Nyfødt med en måleklokke rundt magen.

Tryggere fødsel

Safer Births

På verdensbasis er fødselsdagen det farligste døgnet i et menneskes liv. Komplikasjoner ved for tidlig fødsel, for lite surstoff under fødsel og infeksjoner, er de vanligste årsakene til sykelighet og død i nyfødtperioden. Forskningsnettverket Safer Births jobber med å forbedre overvåkning og behandling innen alle disse områdene.

Hva er Safer Births?​

Safer Births er en tverrfaglig forskningsgruppe som fremskaffer ny kunnskap om fødselsforløpet, overgangen fra fosterlivet til nyfødt liv og livreddende behandling etter fødsel, for eksempel pustehjelp til den nyfødte. Vi utvikler bedre utstyr for overvåkning og behandling, og mer effektive metoder for simuleringsbasert trening av helsearbeidere. Slik skal de raskere kunne oppdage truende tilstander, redusere risiko for pasientene og gi optimal behandling.

Forskningsgruppen er sammensatt på tvers av profesjoner og fagdisipliner (fødselsmedisin, nyfødtmedisin og anestesi), og samarbeider tett med signalanalytikere og partnere i næringslivet for å utvikle og implementere innovative produkter som kan bedre pasientsikkerheten.

Forskningsprosjekter

Hjertefrekvens hos nyfødte er viktig for å vurdere om barnet trenger pustehjelp etter fødselen, og om pustehjelpen er effektiv. I denne studien vil vi undersøke om tilbakemelding på hjertefrekvens umiddelbart etter fødsel, og kontinuerlig under gjenopplivning ved hjelp nyutviklet EKG-sensor NeoBeat, medfører at man kommer raskere og mer effektiv i gang med pustehjelp til nyfødte som ikke puster selv.

Barn født fra svangerskapsuke 34 kan delta i studien. Studien utføres i samarbeid med sykehuset Østfold og Laerdal Global Health. I prosjektet vil vi også undersøke hva som er den mest optimale måten å monitorere barnet på etter fødsel, normal hjertefrekvens hos nyfødte, hvor effektiv pustehjelpen vi gir er, og hvordan vi kan identifisere og minimere risikofaktorer under og etter fødsel.

Les mer om NeoBeat-prosjektet her​

Simuleringsstudier for å øke kunnskapen om hvordan vi best lærer å fremme kvalitet i behandling og pasientsikkerheten for nyfødte.           

I dette forskningsprosjektet vil vi utvikle en automatisert generert tidslinje fra tidspunkt for fødsel, ved hjelp av varmekamera i fødestuer og på operasjonsstuen. Vi vil også ta i bruk kunstig intelligens-baserte analyser av videoopptak av nyfødtresuscitering som beskriver ulike tiltak som gjøres. I tillegg inneholder tidslinjen viktig informasjon om oksygenmetning og hjertefrekvens hos barnet, samt ventilasjonsstøtte som gis til barnet.

Prosjektet fikk 11.9 millioner fra Norsk Forskningsråd, og utføres i samarbeid med Universitet i Stavanger, Laerdal Medical og BitYoga. Hensikten med tidslinjen er å avdekke områder der behandlingen har gått bra, og områder med behov for mer trening for objektive data-drevet debrifinger, undervisning inkludert målrettet simuleringstreninger som ledd i kvalitetsforbedring.

Les mer om prosjektet på uis.no​

Les mer om prosjektet på sus.no

En studie der vi ser på effekten av å behandles hud mot hud med mor eller far de første seks levetimene, sammenlignet med behandling i kuvøse hos premature barn født i svangerskapsuke 28–32. Studien ledes av Karolinska Institutt i Stockholm, og Stavanger universitetssjukehus er samarbeidspartner. Studien er sponset av Laerdal Foundation.

Les om den kliniske studien på sus.no​

Åtte norske nyfødtavdelinger deltar i en studie for å redusere unødvendig antibiotikabruk hos nyfødte, uten at dette går på bekostning av sikkerheten. Studien utgår fra Stavanger universitetssjukehus og er sponset av NORM.

En observasjonsstudie av et utbrudd i nyfødtavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus i 2020. Studien er et samarbeid mellom nyfødt-, smittevern- og mikrobiologisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus.

Faktorer som predikerer vellykket avvenning fra mekanisk ventilasjon hos ekstremt premature.

Nasjonal observasjonsstudie som utgår fra OUS der Stavanger universitetssjukehus er samarbeidspartner.

En nasjonal observasjonsstudie for diagnostisering av hodeskader hos nyfødte. Studien utgår fra Universitetssjukehuset i Tromsø. Radiologisk avdeling og nyfødtavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus er samarbeidspartnere.

En studie der vi sammenligner ulike former for respirasjonsstøtte etter fødsel hos premature nyfødte født før svangerskapsuke 28. Studien ble ledet av Karolinska Institutt i Stockholm, Stavanger universitetssjukehus var blant samarbeidspartnerne. Sponset av blant andre Laerdal Foundation. Avsluttet datainnsamling.

En internasjonal studie ledet av WHO, sponset av Gates Foundation. Studien startet november 2017 og skulle rekruttere 4200 pasienter fra Tanzania, India, Ghana, Nigeria og Malawi. Studien ble avsluttet før tiden som resultat av interimanalyser.

Samarbeidspartnere

  • Universitetet i Stavanger
  • Universitetet i Bergen
  • Sykehuset Kalnes, Østfold
  • Laerdal Global Health / Medical
  • BitYoga
  • Verdens Helseorganisasjon
  • Haydom Lutheran Hospital, Tanzania
  • Karolinska Institutt, Stockholm, Sverige
  • Leiden University, Leiden, Nederland
  • Helsinki Universitet, Helsinki, Finland
  • Weill Cornell, New York USA

Medlemmer

  • PI Siren Rettedal, ph.d., overlege nyfødt
  • Co-PI Hege Ersdal, professor, overlege anestesi
  • Peder Bjorland, ph.d.-kandidat, MD, overlege nyfødt
  • Joanna Haynes, ph.d.-kandidat, MD, overlege anestesi
  • Karoline Lode, ph.-d.-kandidat, MD, overlege nevrofysiologi
  • Hanne Pike, ph.d.-kandidat, MD, konst. overlege barn
  • Anlaug Vatne, ph.d.-kandidat, MD, overlege nyfødt
  • Jørgen Linde, ph.d., MD, barnelege og LIS-lege kvinneklinikken
  • Ragnar Sande, ph.d., MD, seksjonsoverlege avd. for fostermedisin
  • Tilde Broch Østborg, MD, overlege kvinneklinikken

Kontakt

Siren Rettedal

E-post: siren.irene.rettedal@sus.no
Telefon: 45 23 57 42

Om Siren Rettedal: https://www.researchgate.net/profile/Siren-Rettedal

Hege Ersdal

e-post: hege.ersdal@safer.net

Om forskningen i media

Globally, the day-of-birth carries the highest risk of death during a whole lifespan. Safer Births is a Research Network with collaboration between different medical disciplines, bio-signal analysts, information and communication technology, medical companies, national and international partners aiming to improve monitoring and medical treatment for newborns, predicting and prevent birth asphyxia and develop and implement data-driven training tools for improved newborn outcomes.

Safer Births

Safer Births is a research and development project to establish new knowledge and develop new innovative products to better train and equip health workers to save lives at birth.
Continue reading (saferbirths.com)
Gravid kvinne får oppfølging.
Sist oppdatert 04.09.2024