Behandling, Strabisme
Skjeling operasjon
Synsaksene er vanligvis parallelle, og bildene av ting en ser på, treffer dermed i samsvarende område på netthinnen i begge øyne. Ved skjeling er derimot ikke synsaksene parallelle og peker ikke mot samme punkt. Skarpsynsområdet i de to øynene vil dermed oppfatte to ulike bilder. Dette aksepterer ikke hjernen, og ved konstant skjeling hos barn vil da det ene bildet undertrykkes, og det ene øyet kan bli svaksynt (amblyopt).
Etter 7-8 års alder forsvinner denne evnen, og man vil da ved skjeling kunne få dobbeltsyn, som kan være svært sjenerende. De som ikke har konstant skjeling, vil ha andre problemer som for eksempel hodepine ved lesing.
Ved en skjeleoperasjon flytter man på de musklene som styrer bevegelsen av øynene på et eller begge øyne, for å få de til å stå parallelt. Det er mange ulike typer skjeling, derfor må hver enkelt pasient behandles individuelt med eget opplegg.
Før
Kvelden før du skal til operasjon, må du dusje og vaske håret. Du må ikke spise eller drikke etter klokka 02.00, dersom du skal ha narkose under operasjonen neste dag. Dette gjelder også tyggegummi, drops og røyk. Du kan drikke små slurker med vann fram til to timer før narkosen blir gitt.
Noen ganger blir man innlagt på sykehuset dagen før operasjonen. I så fall står det i innkallingsbrevet. Ta kontakt med øyepoliklinikk, sykepleier dersom noe er uklart.
Under
Du møter til den tiden og på den avdelingen som står i innkallingsbrevet. Det kan hende du får tilsendt et plaster som inneholder bedøvende krem, som du skal ha oppå håndbaken. Følg instruksjonene i brevet.
Bruker du medisiner må du ta disse med til sykehuset.
Når du møter vil du bli tatt imot av en anestesisykepleier, som vil starte med forberedelsene til operasjonen. Du vil få innlagt et tynt plastrør (venekanyle) i en blodåre i armen din som det blir gitt medisin gjennom. Du vil også få en medisin som gjør at du føler deg litt trøtt, før du blir fulgt til operasjonsavdelingen.
Når du kommer til operasjonsavdelingen må du over i en annen seng. Du blir her tatt imot og passet på av de som skal gi deg medisiner slik at du skal sovne. Om du har med deg noen voksne/pårørende kan de være med deg helt til du har sovnet. Du skal ligge flatt under operasjonen, men vi passer på at du ikke blir kald eller ligger vondt, selv om du sover.
Lengden på operasjonen er litt ulik, men pårørende får beskjed så snart operasjonen er ferdig, og du blir flyttet til oppvåkningsavdelingen. Det er mulig at du har fått en bandasje på øyet ditt når du våkner etter operasjonen, denne skal være på til neste dag (gjelder som regel ikke for barn under 8 år).
Voksne pasienter kan av og til bli operert med lokalbedøvelse, uten full narkose.
Du vil bli kontrollert av øyelege dagen etter operasjonen, og får med time til ny kontroll hos øyelege etter omtrent seks uker.
Etter operasjonen skal du dryppe deg med øyendråper i ca. 4 uker.
Etter
Du kan vanligvis reise hjem dagen etter at du er operert. Barn bør være borte fra barnehage/skole i 4-5 dager etter operasjonen. Barn som blir operert tirsdag/onsdag, kan som oftest gå i barnehage/skole mandagen etter.
Voksne pasienter blir sykmeldte i 1-2 uker, men dette kan variere (avhengig av yrke).
Du bør unngå å være ute de første 3-4 dagene etter operasjonen, på grunn av faren for å få rusk på øyet. Barn kan eventuelt ta småturer med foreldre der de ikke kommer i kontakt med rusk (butikken, besøk etc.). Deretter burde man være forsiktig i 2-3 uker.
Du bør unngå å bade i klorvann de første 4 ukene etter operasjonen.
Det er viktig at du drypper øynene slik som legen har informert om, for å unngå infeksjon i øyet. Dersom det oppstår komplikasjoner som for eksempel økende puss fra øynene, ta kontakt med oss.
Kontakt
Torgveien 21
Operasjonsavdelingen øye
Oppmøtested
Du finnes oss like ved Kilden kjøpesenter.
Vi ligger om lag 10 minutters gange fra SUS Våland.
Torgveien 21
Torgveien 21, 4016 Stavanger