SUS2023 er verdens beste digitale byggeprosjekt

I arbeidet med Stavanger universitetssjukehus (SUS2023) har COWI og Nordics prosjekteringsgruppe knekt koden en hel byggenæring har jaktet på. I kveld ble prosjektet kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

Ole Emil Olsen, COWI, foto: Ragnhild Heggem Fagerheim, COWI
Publisert 13.11.2018
Sist oppdatert 01.11.2022
Fire ansatte i COWI og Nordic som sitter i en trapp og smiler. Foto.
Teamet bak SUS2023 har gjort noe ingen andre har gjort før dem – de knakk koden og løste byggebransjens industrialiseringsgåte. Her er en liten del av et stort team avbildet, f.v. Torgeir Midtun Fadne (COWI)s, Johannes Eggen (Nordic), Bridget White (Nordi

En liten delegasjon av teammedlemmer fra COWI og Nordic – office of Architecture fikk tirsdag 13. november overlevert den gledelige nyheten: Prosjektet deres er verdens beste digitale byggeprosjekt. Stavanger universitetssykehus konkurrerte i finaleheatet mot det kinesiske signalbygget BeiJing CBD Z6 Tower og amerikanske Piedmont Atlanta Hospital, blant 196 innsendte prosjekter.

Det er den amerikanske IT-giganten Autodesk som kårer verdens beste digitale byggeprosjekt på verdens største digitaliseringskonferanse for byggenæringen. Den årlige konferansen samler over 10 000 arkitekter, ingeniører og entreprenører i fire dager for å lære av de beste internasjonale prosjektene.  

To sykehusbygg med en kollektivakse mellom. Illustrasjon.

Skyhøye digitale ambisjoner

En digital løsning som muliggjør industrialisert bygging av høy kvalitet, et 3D-studio der brukergrupper kan teste sykehuset før det bygges samt bruk av teknologiske løsninger for å effektivisere byggeplassen – dette er bare noen av de digitale innovasjonene som får en global byggebransje til å rette blikket mot det norske sykehuset. Prosjektet har også lyktes med å utvikle et innovativt konsept som muliggjør industrialisert arbeidsmetodikk – også inne i selve BIM-modellen. Teamet har bokstavelig talt knekt koden som lar dem jobbe med moduler og placeholdere der man tidligere måtte detaljere hvert rom hver for seg. Det gir økt effektivitet, bedre kostnadskontroll og reduserer risikoen for feilprosjektering.

Les mer om BIM - virituell design

Kari Gro Johanson,. Foto
Prosjektdirektør for SUS2023, Kari Gro Johanson, forteller at de har skyhøye ambisjoner når det kommer til digitalisering.

– Ikke bare skal vi bygge det beste sykehuset vi kan for de pengene vi har i Stavanger. Vi skal også planlegge og jobbe smartere. Og vi skal utvikle metoder som muliggjør at fremtidens sykehus bygges bedre enn i dag. At vårt arbeid nå bokstavelig talt nå er i verdenstoppen, viser at vi har gjort mye riktig, sier Johanson. 

Stolt team

Nordic og COWI utgjør storparten av prosjekteringsgruppen.

– Det er ufattelig stort å se at vi klarer å lykkes med en slik grad av digitalisering og industrialisering. I dag er jeg utrolig stolt av alle på teamet og den fantastiske laginnsatsen som ligger bak. All honnør til alle som har hatt en finger med i spillet bak prosjektets suksess. En stor del av takken bør også rettes til oppdragsgiver. De har virkelig vist hva som kan oppstå når de gir ingeniører og arkitekter rom til å innovere, sier Marius Weydahl Berg, CEO/Regional Vice President i COWI.

–  Vi er veldig stolte av alle involverte i dette prosjektet. Her er vi med på å løfte en hel bransje og vise at Norge ligger i spissen hva gjelder fremtidens byggemåte. Her har samspillet mellom oppdragsgiver, ingeniører og arkitekter resultert i noe helt nytt – dette er en seier for innovasjonsviljen, og noe som har krevd mot i flere leire. Det har lønt seg, sier Eskild Andersen, daglig leder i Nordic — Office of Architecture.

Søkte råd hos oljenæringen og lokalt leverandørmarked

Industrialisering har vært et av byggenæringens største uløste problemer. Og det er nettopp industrialiseringskoden prosjektteamet bak SUS2023 har klart å knekke.

Johannes Eggen, prosjektleder for arkitektteamet og seniorpartner i Nordic – Office of Architecture, tror ikke det er tilfeldig at det var nettopp her de løste det.

– Nedgangstiden i oljeindustrien åpnet en mulighet. Skal man bygge under krevende forhold offshore, må man bruke prefabrikkerte og modulbaserte løsninger. Alt må være pakket riktig og sendt til rett sted til rett tid. Vi mente det var mulig å benytte denne metodikken også på landbaserte prosjekter. Lokal industri responderte positivt og raskt da vi inviterte dem. Denne umiddelbare tilpasningsevnen tror jeg er helt unik for Stavanger-regionen, forteller Eggen.

​Se også: SUS2023 inviterte oljebransjen til å bygge sykehus

Arkitektene i Nordic og ingeniørene i COWI har sammen med underleveraørene Aart Architects, Aas Jocobsen og SLA jobbet også tett med det anerkjente London-baserte selskapet Bryden Wood. Men til tross for at leverandørbransjen har mye erfaring med prefabrikkert og industrialisert bygging, så oppdaget prosjektgruppen tidlig at byggenæringen manglet de digitale verktøyene de trengte for å prosjektere industrialisert.

Knakk koden på nattoget

Den amerikanske IT-giganten Autodesk er verdens største programvareleverandør for byggenæringen. Deres fremste eksperter og utviklere ble sendt til Norge for å finne løsningen. De dro hjem til USA med mange ideer, men ingen svar. 

Fire ansatte i COWI og Nordic som ser på en modell og smiler. Foto.

F.v. Kristoffer Tungland (COWI), Torgeir Midtun Fadne (COWI)s, Johannes Eggen (Nordic), og Bridget White (Nordic)

– Vi forsto raskt at dette ville ta tid. Det kunne vi ikke vente på. Teamet hadde konseptet klart, men ikke verktøyet til å gjøre det, forteller elektroingeniør Kristoffer Tungland i COWI. 

Han fikk en sentral rolle i arbeidsgruppen som skulle løse utfordringen. Sammen med ingeniørkollega Torgeir Midthun Fadnes pendlet de med nattoget mellom prosjektmøter i Oslo og Bergen der de begge bodde.

– Turene på nattoget ble produktive utviklingsturer. De lange reisene med dårlig dekning ble et frirom for å uforstyrret diskutere ideer og å teste ulik koding. Plutselig hadde Kristoffer bokstavelig talt knekt koden som muliggjorde den nye måten å jobbe på. Det var et gjennombrudd, noe ingen andre i verden hadde klart før, forteller Fadnes.

Store gevinster og færre feil

Digitalisering og industrialisering av byggebransjen vil føre til store gevinster. Ved å produsere moduler under kontrollerte forhold reduseres antall feil i prosjektene, man får en mer tidseffektiv prosess og man øker kvaliteten betraktelig. Med andre ord gir metodikken monetære gevinster så vel som potensiale for en bedre opplevelse for sluttbrukerne av byggene.

– Vi har som visjon å kunne bygge sykehuset uten bruk av boring, kapping og tilpasning på stedet. Så mye som mulig skal komme flatpakket eller som ferdige moduler man bare kan løfte inn og koble sammen i bygget. I tillegg har digitaliseringen gjort det mulig å involvere alt fra leverandører, snekkere, sykepleiere og leger allerede nå i planleggingsfasen. Det betyr bedre løsninger og færre feil når sykehuset bygges og står ferdig, sier Johanson.

Kari Gro Johanson og Inger Cathrine Bryne smiler på bilder.