Diagnose

Svangerskap utenfor livmoren oppstår når det befruktede egget vokser utenfor livmoren, oftest i egglederen. Symptomer er uteblitt menstruasjon, mage- og underlivssmerter og sparsom blødning fra skjeden. I noen tilfeller kan det oppstå livstruende blødning.

Risiko for svangerskap utenfor livmoren

Svangerskap utenfor livmoren er en graviditet hvor det befruktede egget setter seg utenfor livmorhulen. Egget kan sette seg i eggleder, som er det vanligste (98 prosent av tilfellene), eggstokk, livmorhals eller i sjeldne tilfeller i bukhulen. Det befruktede egget kan den første tiden vokse "normalt" utenfor livmoren. Når det blir trangere om plassen vil egglederen etter hvert sprekke som følge av at fosteret vokser.

Befruktningen skjer som regel like ved eggstokken eller i ytre del av egglederen. Tidligere infeksjon, eller annen type skade som kan gi sammenvoksinger og arrdannelser, kan hindre transporten av det befruktede egget fra egglederen til livmoren. Dette kan føre til at transporten av egget mot livmoren stanser, og egget blir liggende på feil sted.

Tidligere betennelse i bukhinnen i bekkenet, tidligere svangerskap utenfor livmoren, og operasjoner for infertilitet kan øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren.

Kvinner som bruker prevensjon, reduserer risikoen for å bli gravid både i og utenfor livmoren. Dersom man blir gravid til tross for prevensjonsbruk, er sannsynligheten for at svangerskapet setter seg utenfor livmoren noe større.

Røyking og alder over 35 år er også forbundet med økt risiko for svangerskap utenfor livmoren.

Symptomer

Typiske symptomer er uteblitt menstruasjon, mage- og underlivssmerter og sparsom blødning fra skjeden. Smerte er hovedsymptomet, og man kan få sterke smerter også uten at egglederen sprekker. Smerten sitter vanligvis på den siden der graviditeten finnes, og den kan stråle opp i skulderen.

Hvis egglederen sprekker, kan smertene bli svært intense. I tillegg er fravær av menstruasjon og sparsom blødning fra skjeden typiske tegn.

Symptomene debuterer fire til ni uker etter siste menstruasjon. Enkelte er ikke klar over at de er gravide.

Henvisning og vurdering

Du kan bli henvist av allmennlege, gynekolog eller legevakt.

Utredning

For å diagnostisere svangerskap utenfor livmoren må det måles graviditetshormon i blodet (beta-hCG), og det gjøres en ultralyd via skjeden.

Behandling

Mistanke om svangerskap utenfor livmoren vil alltid føre til innleggelse eller henvisning til sykehuset for å få en sikker avklaring, og for å forhindre en alvorlig følgetilstand. Når diagnosen er sikker, vil du, avhengig av lengden på svangerskapet og graden av symptomer, få behandling. Det finnes flere behandlingsalternativer:

  • Legene kan velge å se det an hvis du har lite symptomer og lave verdier av hCG. Hos en stor andel ender graviditeten i en abort uten skader. Forløpet overvåkes grundig, og det blir eventuelt gjennomført nye ultralydundersøkelser og blodprøver (beta-hCG). Synkende verdier av beta-hCG er tegn på at naturen ordner opp selv.
  • Videre kan vi behandle tilstanden med en type cellegift (metotreksat) eller en kikkhullsoperasjon hvor man fjerner egglederen hvor svangerskapet sitter.
  • Det siste behandlingsalternativet er kikkhullsoperasjon, hvor man går inn med et kamera i bukhulen og fjerner egglederen med svangerskapsproduktene. Man har da vanligvis én eggleder igjen, og kan bli gravid på naturlig vis.

Prognosen er vanligvis god dersom man kommer tidlig til behandling. Ved kirurgisk fjerning av den ene egglederen vil fertiliteten bli noe redusert. Egglederen kan i sjeldne tilfeller sprekke og bli ødelagt. Hvis egglederen sprekker, kan du få indre blødninger som kan være livstruende. Rask behandling er da viktig.

Ved tidlig diagnose og riktig behandling er prognosen god. Det er imidlertid viktig å være på vakt for liknende symptomer ved ny graviditet.

Oppfølging

Oppfølgingen vil avhenge av hvilken type behandling du har fått.

Etter behandling med cellegift vil det være individuell oppfølging med jevnlige blodprøver til svangerskapet er avsluttet.

Vær oppmerksom

Ta kontakt med avdelingen eller eventuelt fastlegen/legevakt hvis

  • du blør kraftigere enn ved normal menstruasjon 
  • du får veldig kraftige underlivssmerter
  • du får feber, det vil si temperatur over 38 grader
  • du på annen måte føler deg dårlig

Kontakt

Sydbygget Kvinneklinikken

Kontakt Kvinneklinikken

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Vi legger til rette for at partner/ledsager kan være med den gravide/fødende. H​er finner du informasjon om hvilke tiltak som gjelder på poliklinikk, under fødsel (for eksempel keisersnitt) - og ved barselavdelingen og barselhotellet.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​