Behandling

Lymfogranuloma venereum

Venerisk lymfogranulom (LGV) er en seksuelt overførbar infeksjon (SOI). Den forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis (undertype L1‐L3) - og er en annen type enn den som gir vanlig klamydiainfeksjon. Bakterien kan føre til betennelse i endetarm eller i genitalområdet. LGV-infeksjon kan forløpe med eller uten plager.

Lymfogranuloma venereum (LGV) er en seksuelt overførbar infeksjon som skal behandles raskt. Infeksjonen rammer nesten bare menn som har sex med menn. Bruk av kondom er viktig for å hindre smitte.

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Det kan oppstå en liten smertefri kviseliknende hevelse analt eller i genitalområdet som kan utvikle seg til et sår. Såret som vil forsvinne av seg selv etter noen dager uten behandling.

De vanligste symptomene er smerter i anus, blodtilblandet utflod fra anus, forstoppelse og en følelse av å ikke bli tømt for avføring. Lymfeknuter i lyskene kan hovne opp 2 til 6 uker etter smitte og det kan utvikle seg til en byll. Hovne lymfeknuter i magen kan føre til smerter i nedre del av magen eller smerter i korsryggen. Man kan også oppleve feber, frysninger, utilpasshet, muskel‐ og leddsmerter.

Ubehandlet kan infeksjonen føre til betennelse i endetarm og genitalområde med alvorlig hevelse og sår. Dette kan gi smerter og symptomer som kan ligne de ved kroniske inflammatoriske sykdommer, som Morbus Crohn eller Ulcerøs colitt. Infeksjonen kan over tid spres til andre deler av kroppen og føre til alvorlige problemer som blant annet leddplager, hjerte‐ og leverproblemer.

Hva forårsaker sykdommen?

Bakterien blir overført ved sex med noen som har infeksjonen, enten ved anal sex, fisting eller deling av sexleketøy. Nesten alle tilfeller av LGV i Europa blir påvist hos menn som har sex med menn (MSM), spesielt hos HIV-positive. Menn som har flere partnere har størst risiko for å bli smittet. Du kan blir smittet med LGV selv om du har hatt infeksjonen tidligere. 

Utredning

For å stille diagnosen tar lege eller sykepleier en penselprøve fra endetarm eller et sår for å påvise bakterien. Ved byll i lysken kan det tas en prøve fra denne.

Behandling

Behandlingen av LGV er antibiotika i 3 uker. Det er viktig å få behandling raskt for å unngå komplikasjoner. Det er sjeldent at LGV fører til permanente problemer ved tidlig behandling.

Dersom du har LGV, bør du også ta tester for andre seksuelt overførbare sykdommer som HIV, syfilis og gonoré. Dette fordi du kan ha flere infeksjoner samtidig.

Dersom du har LGV, er det nødvendig at de partnerne du har hatt sex med blir sjekket og behandlet.

Oppfølging

Du bør ikke ha sex, verken med eller uten kondom, inntil både du og partner er ferdigbehandlet og plagene er borte. Det samme gjelder for oralsex.

Kontakt

Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner

Kontakt Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner

Oppmøtested

2. etasje i Extra-bygget i Bekkefaret.

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Har du ingen plager, men ønsker sjekk for seksuelt overførbare sykdommer? Da kan du ringe oss for avtale om selvtest.

​For timeavtale må du ringe oss på telefon 915 80 241. For behandling for kjønnsvorter trenger du henvisning fra fastlege.

Når du skal testes hos oss, må det ha gått minst to timer siden forrige toalettbesøk.