Føde- og barselseksjonen

Å være gravid og føde barn er en stor opplevelse i livet. Vi ved kvinneklinikken vil bidra til å gjøre denne perioden best mulig for deg, og vi vil støtte og veilede deg ut fra dine ønsker og behov.

Registrere opplysninger i fødejournal

Fyll ut den digitale fødejournalen før du kommer til tidlig ultralyd. Legg inn dato for siste menstruasjon eller IVF-termin.

Registrer nødvendige personopplysninger om deg, barnets far, svangerskapet og eventuelle tidligere svangerskap i forkant av fødselen.

Du må logge deg inn på helsenorge.no for å kunne lagre og sende inn skjema. Du får da en kopi av innsendt skjema lagret under «Meldinger» på din profil på helsenorge.no.

Det er viktig at du også tar med originalskjemaene av helsekort, ultralydskjema og eventuelle andre papir ved alle kontroller og innkomst på sykehuset.

Gå til skjema på helsenorge.no

Dersom du ikke ønsker å være aktiv på helsenorge.no, kan du skrive ut skjema og sende dem inn til sykehuset via postgang:

Fødeavdelingen,
Stavanger universitetssjukehus
Postboks 8100,
4068 Stavanger

Tidlig ultralyd og NIPT

Vi tilbyr alle gravide tidlig ultralyd i første trimester. Gravide kvinner over 35 år vil også få tillegg om NIPT-test. NIPT-test vil også tilbys kvinner under 25 år ved unormale funn ved ultralyd.

NIPT står for Non Invasive Prenatal Test, og er en blodprøve som tas av mor. Testen kan med stor sikkerhet avgjøre om fosteret har trisomi 21 (Downs syndrom), trisomi 18 (Edwards syndrom) eller trisomi 13 (Pataus syndrom). Testen vil ikke kunne avdekke andre genetiske tilstander. Blodprøven sendes til Rikshospitalet for analyse, og det tar omtrent to uker å få svar på testen. 
 

Om føde- og barselenhetene på SUS 

Fødeavdelingen er for fødende pasienter som trenger spesiell oppfølging som intensivert overvåkning eller epiduralbedøvelse. På fødeavdelingen tilbys også smertelindring som badekar, massasje, akupunktur og lystgass. Les mer om fødeavdelingen
 
Fødeloftet/spesialpost 7H er en avdeling for fødende hvor vi forventer en normal fødsel uten spesiell risiko. Vi tar også imot gravide som trenger innleggelse i siste del av graviditeten.
 
Barselpost 7G er for kvinner og barn som av medisinske grunner ikke kan ha barseloppholdet på hotellet. Vi tar også imot kvinner og barn dersom et er fullt på barselhotellet. De fleste rommene våre har plass til to kvinner, og pårørende kan derfor ikke regne med å få overnatte. Vi gir tilbud om ammehjelp, stell og bad av barnet, samtaler med jordmor og veiledningstime med fysioterapeut. 
 
Barselpost 7I (barselhotellet) er for friske kvinner og barn for barselopphold, og er populært kalt barselhotellet på St. Svithun hotell. Partner kan bo her så lenge det er plass. På barselhotellet får du tilbud om ammehjelp, stell og bad av barnet, samtaler med jordmor og veiledningstime med fysioterapeut. Vi har jordmor- og barnepleierbemanning hele døgnet. Les mer om barselpost 7I 
 
Fostermedisinsk poliklinikk tilbyr rutineultralyd til alle kvinner. Tilbudet om rutineultralyd er frivillig, og det er legen eller jordmoren din som henviser deg hit. Poliklinikk tilbyr også ekstra oppfølging av kvinner som har eller har hatt komplikasjoner i svangerskapet. Kvinner med medisinsk sykdom som tilsier at de trenger ekstra oppfølging under svangerskapet, blir også henvist hit. Fostermedisinsk poliklinikk ligger i Østbygget i 1. etasje. Les mer om fostermedisinsk poliklinikk

Kontakt

Telefon

Fødetelefon

51 51 92 09

Fødeavdelingen

51 51 94 80

Barselhotellet

51 51 26 32

Barselpost 7G

51 51 87 78

Fødeloftet/spesialpost 7H

51 51 92 09

Fostermedisinsk poliklinikk

51 51 81 70

Postadresse

Postboks 8100, 4068 Stavanger

Slik finner du fram

Oppmøtested

Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.

Er fødselen i gang? Ring fødetelefonen 51 51 92 09 FØR du drar til kvinneklinikken. Da får du snakke med en erfaren jordmor, og får råd om hva du bør gjøre.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Innskriving i fødejournal

Før du kommer til tidlig ultralyd, må du fylle ut digital fødejournal på helsenorge.no. Legg inn dato for siste menstruasjon eller IVF-termin.

Du må også registrere nødvendige personopplysninger om deg, barnets far, svangerskapet og eventuelle tidligere svangerskap i forkant av fødselen.

Gå til digital innskriving i fødejorunal (helsenorge.no)
Gravid kvinne sitter på en seng

Praktisk informasjon

Alle fødende bør ringe fødetelefonen før de drar inn til sykehuset.

Det er erfarne jordmødre som svarer når du ringer Fødetelefonen. Her vil vi lytte til det du forteller, gi deg råd og sammen med deg planlegge hva som skal skje videre. Fødetelefonen er for akutte problemstillinger (tilsvarende nødtelefon 113).

Du kan dessverre ikke bruke denne tjenesten til rådgiving som ikke haster og kan vente til du tar kontakt med egen lege, jordmor eller legevakt. Når vi vurderer det slik at problemstillingen kan bli løst der, vil vi be deg om å ta kontakt med en av disse.

Ved henvendelser etter fødsel/hjemreise kontakter du den barselavdelingen du var innlagt på:

7I: 51 51 26 32

7G: 51 51 87 78

Vår besøksadresse:

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger, Sydbygg, 1. etasje.

Bruk inngang 1 (hovedinngangen) og følg rød stripe på gulvet til trapp eller heis.​

Registrere opplysninger i fødejournal

Fyll ut den digitale fødejournalen før du kommer til tidlig ultralyd. Legg inn dato for siste menstruasjon eller IVF-termin.

Registrer nødvendige personopplysninger om deg, barnets far, svangerskapet og eventuelle tidligere svangerskap i forkant av fødselen.

Du må logge deg inn på helsenorge.no for å kunne lagre og sende inn skjema. Du får da en kopi av innsendt skjema lagret under «Meldinger» på din profil på helsenorge.no.

Det er viktig at du også tar med originalskjemaene av helsekort, ultralydskjema og eventuelle andre papir ved alle kontroller og innkomst på sykehuset.

Gå til digital fødejournal på helsenorge.no

Dersom du har fått omfattende behandling (også tannbehandling) ved sykehus utenfor Norden, eller vært i flyktningmottak i løpet av det siste året, ber vi deg ta kontakt med din fastlege så snart som mulig for å ta prøver for MRSA.

Prøvene skal helst være tatt før innleggelse i sykehus for å unngå smitte, og for å unngå at MRSA blir en fast del av bakteriefloraen ved sykehuset. MRSA er en bakterie som er motstandsdyktig mot antibiotika.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Vi legger til rette for at partner/ledsager kan være med den gravide/fødende. H​er finner du informasjon om hvilke tiltak som gjelder på poliklinikk, under fødsel (for eksempel keisersnitt) - og ved barselavdelingen og barselhotellet.

​Som pasient får du matservering på avdelingen du ligger på. Ligger du på pasienthotellet servere vi måltidene i hotellets restaurant rett ved hovedinngangen. I tillegg kan du kjøpe alt fra dagens middag til småretter, bakvarer og kioskvarer på sykehuset. Kiosken Lyst har døgnåpent og har det meste av det du trenger når du er på sykehuset.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​Matservering på avdelingen

Det blir servert frokost, tidlig middag, kvelds og senkvelds på avdelingene. Serveringstidene er satt innenfor faste tidsrammer, og menyen varierer fra uke til uke. Matserveringen gjelder innlagte pasienter. Pårørende og besøk​ende kan benytte kantinen, kiosken eller kafèen​​​. Kjøkkenet tilbyr tilrettelagt kost i henhold til matintoleranser og allergier samt halal- og vegetarhensyn. Kjøkkenet har også en barnemeny.

Flere avdelinger tilbyr matservering i dagligstuen, med buffét-servering. Hvis du av helsemessige grunner ikke kan komme til dagligstuen, får du servert maten på rommet.

Cafè Morgenrød

Cafè Morgenrød serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bestille varmmat, desserter og kaffe fra menyen. «Dagens meny» endres fra dag til dag, med både lunjsretter og middagsretter. Morgenrød har også glutenfrie alternativ.

Kantinen Mattorget

På Mattorget kan du kjøpe varm mat, bakevarer, kaker, pålegg, frukt og drikke. Kantinen har også en variert og innholdsrik salatbar. Kantinen er åpen for alle medarbeidere, pasienter, pårørende og gjester. Du kan betale med både kort og kontant.

Mandag - fredag: 08.30 - 16.30
Lørdag: 10.00 - 16.00
Søndag og helligdager: 11.00 - 16.00 ​

Ved Klinikk psykisk helsevern på Våland kan du kjøpe lunsj på Café Latte(r). De selger påsmurt, varme måltider og har salatbar. Café Latte(r) har åpent hverdager 10.00 - 13.50​.

Kiosken Lyst

Kiosken LYST har et godt utvalg av drikker, påsmurte brødvarer og varmretter. I tillegg selger de små gaver, frimerker og telekort, egenpleieprodukter, bøker, blader og blomster. Butikken er åpen hele døgnet.

Snacksautomater

På sykehuset har vi automater der du kan kjøpe drikke og enkle matvarer hele døgnet.​​

​Fødetelefonen skal primært bli brukt for å melde fra om at fødselen er i gang og at du er på vei til sykehuset. Da kan avdelingen du skal føde på planlegge mottakelsen av deg, ved å gjøre klar fødestue og avklare hvem som skal ha ansvar for å ta i mot deg, samt ha ansvar for å følge deg opp. Er du usikker på om fødselen er i gang, eller det oppstår endringer hos deg eller barnet som uroer deg, kan du også kontakte jordmor via Fødetelefonen.

  • Når du har regelmessige rier med ca 5 min. pause og 50-60 sek. varighet. Når riene øker i styrke kan det komme blodtilblandet slim
  • Hvis du tror fostervannet har gått
  • Hvis det kommer friskt blod fra skjeden
  • Hvis du kjenner en brå endring i fosterets aktivitet
  • Hvis du har konstante magesmerter, pannehodepine, flimring for øynene eller tåkesyn, trykk for brystet eller føler deg kvalm og veldig uvel
  • Etter svangerskapsuke 24: Ring fødetelefonen hvis du har mistanke om rier, vannavgang eller blødning

Ved henvendelser etter fødsel/hjemreise kontakter du den barselavdelingen du var innlagt på:

7I - tlf 51 51 26 32

7G - tlf 51 51 87 78

​Parkerin​​gshus

Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet. Fra parkeringshuset kan du ta heisen rett opp i sykehusets hovedinngang.

For å komme til parkeringshuset, følger du skiltene fra Fylkeslege Ebbells gate. Parkeringshuset er godt belyst og videoovervåket.

Se mer info www.sus.no/parkering

Korttidsparkering

Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (maks 15 minutter). ​

Parkering for bevegelseshemmede

Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede. Disse har en tidsbegrensning på fire timer. Det finnes også tolv parkeringsplasser reservert bevegelseshemmede i parkeringshuset under St. Svithun Hotell. Disse plassene er avgiftsbelagt på lik linje med annen parkering på sykehusområdet.

​Parkering for langtidspårørende

Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris. Dette gjelder parkering i parkeringshuset. Prisen for langtidspårørende er 300 kroner per uke (normalpris 144 kroner per døgn). Avdelingen du skal besøke, må fylle ut en rekvisisjon for å få kjøpt parkeringsbeviset hos Q-park.

​Ladestasjon for el-bil

Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet og betaler​ som vanlige gjester. Dette på grunn av den store økningen i el-bilder på sykehusområdet den siste tiden. I parkeringshuset er ​det ladestasjoner for el-bil.

​Gravide får tilbud om trivselskontroll på fødepoliklinikken eller fødeavdelingen, når de er 7-9 dager over termindato fastsatt ved ultralyd. Svangerskapet er da ikke på overtid.
Den gravide kontakter selv sjukehuset 8.dag etter ultralydtermin for å få en tid til trivselskontroll  7 -9. dag.

 

Til deg som har født – eller skal føde snart

Praktisk informasjon vedrørende luftveisinfeksjoner til deg som har født, eller skal føde snart.
Les mer
43118257662_8c69b1b9d1_c.jpg

Ultralyd ved fødepoliklinikken

Alle gravide kvinner får tilbud om rutineultralyd ved vår poliklinikk.
Kontaktinformasjon
Jordmor som utfører ultralyd på gravid kvinne. Foto.

Omvisning på fødeloftet og barselpostene 7G og 7I (barselhotellet)

Få en omvisning på fødeloftet og barselpostene 7G og 7I (populært kalt barselhotellet).
Se video her
Jordmor på føderom

Omvisning på fødavdelingen ved SUS

Lurer du på hvordan det er inne på fødeavdelingen vår? Her kan du bli med på en videoomvisning.
Bli med på omvisning på fødeavdelingen
Viser jordmor som står på et føderom

Graviditet og svangerskap

De fleste svangerskap utvikler seg normalt og de fleste gravide er friske.
Les om graviditet og svangerskap
Jordmor som masserer gravid kvinnes rygg. Foto.

Fødsel og barsel

Fødselen er slutten på mange måneder med venting, lengsel og spenning.
Les mer om å føde hos oss
Nærbilde av jordmor som ser på en baby. Foto.

Etter fødselen

Friske kvinner og barn får barseloppholdet sitt på Barselenhet 7I på St.Svithun hotell.
Les mer om Barselenhet 7I
Jordmødre på rekke som smiler. Foto.

Mer informasjon fra føde- og barselseksjonen