Informasjon til foreldre

Utredning og oppfølging av funksjonelle mage- og tarmplager

Vi på barne- og ungdomsklinikken ved Stavanger universitetssykehus ønsker å sikre at barn med mage- og tarmplager får en rask og effektiv utredning. For å gjøre dette, har vi utviklet en strukturert prosess som starter allerede før henvisningen sendes. Dette gir oss mulighet til å stille en mer nøyaktig diagnose raskt.

Illustrasjon av et barn

Illustrasjon: Sofie Tveitnes

Før henvisningen: forberedelser hos fastlegen

Før dere blir henvist til oss, ber vi fastlegen om å utføre noen enkle blod- og avføringsprøver. Disse prøvene hjelper oss å utelukke vanlige årsaker til magesmerter. Dersom legen finner unormale verdier, prioriterer vi en raskere undersøkelse på sykehuset. Normale prøver kan tyde på at symptomene er uttrykk for funksjonelle mage- og tarmlidelser, noe som betyr at de ikke skyldes en underliggende sykdom, men heller en funksjonsforstyrrelse fordøyelsesystemet.

Spørreskjema for bedre kartlegging

Når vi mottar henvisningen, sender vi dere 2 spørreskjemaer via SMS. Sammen med fastlegens henvisning med nødvendige prøvesvar, vil det dere svarer i skjemaene være med å avgjøre om barnet trenger videre undersøkelse på sykehuset, eller om vi kan anbefale videre behandling hos fastlegen og i kommunehelsetjenesten.

Rome IV-spørreskjema

Dette skjemaet kartlegger symptomer som kan tyde på funksjonelle mage- og tarmplager, som irritabel tarm-syndrom (IBS).

Oppfølgings-/alarmsymptom-spørreskjema

Dette skjemaet er utviklet for å oppdage alvorlige symptomer som kan kreve rask medisinsk oppfølging.

Rask oppfølging hos fastlegen

Dersom prøvene og spørreskjemaene ikke viser tegn på sykdom, kan vi raskt stille en diagnose på funksjonelle mage- og tarmplager. Disse tilstandene krever som regel ikke videre sykehusutredning, men heller en målrettet oppfølging hos fastlegen.

Vi har også laget enkle behandlingsveiledere som fastlegen kan bruke sammen med dere, for å hjelpe barnet med å håndtere symptomene og forbedre livskvaliteten.

Velederne finner dere her: Funksjonelle mage- og tarmsykdommer (4–18 år)

Samarbeid for barnets beste

Når henvisningen er ferdig behandlet, sender vi vår vurdering tilbake til fastlegen, sammen med råd og relevant behandlingsinformasjon. Fastlegen vil da være sentral i den videre oppfølgingen, og fastlegen kan alltid henvise barnet tilbake til barne- og ungdomsklinikken ved SUS om nødvendig.

Vi håper at denne strukturerte tilnærmingen vil føre til raskere bedring for barnet deres. Sammen kan vi sikre at barnet får den støtten det trenger for å få en bedre hverdag.

Med vennlig hilsen Barne- og ungdomsklinikken ved Stavanger universitetssykehus.

Sist oppdatert 24.09.2024