«Vår naturlige plass er innlemmet i en flokk, men flokklivet er ikke alltid enkelt. Vi fødes inn i, vokser opp i og preges av grupper- familie, skole, venneflokk, aktiviteter og arbeidsplass.
Redselen for å bli avvist kan hindre oss fra å søke kontakt der isolasjon blir et feilslått forsøk på å holde seg trygg». Følelsesmessige vansker i og mellom mennesker kan føre til stort ubehag i form av angst, depresjon, atferdsproblemer, kroppslige smertetilstander og lignende.
Hva er gruppeterapi?
Gruppen er et terapeutisk rom der en kan komme sammen for å dele utfordringer, bekymringer og mestring. Gjennom å dele personlige erfaringer, tanker og følelser med hverandre, avdekkes gradvis de problemer den enkelte sliter med. Responsen fra de andre medlemmene og fra terapeuten bidrar til å avklare følelsesmessige relasjonelle vansker og åpner for å finne nye måter å mestre dette på.
I gruppen kan du oppdage, forstå og bearbeide følelser, fantasier og opplevelser fra tidligere og nåværende relasjoner. Du vil få en bedre forståelse for egen situasjon og for å lære fra og med hverandre. Sosiale koder som ofte ikke utforskes i andre sosiale sammenhenger kan utforskes i gruppen. Spørsmål som hvordan jeg oppleves av andre mennesker og hva foregår mellom oss kan utforskes.
En vil lære om seg selv og om mellommenneskelige relasjoner. Det er i møte med andre mennesker at vår virkelighetsoppfatning skapes, bekreftes og forandres. Dette innebærer også å bli mer bevisst hvordan man unngår eller beskytter seg mot skamfulle, skremmende eller smertefulle tanker, følelser og opplevelser. Disse beskyttelsesstrategiene var kanskje helt nødvendige og hensiktsmessige en annen gang i livet vårt, men byr på problemer for oss nå. Ved å forstå seg selv og sine opplevelser vil det bli mulig å kjenne seg tryggere i seg selv og håndtere utfordringer på en bedre måte.
Gruppeterapi kan være nyttig for å forstå seg selv og sine relasjoner bedre, endre uhensiktsmessige mønstre, samt se tydeligere sammenhenger med tidligere erfaringer og hvordan en påvirkes av disse i dag.
Hvem klan benytte seg av gruppeterapi?
Gruppen er for mennesker som på ulik måte og i ulik grad lider under eller har utfordringer i tilværelsen, i forhold til seg selv, andre, i arbeidslivet eller privat. Mennesker med både lette, moderate og mer alvorlige psykiske lidelse, samt mennesker som ønsker å få et nytt og utvidet perspektiv på livet, kan nyttiggjøre seg gruppepsykoterapi. Gruppeledere kan også gå i gruppepsykoterapi som ledd i sin utdannelse. I en terapeutisk gruppe har terapeuten valgt ut deltakere som vurderes som egnet for denne behandlingsformen. Gruppen er rettet mot voksne som har ønske om å utforske seg selv og utvikle nye sider og egenskaper.
Hva er rammene i gruppepsykoterapi?
I gruppeterapi opereres det med noen sentrale rammer. Gruppen møtes fast en gang i uken. Medlemmene strekker seg langt for å tilpasse sin hverdag slik at man kan delta i gruppen og at man respekterer tidspunktene og kommer presis til timene. En nyter ikke kaffe, brus, snus og lignende i gruppen. Rusfrihet er påkrevd. Gruppen vil ha maks åtte til ni deltagere og en terapeut.
Hvor og når er gruppene?
Langtidsdynamisk gruppe. Varighet 1–5 år. Tirsdager fra kl. 17.00–18.30. Det tas inn et nytt medlem når en slutter.
Langtidsdynamisk gruppe. Varighet 1–5 år Tirsdager fra kl. 16.30–18.00. Det tas inn et nytt medlem når en slutter.
Relasjonsgruppe med bildeterapi. Mandager fra kl. 09.15–12.00.
Relasjonsgruppe med bildeterapi. Onsdager fra kl. 09.15–12.00.
Fokusert kortidsgruppe. Onsdager fra kl. 13.00–14.30.
Affektbevissthetsgruppe. Onsdager fra kl. 09.00–10.30.