Betennelse i øyets bindehinne

Det er forskjellige former for øyekatarr (konjunktivitt). Øyekatarr kan ofte skyldes allergi, virus eller bakterier, og den kan være akutt eller kronisk. Det er i seg selv ikke en farlig øyesykdom. 

Øyekatarr kjennetegnes av rennende, røde eller såre øyne. Ved kraftig øyekatarr, bør du kontakte lege.

Les mer på helsenorge.no

Bindehinnen

Bindehinnen er en tynn, gjennomsiktig hinne som forbinder øyelokket til øyeeplet. Dette gjør at partikler ikke kan komme bakover i øyehulen. 

Behandling hos fastlegen

Øyekatarr diagnostiseres og behandles vanligvis hos fastlegen. Dersom dette ikke gir noen bedring, kan fastlegen vurdere å henvise deg til øyelege. Behandlingen du får er avhengig av symptomene og hvilken øyekatarr du har.

Henvisning og vurdering

Dersom du har blitt behandlet hos fastlege og har forverring eller ingen bedring av øyekatarren, kan fastlegen vurdere å henvise deg til øyelege. Fastlegene henviser som oftest til avtalespesialist utenom sykehus. Ventetiden for å komme inn hos øyelege kan variere noe, avhengig av opplysningene om ditt tilfelle som er gitt i henvisningen.

For å utelukke hvilke øyekatarr det er og for å gi riktig behandling til pasienten er det viktig at fastlegen har sett på ulike faktorer. Det kan være:

  • Er det hevelse rundt øyet?
  • Er øyet gjenklistret om morgen?
  • Hvilket farge er det på pusset?
  • Har pasienten en kjent allergi fra før?
  • Svi og kløe i øyet/øynene?
  • Er øyekatarr ensidig eller på begge øynene?
  • Er det startet opp med behandling og i tilfelle hvilken behandling har blitt gitt?

Fastlegen bør ta synstest av pasienten hvis mulig. Det tas synstest av hvert øye for seg selv og av begge øynene.

Utredning

Øyelegen vil stille deg ulike spørsmål for å kartlegge hvilken type øyekatarr du har. Noen av spørsmålene kan være om det er andre i familien som har øyekatarr eller om du er forkjølet eller tett i nesen. Legen vil også spørre deg om du er plaget med svie og kløe i øyet/øynene og om øyet/øynene er gjenklistret om morgen.

Dersom du har fått medisinsk behandling av din fastlege, er det viktig at du informerer øyelegen om dette. Dette skal også komme frem i henvisningen fra fastlegen. Øyelegen kan også finne det nødvendig med flere undersøkelser. For å finne ut hvilke bakterier som er årsak til øyekatarren, kan det tas ulike dyrkningsprøver.

Behandling

Øyekatarr kan skyldes bakterier, virus eller allergi. Den kan være akutt eller kronisk. Den vanligste behandlingen er øyendråper eller øyesalve. Ved allergi kan det også være aktuelt å behandles med allergitabletter.

Dersom du har sterke symptomer, kan det hjelpe å skylle øyet hver morgen. Dette kan være med på å redusere plagene. Du kan skylle med øyebadevann uten konserveringsmidler. Dette kjøper du på apoteket. Du kan også koke opp vann med salt i og bruke dette når det er lunkent. Du må prøve å unngå plasser der det er røyk, vind og kulde. Det er også lurt å unngå maskara og øyemidler med konserveringsmidler i. Alle disse faktorene kan være med på å forverre plagene.

Oppfølging

Det er viktig å vaske hendene godt, og det er lurt å ha separate håndklær. Smitten skjer gjennom kontaktsmitte eller ved at du berører samme gjenstand, som for eksempel dørhåndtak. Øyekatarr kan også smitte via dråpesmitte.

Vær oppmerksom

Personer kan reagere ulikt på medisiner. Hvis symptomene endrer seg, er det viktig at du raskt tar kontakt med legen din.

Kontakt

Torgveien 25 Øyeavdelingen

Kontakt Øyeavdelingen

Oppmøtested

Like ved Kilden kjøpesenter (omlag 10 minutters gange fra SUS Våland). Bruk egen inngang som ligger i en smal gate som går mellom Torgveien 21 og 25.
Murbygg med parkeringsplass. Foto.

Torgveien 25

Torgveien 25, 4016 Stavanger

Transport

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Dersom du bruker blodfortynnende medisiner, må det avklares med fastlege, om du kan slutte med disse før operasjonen.

I praksis gjennomføres dette som regel på følgende måte:
Pasienter som bruker ASA (Albyl E), Clopidigrel (Plavix) skal i utgangspunktet slutte med disse 7 dager før operasjon.

Marevan tas bort 3 dager før operasjon.
Er du hjerteklaffoperert, hatt tidligere alvorlig blodproppsykdom, nylig hjerteoperert/innleggelse av stent eller nylig hatt hjerneslag, vennligst ta snarlig kontakt med øyeavdeling tlf. 51 51 23 20 mellom kl. 08.00-15.00, slik at vi kan avklare med hjertespesialist om det er trygt å utføre operasjonen/slutte med medisinene.
Med tanke på dosering av Marevan etter operasjon, må operatør vite INR verdi dagen før operasjon.

Dipyridamol (Persantin) tas til og med dagen før operasjon.
Dersom du bruker Dabigratan (Pradaxa), Rivaroksaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis) anbefales det at du slutter med disse 2 døgn før fremmøte.
Tar du tran eller Omega 3, bør du slutte 3 uker før operasjonen.


NB! Slutt aldri å bruke disse medisinene før du har klarert med din fastlege.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Vi anbefaler at pårørende og ledsagere bruker parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen.

Det finnes parkeringsplasser på baksiden av øyeavdelingen, og i kjelleren ved senter for dagkirurgi.

Alle parkeringsplasser krever betaling.



 

Dagkirurgisk avdeling Hillevåg ligger i Torgveien 21 A, like ved Kilden handlesenter.

Kart over området (utskriftsvennlig versjon)

Det er parkering i underetasjen i dagkirurgibygget som ligger rett ved siden av øyeavdelingen, og ved hovedinngangen. Pårørende og ledsagere kan også bruke parkeringsmulighetene som er i området rundt øyeavdelingen. Alle parkeringsplasser krever betaling.