timer på forhånd, må du betale et gebyr på 1125 kroner.

Utgifter til bandasjemateriell, bedøvelsesmiddel og ikke-møtt gebyr må betales selv om du har frikort eller av andre årsaker er fritatt for egenandel.

Du finner mer informasjon på www.helsenorge.no, eller du kan ta kontakt med avdelingen.

Murbygg med parkeringsplass. Foto.

Torgveien 21

Torgveien 21, 4016 Stavanger

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og på baksiden av øyeavdelingsbygget (betalingsautomat). Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg er i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)