Nyre- og urinveisstein

Nyresteiner dannes ved at noe av innholdet i urinen felles ut og forsteines. Steinene kan bli liggende i ro på samme sted uten å gi symptomer, for eksempel i nyrebekkenet. Det kan også vandre nedover gjennom urinlederne. Her kan de sette seg fast og helt eller delvis blokkere for urinstrømmen. Dette kan forårsake smerter og eventuelt skade på nyrene.

Nyresteinsanfall kan være svært smertefullt, men som oftest kommer steinene ut av seg selv. Hvis ikke de gjør det, finnes det god behandling.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser deg til utredning ved mistanke om stein i nyre eller urinveier. Henvisningen vurderes av spesialist i urologi ved urologisk poliklinikk.

Stein i nyre og urinveier kan også forårsake akutt innleggelse på sykehus hvor du blir undersøkt, observert, og eventuelt får behandling for smerte og infeksjon.

Primærhelsetjenesten henviser til spesialist i urologi med opplysninger om:

  • Smerteproblematikk
  • Blod i urinen
  • Residiverende urinveisinfeksjoner
  • Resultat av CT-urinveier

Stein i øvre urinveier - standardisert pasientforløp i Helse Stavanger (EQS)

Utredning

Når henvisningen er vurdert får du innkalling til utredning og samtale med urolog. Behandlingen er avhengig av lokalisasjonen på steinene, størrelsen og symptomene.

Behandling

Det er flere alternativer for behandling: 

Det er også mulig behandle nyrestein ved hjelp av innstikk gjennom huden (nefrolitotomi). I sjeldnere tilfeller behandles nyrestein ved vanlig åpen operasjon. Åpen operasjon er kun nødvendig i mindre enn 2 prosent av de tilfellene hvor kirurgisk behandling må benyttes.

Oppfølging

Etter utskriving blir du fulgt opp av fastlegen.

Kontakt

Sydbygget Urologisk kirurgisk seksjon

Kontakt Urologisk kirurgisk seksjon

Oppmøtested

Sengepost 5D: Vestbygg, 5. etasje. Benytt inngang 5.

Urologisk poliklinikk: Sydbygget, U-etasjen. Benytt hovedinngangen.

Forløpskoordinator: Elin W. Hjelleseth og Anita Hatlelid.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

En ambulanse utenfor inngang 5

Vestbygget, inngang 5

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Urologisk seksjon ved SUS tilbyr rituell omskjæring av gutter. Inngrepet utføres i generell anestesi. Grunnet risiko for komplikasjoner til anestesi hos de yngste barna settes aldersgrense for å få utført inngrepet til minst tre år. Dette er i tråd med anbefaling fra Helse Vest og er OGSÅ praksis ved HUS. Erfaringsmessig er det imidlertid enda bedre om en utsetter inngrepet enda litt lenger, til de er fem - seks år gamle, både i forhold til anestesi, kirurgisk prosedyre og ikke minst barnets opplevelse. Urologisk seksjon vil derfor be fastlegene vente med å henvise gutter for rituell omskjæring til de er minimum tre, og aller helst til de er fem - seks år gamle. Henvisninger på guttebarn under 3 år vil bli returnert med tilsvarende begrunnelse hvor man samtidig ber om ny henvisning TIDLIGST 3 måneder før barnet fyller 3 år.

​Besøkstiden på sykehuset kan variere noe fra avdeling til avdeling, men de fleste har åpen besøkstid.

På noen avdelinger er det viktig å avtale besøk på forhånd, men ​​​​​​​​​de aller fleste avdelingene kan pasienter ta i mot besøk utenom anbefalte tider. Det viktigste er at du/dere gir beskjed på vaktrommet at dere er der.
Av hensyn til andre pasienter, er det fint om dere går ut av rommet, for eksempel til en av oppholdsstuene.  ​

Anbefalte besøkstider

Mandag til fredag: kl. 18.00-19.00
Lørdag og søndag: kl. 14.00-15.00​





​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Geriatrisk poliklinikk har tilbud til ektefelle/samboer/partner til personer med demens om å delta i pårørendegrupper.

Pasienter med demenssykdom under 70 år kan delta i samtalegrupper.

Aktuelle deltakere er pasienter eller pårørende som har tilknytning til poliklinikken.