Behandling
Rehabilitering- Nevrologiske sykdommer – vurderingsopphold
Dette er et tilbud til personer med behov for tverrfaglig vurdering i spesialisthelsetjenesten med bakgrunn i funksjonsnedsettelse etter skade eller sykdom, f.eks parkinson, MS, hjerneslag, traumatisk hodeskade.
Vurderingsopphold kan være aktuelt i forbindelse med endring i funksjon og ved livsfaseoverganger. Tilbudet kan gis som døgnopphold eller som dagpasient ved AFMR Lassa. Lengde på tilbudet varierer og tilpasses individuelt, og er gjennomsnittlig på 2-3 uker.
Henvisning og vurdering
Din fastlege eller en spesialist (i forbindelse med innleggelse på sykehus eller poliklinisk konsultasjon) kan henvise. Henvisningen skal inneholde informasjon om problemstillinger, sykehistorie, yrkes- og trygdestatus, kliniske funn, behov for hjelp i daglige aktiviteter og informasjon om medikamenter. Aktuell problemstilling må komme klart fram.
Du vil vanligvis bli innkalt til en poliklinisk konsultasjon for nærmere vurdering og kartlegging før det vil tas stilling til om du er aktuell for et vurderingsopphold, eller om det er andre tiltak som er mer hensiktsmessige. Det vil også bli vurdert om du kan være aktuell for dagopphold. Dette vurderes blant annet ut fra reiseavstand, grad av hjelpebehov og om vurderingen/rehabiliteringen i tilstrekkelig grad kan foretas på dagtid.
Før
Ta med ved innleggelse
- Dokumentasjon fra tidligere utredning eller vurderinger (f.eks. fra fysioterapeut)
- Individuell plan dersom du har dette.
- Nødvendig medisinsk utstyr (f.eks. kateter, stomiutstyr)
- Trenings- og evt. badetøy
- Nødvendige hjelpemidler (f.eks. skinner, orthoser)
Vi trenger informasjon om
- Du har behov for spesialkost eller tolk. Da må du si ifra om dette i god tid og senest en uke før innleggelse.
- Du har behov for spesielle hjelpemidler som for eksempel spesialmadrass.
Medisiner
Oppdatert medisinliste skal medbringes ved innleggelse. Kontakt fastlegen din i forkant av oppholdet slik at han/hun sender deg din medisinliste.
Ta også med de medisinene du bruker i dag slik at vi får en oversikt over din nåværende behandling og sikrer kontinuitet. Medisinene leveres til sykepleier ved innleggelse. Ved dagopphold administrerer du dine egne medisiner.
Under
Du vil under oppholdet ha en kontaktlege og koordinator. Dette vil du informeres om ved innleggelsen. Avhengig av ditt behov vil aktuelle faggrupper involveres og kartlegge din helsetilstand og eventuelt følge deg opp videre i løpet av innleggelsen. I tillegg til lege og sykepleier vil aktuelle faggrupper være hjelpepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, logoped, nevropsykolog, sosionom og synspedagog.
Etter kartleggingen er gjennomført vil det avholdes et målmøte der mål for oppholdet avklares og en rehabiliteringsplan utarbeides. Du vil også få en timeplan (dagsplan eller ukeplan). For noen pasienter kan det være aktuelt å motta rehabiliteringstilbudet som dagpasient.
Sykepleiere og hjelpepleier gjennomfører trening og rehabilitering i daglige gjøremål gjennom hele døgnet, og gjennomfører tiltak som er anbefalt av de øvrige faggruppene. Daglige gjøremål kan være stell, spising, forflytning, påkledning og lignende. Behandling av de øvrige faggruppene foregår på dagtid hverdager.
Vi vurderer og gir råd om nødvendige tiltak som kan bedre funksjonsevnen og deltakelse innenfor livsarenaer som hjem, bolig, utdanning, jobb og fritid.
Eventuelle tiltak sees i sammenheng med tilbud fra hjemkommunen og mulighet for oppfølging etter oppholdet. Under oppholdet anbefaler vi og tilbyr ulike tiltak. Vi tar også kontakt med aktuelle samarbeidspartnere når det er behov for videre eller annen oppfølging.
Vi oppfordrer deg til å benytte muligheten til egentrening, og at du deltar i gruppeaktiviteter.
Ved behov vil det avholdes møter med teamet og pasient/pårørende/kommune/andre aktuelle instanser. Du oppfordres til å ha med deg pårørende på møter som avholdes.
Avdelingen har egne barneansvarlige. Ved behov vil vi tilby egne samtaler med barn som pårørende. Les mer om barn som pårørende på helsenorge.no
Etter
Etter endt opphold vil det skrives en tverrfaglig rapport og medisinsk epikrise der vurderingsoppholdet og din situasjon, samt anbefaling ifht videre oppfølging er beskrevet. Du vil motta en kopi av den tverrfaglige rapporten, og denne vil også bli tilsendt fastlege, og andre aktuelle samarbeidspartnere, for eksempel koordinerende enhet i kommunen. Disse dokumentene kan du også finne på helsenorge.no. ved å logge inn på min side under pasientjournal.
Kontakt
Rektor Berntsensgate 12
Seksjon for rehabilitering
Oppmøtested
Fra Tjensvollkrysset tar du Madlaveien mot Sola. Ta til høyre ved lyskrysset, deretter av ved første avkjørsel til høyre. Følg veien til endes. Etter 100 meter svinger veien mot venstre, du kommer da til vår parkeringsplass.
Rektor Berntsensgate 12
Rektor Berntsensgate 12, 4022 Stavanger