Diagnose

Krystallsyke (BPPV)

Krystallsyke eller Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en vanlig årsak til svimmelhet. Ved krystallsyke løsner små partikler ("krystaller") i det indre øret og faller inn i buegangene hvor de fører til svimmelhet. Tilstanden er plagsom, men ufarlig.

Krystallsykje er ein vanleg sjukdom i det indre øyret som er kjenneteikna av at bestemte hovudrørsler utløyser kortvarige anfall av svimmelheit. Symptoma kjem av krystall (otolittar) som har losna frå øyresteinsorgana og ramla inn i bogegangane i det indre øyret. Sjukdomen er ufarleg og går ofte over av seg sjølv, men hos nokre kan symptoma vere meir langvarige og plagsame.

​Det medisinske namnet på krystallsykje er Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV). Dette tyder godarta, anfallsprega svimmelheit utløyst av stillingsendringar.  

Kor vanleg er sjukdomen? 

Krystallsykje er svært vanleg, og det medisinske fagmiljøet anslår at omkring 80 000 nordmenn opplever sjukdomen kvart år. 

Sjukdomen er sjeldan hos barn, men blir meir vanleg i vaksen alder frå fylte 30 år. Han er svært vanleg blant eldre og noko hyppigare hos kvinner enn hos menn. 

Les mer på helsenorge.no

Symptomer

Buegangene har små følere som registrerer hodebevegelser, og når de forstyrres av disse små partiklene, lures hjernen til å tro at hodet dreier rundt. Dette gir korte anfall av svimmelhet ved bestemte hodebevegelser. Sykdommen er ufarlig og vanligvis forbigående, men tilbakefall er vanlig.

Svimmelheten kan gå over av seg selv, men behandling vil oftest gi raskere bedring. Målet med behandlingen er å fjerne krystallene fra buegangene slik at de ikke lenger framkaller svimmelhet.

Henvisning og vurdering

Både fastleger og spesialistleger kan henvise deg til denne utredningen/behandlingen.

  • Beskrivelse av svimmelheten; type, debut, forløp, ledsagende symptomer og utløsende faktorer
  • Medisinliste
  • Eventuell tidligere utredning, inkludert spesialistundersøkelser og bildediagnostikk
  • Tidligere sykdommer og funksjonsnivå
  • Nystagmusundersøkelse inkludert Dix-Hallpike-manøver (særlig viktig ved mistanke om BPPV)

Utredning

Diagnosen stilles ved hjelp av hodemanøvrer som fremprovoserer et karakteristisk anfall av svimmelhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Hodemanøvrene og retningen på øyebevegelsene gjør at man som oftest kan si hvilket øre, og hvilken av de tre buegangene, som er rammet.

Undersøkelser som inngår:

 

Tilleggsundersøkelser

Hvis det er tvil om diagnosen, kan det være nødvendig med tilleggsundersøkelser for å utelukke annen sykdom. Eksempler er:  

Behandling

Sykdommen kan behandles så snart diagnosen er stilt. Behandlingen består av hodemanøvrer som har til hensikt å få krystallene til å falle ut av buegangene. Det finnes flere forskjellige behandlingsmanøvrer som kan være effektive. Det kan i noen tilfeller trenges gjentatte behandlinger. Noen manøvrer kan enkelt gjøres hjemme.

Noen få pasienter kan ha nytte av operasjon med plugging av en av buegangene.


 

 


 


Oppfølging

I noen tilfeller vil det bli avtalt kontrolltime ved øre-nese-halsavdelingen eller videre oppfølgning av henvisende lege. Blir du ikke kvitt plagene kan du ta kontakt med fastlegen din igjen.

Til tross for behandling kan det på et senere tidspunkt forekomme tilbakefall av krystallsyken. Du kan da trenge en ny behandling.


 

Kontakt

Department of ear, nose, throat