Behandling

Gonorebehandling

Gonoré er en seksuelt overførbar infeksjon som skyldes gonokokk-bakterien. Gonoré kan overføres ved all seksuell aktivitet, og er svært smittsomt.

Gonoré er en infeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Infeksjonen er svært smittsom. Den er vanligvis lett å behandle, men behandlingsresistent gonoré er økende i verden. Kondom er den beste måten å beskytte seg på.

Informasjon fra helsenorge.no

Introduksjon

Gonokokker trives på slimhinner, og blir oftest funnet i kjønnsorganer, urinrør, endetarm og hals. Bakterien kan også spres til blod og andre av kroppens organer, og kan gi betennelse i disse.

Hos de aller fleste menn gir gonoré i urinrøret symptomer etter to til fem dager, men ikke alle menn får ubehag. Det oppstår svie ved vannlating og utflod fra urinrør, ofte rikelig ("dryppert"). Hos menn kan gonoré spre seg til bitestiklene og føre til sterilitet. 

Kvinner kan ha lignende symptomer som menn, og i tillegg utflod fra skjeden og uregelmessige blødninger. Symptomene er svakere, iblant så lite uttalte at de ikke merkes. Hos kvinner kan gonoré spre seg til egglederne og føre til sterilitet. Hvis en kvinne har gonoré når hun føder, kan barnet påføres øyeinfeksjon.

Infeksjon i hals og endetarm gir oftest ikke plager, hverken hos kvinner eller menn.

Henvisning og vurdering

Gonoré er definert som en allmennfarlig sykdom, med rett til gratis rådgivning, undersøkelse og behandling.

Lege/sykepleier og pasienten skal samarbeide om smitteoppsporing for å få undersøkt og behandlet andre seksualkontakter som kan være smittet. Alle tilfeller av gonoré meldes anonymt til Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

For alle henvisninger gjelder følgende:  

  • Alle henvisninger må merkes: /Henvisning
  • Vedlegg: Send med eventuelt operasjonsbeskrivelser, epikriser, kopi av hist.remisser og aktuelle røntgenbilder som finnes. Jo flere opplysninger som finnes, dess raskere går søknadsvurderingen.
  • I henhold til pasientrettighetsloven av 01.09.04 ber vi om at ansiennitetsdato/dato for behandlingsstart ved henvisende sykehus er påført søknad.
  • Det må opplyses om at pasienten er informert om søknad eller ikke.

Før

Det kreves ingen forberedelse i forkant, men du bør ikke tisse kort tid før undersøkelsen.

Under

Gonoréprøver tas med bomullspinne eller urinprøve. Det tas også dyrkningsprøve som sendes til laboratoriet for å finne ut hvilke antibiotika som kan brukes. Gonokokken kan ofte påvises i mikroskop allerede ved legeundersøkelsen.

Gonoré behandles med antibiotika i en kombinasjon av tabletter som svelges hele og en sprøyte, alt ved et og samme tilfelle.  

Etter

Det er viktig å ikke ha sex uken etter behandlingen, og helst ikke før det er gjort en kontroll etter kuren.

Gonokokk-bakterien er blitt resistent mot mange antibiotika. Du må derfor møte til avtalt kontroll hvor vi tar nye prøver. Disse prøvene viser om du er blitt frisk.

Kontakt

Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner

Kontakt Poliklinikk for seksuelt overførbare infeksjoner

Oppmøtested

2. etasje i Extra-bygget i Bekkefaret.

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Har du ingen plager, men ønsker sjekk for seksuelt overførbare sykdommer? Da kan du ringe oss for avtale om selvtest.

​For timeavtale må du ringe oss på telefon 915 80 241. For behandling for kjønnsvorter trenger du henvisning fra fastlege.

Når du skal testes hos oss, må det ha gått minst to timer siden forrige toalettbesøk.