Overvekt og svangerskap

Overvekt og fedme i svangerskapet øker risikoen for komplikasjoner både i svangerskapet, under fødselen og i barseltiden. Overvekt og fedme kan opptre alene eller være en del av et sammensatt sykdomsbilde.

Overvekt og fedme i svangerskap medfører en helserisiko senere i livet både for mor og barn, og kan reduseres ved sunnere kosthold og fysisk aktivitet. Svangerskap er en periode der kvinner synes spesielt motivert og mottagelig for informasjon og oppfølging av overvekt og fedme. Sunnere kosthold og økt aktivitet gir så langt vi vet ikke uheldige utfall for svangerskapet. Aktiv slanking anbefales ikke, men begrensning av vektøkning er viktig.

Det er anbefalt at gravide er i fysisk aktivitet minst 30 minutter hver dag. I siste del av svangerskapet har mange smerter ved gange, og da kan for eksempel svømming være et godt alternativ.

Før

  • Gravide med overvekt eller fedme med BMI under 35 blir fulgt opp i primærhelsetjenesten. Vi anbefaler tett oppfølging med råd om endringer i kosthold og livsstil.
  • Gravide med BMI over 30 blir anbefalt blodprøve (HbA1c) innen svangerskapsuke 16 for å avdekke eventuell uoppdaget diabetes.
  • Gravide med BMI over 25 blir anbefalt glukosebelastningstest i svangerskapsuke 24 - 25 for å avdekke svangerskapsdiabetes.
  • Førstegangsfødende med BMI over 30 blir henvist til spesialist ved 24 ukers svangerskap, for oppfølging hos spesialist ved 24, 32 og 36 ukers graviditet. 
    • Dersom du har gjennomgått et normalt svangerskap tidligere og ikke har tilleggssykdommer, blir kontrollene sjeldnere.

Fra og med uke 32 bør du følges opp på den poliklinikken der du skal føde. Dette er avhengig av om du er førstegangsfødende eller har gjennomgått et normalt svangerskap tidligere. Oppfølgingens omfang er avhengig av om du har andre tilleggstilstander som svangerskapsforgiftning, høyt blodtrykk eller diabetes.

En mindre gruppe gravide med fedme kan ha stor risiko for akutt keisersnitt. Dersom det er flere kompliserende faktorer som tidligere keisersnitt, tidligere komplisert fødsel, mistanke om veldig stort barn, seteleie, tvillinger, BMI > 50, eller diabetes, vil man på forhånd ha gjort en vurdering om det er tryggere å gjøre planlagt keisersnitt.

Under

Hvis du har en normal svangerskapsutvikling og er uten tilleggsdiagnoser anbefaler vi at du er på trivselskontroll i løpet av den første uken etter termin. Vi vurderer også behov for å sette i gang fødselen hvis du ikke går spontant i fødsel.

For å forebygge komplikasjoner er det anbefalt med ekstra tiltak for å overvåke deg og fosteret under fødselen. Dette kan for eksempel være å ta blodprøver, ekstra fosterovervåkning, intravenøse tilganger og at du får tidlig epiduralbedøvelse.

Etter

Gravide med fedme har en økt risiko for blodpropp etter fødsel. Etter fødsel er det viktig at du kommer deg raskt i aktivitet.

Støttestrømper, aktivitet og blodfortynnende sprøyter vil kunne forebygge blodpropp.

Gravide med fedme opplever oftere problemer med amming. En bør være oppmerksom på dette og gi ekstra støtte i barsel.

Før utskrivelse fra barsel er det viktig at kvinnen oppfordres til å gå ned i vekt med tanke på komplikasjoner ved et eventuelt seinere svangerskap.

Kontakt

Sydbygget Kvinneklinikken

Kontakt Kvinneklinikken

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Vi legger til rette for at partner/ledsager kan være med den gravide/fødende. H​er finner du informasjon om hvilke tiltak som gjelder på poliklinikk, under fødsel (for eksempel keisersnitt) - og ved barselavdelingen og barselhotellet.

Geriatrisk poliklinikk har tilbud til ektefelle/samboer/partner til personer med demens om å delta i pårørendegrupper.

Pasienter med demenssykdom under 70 år kan delta i samtalegrupper.

Aktuelle deltakere er pasienter eller pårørende som har tilknytning til poliklinikken.