Undersøkelse
Nevropsykologisk undersøkelse, voksne
En nevropsykologisk utredning er en omfattende vurdering der man gjennom samtaler, observasjoner og undersøkelse (testing) kartlegger ulike ferdigheter og hjernefunksjoner.Introduksjon
Innholdet i undersøkelsen varierer noe fra person til person. Vanligvis kartlegger vi hvordan du fungerer på ulike områder ved å snakke med deg og eventuelt pårørende/andre instanser. Som oftest gjennomfører vi ulike tester, for eksempel evnenivå, hukommelse, oppmerksomhet og konsentrasjon, språk, visuell funksjon, planlegging og organiseringsevne, motoriske og sensoriske ferdigheter, samt hvordan du fungerer adferdsmessig, sosial og emosjonelt.
Henvisning og vurdering
Psykologer og fastleger kan henvise til nevropsykologisk utredning ved avdeling for rehabilitering. Pasienter kan henvises avdelinger på sykehuset.
Fastleger kan med få unntak ikke henvise direkte til Nevropsykologisk lab ved nevrosenteret, men ved henvisning til henholdsvis DPS, nevrologisk avdeling eller til annen psykiatrisk eller somatisk avdeling. Med ønske om nevropsykologisk utredning vil disse som oftest føre til viderehenvisning internt. Nevropsykologisk laboratorium har dedikert spesialist i nevropsykologi ansatt i nevrologisk avdeling.
Frist som utløser rett til helsehjelp er for de fleste utredninger tre måneder, men i praksis vil utredningen som regel være startet opp i løpet av 1- 6 måneder. Ved utredning i forbindelse med førerkort eller andre attester gis det ikke frist, og ventetiden for slike undersøkelser kan derfor være noe lenger.
Før
- Ta med ferdig utfylte skjema om du fikk tilsendt noen på forhånd.
- Møt uthvilt til testingen, unngå medisinendringer eller rusmidler dagene i forveien.
- Ta med briller eller høreapparat om du bruker det.
- Det kan være lurt å ha med matpakke og drikke, eller penger til å kjøpe mat, da testingen tar noen timer.
- Husk å skru av mobilen under testingen.
Under
Første gang du kommer, har vi en samtale om hvorfor du er henvist og hva undersøkelsen går ut på. Vi innhenter informasjon om din nåværende og tidligere funksjon, blant annet gjennom en utviklingshistorie fra barneår til i dag. Vi er interessert i dine styrker og svakheter, og aktuelle problemer. Noen ganger innhentes også informasjon fra pårørende eller andre instanser, men ikke uten at du har gitt samtykke til det.
Som regel blir det gjennomført testing som del av undersøkelsen. Testingen utføres av testtekniker eller psykolog og fordeles vanligvis over to dager. Testene kan være muntlige, skriftlige, praktiske (manuelle) eller computerbaserte. Ingen av dem gjør vondt, men du kan bli trøtt etterpå.
Etter
Vær oppmerksom
Vi har meldeplikt i enkelte situasjoner. I hovedsak dreier det seg om tilfeller hvor vi er bekymret for omsorgssituasjonen eller sikkerheten til et barn eller hvis helsekrav til førerkort ikke er oppfylt.Kontakt
Rektor Berntsensgate 12
Seksjon for rehabilitering
Oppmøtested

Rektor Berntsensgate 12
Rektor Berntsensgate 12, 4022 Stavanger