Behandling

Epidural til fødende

Epiduralbedøvelse (epiduralanestesi) er en behandling som sikrer deg god smertelindring i akutte situasjoner hvor du har sterke smerter. Typisk vil en slik situasjon være i forbindelse med fødsel, etter en kirurgisk operasjon eller etter en betydelig skade.

Epidural til fødende

Epiduralbedøvelse regnes som svært skånsomt for barnet. I enkelte tilfeller er det til og med gunstig for barnet med epiduralbedøvelse. Blodgjennomstrømmingen i morkaken kan økes, og dermed bedres surstofftilførselen fra mor til barn. 

Under fødselen er det viktig at du kjenner at du har ri og når du skal trykke barnet ut. Epiduralbedøvelsen (fødeepiduralen) skal derfor ikke fjerne smerten helt, men lindre smerten og gjøre den mindre intens. Målet er at fødeepiduralen skal gi god smertelindring når du er i den såkalte åpningstida av fødselsprosessen.

Jordmor og lege vil vurdere når det er best å gi deg smertelindring. Skulle de finne ut at du må vente eller at fødselen er kommet for langt til å få epidural vil de hjelpe deg med annen type smertelindring.

Fødeepiduralen krever en del utstyr og ekstra overvåkning, og legges inn på fødestuene. 

Noen kvinner som skal føde blir anbefalt å få fødeepidural av medisinske grunner, for eksempel om du skal føde barnet ditt i seteleie, venter tvillinger, er overvektig eller har alvorlig svangerskapsforgiftning.

Henvisning og vurdering

Jordmor eller lege ved fødeavdelingen kontakter anestesilege for å få utført prosedyren. Også når det skal planlegges tidlig.

Før

Fødeepiduralen settes av en anestesilege. Anestesilegen spør deg først om du har sykdommer eller allergier som kan påvirke avgjørelsen om du kan få epiduralbedøvelse.

Det er sjelden du ikke kan få epidural som smertelindring. De som ikke kan få epidural er blant annet kvinner med infeksjoner i området der epiduralen skal settes, dersom du bruker på blodfortynnende middel eller har en blødningsforstyrrelse.

Venflon

Før fødepiduralen settes må du få venflon (et tynt plastrør) som legges i en blodåre på hånda eller underarmen. Venflonen skal brukes til å gi væske og medisiner direkte inn i blodet hvis du skulle trenge det. Venflonen må du ha så lenge du har epiduralkateteret, vanligvis til fødselen er over.

Under

Når du skal få innlagt fødeepidural, vil anestesilegen hele tiden fortelle deg om hva som skjer. Det er viktig at du og anestesilegen samarbeider under innleggelsen av epiduralkateteret. Du må kunne sitte stille eller ligge i ro under prosedyren. Da går det raskere og det er mindre fare for komplikasjoner.

Epiduralinnleggelse

Du vil bli bedt om å sitte på sengekanten eller ligge på siden i fosterstilling under prosedyren.

Anestesilegen kjenner på ryggen din, deretter vaskes ryggen sterilt og dekkes til av en steril plast/papirduk. Du får bedøvelse i huden på korsryggen. Selv om huden blir bedøvd vil du kunne kjenne press og trykk når anestesilegen jobber.

Epiduralrommet ligger rett utenfor ryggmargen. Anestesilegen legger via en nål et tynt kateter (tynn liten slange) inn i epiduralrommet. Kateteret blir liggende igjen, mens nåla fjernes. Det er ikke vondt å ha kateteret der. Kateteret kommer ut av huden på ryggen og festes godt med plaster. Deretter kobles dette til en pumpe som fyller på bedøvelse kontinuerlig.

Med epidural

Du kan gå og bevege deg fritt når fødeepiduralen er lagt, men noen kan bli litt nummen og få litt nedsatt følelse i beina, spesielt etter noen timer. Det er derfor veldig viktig at du har noen sammen med deg og at du sjekker at beina bærer deg når du skal stå eller gå.

Etter at fødeepiduralen er satt kan du kan drikke klare væsker og spise små lettfordøyelige måltider, så lenge jordmor/lege sier dette er greit.

Innleggelse av fødeepidural tar som regel ca. en halv time, noen ganger kan det ta lengre tid.

Etter

Epidural er en trygg metode for smertelindring under fødsel og det er sjelden alvorlige komplikasjoner.

Bivirkninger som kan komme er:

  • Blodtrykksfall (svært sjelden ved fødeepidural). Derfor kontrollerer vi blodtrykket og iverksetter tiltak hvis blodtrykket skulle falle
  • Urinblærekontroll. Du vil kunne miste kontroll på urinblæren. Blant annet kan det være vanskelig å kjenne når du må på toalettet. Jordmor vil derfor passe på at blæra di ikke fylles opp under selv fødselen. Om du ikke greier å tømme blæra selv, vil jordmor hjelpe deg.
  • Riehemming. Riene kan forsvinne. Hvis det skjer gir vi riestimulerende midler via venflonen du har på hånda/underarmen.
    • I noen få tilfeller stopper fødselen opp og man må da ty til keisersnitt. Keisersnitt kan ofte gjøres ved at man fyller mer bedøvelse i epiduralen du har fått, eller at vi legger en såkalt spinalbedøvelse i tillegg.
  • Kløe. Noen kan få hudkløe av epiduralbedøvelsen. Det er sjelden, men i så fall vil anestesilege vurdere om man skal iverksette tiltak.

Vær oppmerksom

Alvorlige komplikasjoner er svært sjelden, og epiduralanestesi regnes for en trygg metode for smertelindring. Med alvorlige komplikasjoner mener man infeksjoner i ryggmargskanalen, blødninger, lammelser og/ eller vedvarende smerter.

Kontakt

Sydbygget Føde- og barselseksjonen

Kontakt Føde- og barselseksjonen

Oppmøtested

Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.

Er fødselen i gang? Ring fødetelefonen 51 51 92 09 FØR du drar til kvinneklinikken. Da får du snakke med en erfaren jordmor, og får råd om hva du bør gjøre.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Praktisk informasjon

Alle fødende bør ringe fødetelefonen før de drar inn til sykehuset.

Det er erfarne jordmødre som svarer når du ringer Fødetelefonen. Her vil vi lytte til det du forteller, gi deg råd og sammen med deg planlegge hva som skal skje videre. Fødetelefonen er for akutte problemstillinger (tilsvarende nødtelefon 113).

Du kan dessverre ikke bruke denne tjenesten til rådgiving som ikke haster og kan vente til du tar kontakt med egen lege, jordmor eller legevakt. Når vi vurderer det slik at problemstillingen kan bli løst der, vil vi be deg om å ta kontakt med en av disse.

Ved henvendelser etter fødsel/hjemreise kontakter du den barselavdelingen du var innlagt på:

7I: 51 51 26 32

7G: 51 51 87 78

Vår besøksadresse:

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger, Sydbygg, 1. etasje.

Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.​

Registrere opplysninger i fødejournal

Fyll ut den digitale fødejournalen før du kommer til tidlig ultralyd. Legg inn dato for siste menstruasjon eller IVF-termin.

Registrer nødvendige personopplysninger om deg, barnets far, svangerskapet og eventuelle tidligere svangerskap i forkant av fødselen.

Du må logge deg inn på helsenorge.no for å kunne lagre og sende inn skjema. Du får da en kopi av innsendt skjema lagret under «Meldinger» på din profil på helsenorge.no.

Det er viktig at du også tar med originalskjemaene av helsekort, ultralydskjema og eventuelle andre papir ved alle kontroller og innkomst på sykehuset.

Gå til digital fødejournal på helsenorge.no

Dersom du har fått omfattende behandling (også tannbehandling) ved sykehus utenfor Norden, eller vært i flyktningmottak i løpet av det siste året, ber vi deg ta kontakt med din fastlege så snart som mulig for å ta prøver for MRSA.

Prøvene skal helst være tatt før innleggelse i sykehus for å unngå smitte, og for å unngå at MRSA blir en fast del av bakteriefloraen ved sykehuset. MRSA er en bakterie som er motstandsdyktig mot antibiotika.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Vi legger til rette for at partner/ledsager kan være med den gravide/fødende. H​er finner du informasjon om hvilke tiltak som gjelder på poliklinikk, under fødsel (for eksempel keisersnitt) - og ved barselavdelingen og barselhotellet.

​Fødetelefonen skal primært bli brukt for å melde fra om at fødselen er i gang og at du er på vei til sykehuset. Da kan avdelingen du skal føde på planlegge mottakelsen av deg, ved å gjøre klar fødestue og avklare hvem som skal ha ansvar for å ta i mot deg, samt ha ansvar for å følge deg opp. Er du usikker på om fødselen er i gang, eller det oppstår endringer hos deg eller barnet som uroer deg, kan du også kontakte jordmor via Fødetelefonen.

  • Når du har regelmessige rier med ca 5 min. pause og 50-60 sek. varighet. Når riene øker i styrke kan det komme blodtilblandet slim
  • Hvis du tror fostervannet har gått
  • Hvis det kommer friskt blod fra skjeden
  • Hvis du kjenner en brå endring i fosterets aktivitet
  • Hvis du har konstante magesmerter, pannehodepine, flimring for øynene eller tåkesyn, trykk for brystet eller føler deg kvalm og veldig uvel
  • Etter svangerskapsuke 24: Ring fødetelefonen hvis du har mistanke om rier, vannavgang eller blødning

Ved henvendelser etter fødsel/hjemreise kontakter du den barselavdelingen du var innlagt på:

7I - tlf 51 51 26 32

7G - tlf 51 51 87 78

​Parkerin​​gshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet. Fra parkeringshuset kan du ta heisen rett opp i sykehusets hovedinngang.

For å komme til parkeringshuset, følger du skiltene fra Fylkeslege Ebbells gate. Parkeringshuset er godt belyst og videoovervåket.

Se mer info www.sus.no/parkering

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (maks 15 minutter). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede. Disse har en tidsbegrensning på fire timer. Det finnes også tolv parkeringsplasser reservert bevegelseshemmede i parkeringshuset under St. Svithun Hotell. Disse plassene er avgiftsbelagt på lik linje med annen parkering på sykehusområdet.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris. Dette gjelder parkering i parkeringshuset. Prisen for langtidspårørende er 300 kroner per uke (normalpris 144 kroner per døgn). Avdelingen du skal besøke, må fylle ut en rekvisisjon for å få kjøpt parkeringsbeviset hos Q-park.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet og betaler​ som vanlige gjester. Dette på grunn av den store økningen i el-bilder på sykehusområdet den siste tiden. I parkeringshuset er ​det ladestasjoner for el-bil.

​Gravide får tilbud om trivselskontroll på fødepoliklinikken eller fødeavdelingen, når de er 7-9 dager over termindato fastsatt ved ultralyd. Svangerskapet er da ikke på overtid.
Den gravide kontakter selv sjukehuset 8.dag etter ultralydtermin for å få en tid til trivselskontroll  7 -9. dag.