Stresset for å være perfekt

Mange ungdommer i dagens samfunn opplever at de alltid må prestere høyt på mange arenaer samtidig, og du blir stresset av det. Du opplever kanskje at du må ha et bra utseende, fin kropp, være flink på skolen, være sosial, sportslig, aktiv på sosiale medier og populær. Da kan det bli vanskelig å vite i hvilken del av livet du kan gi litt mer faen.

I​dealene i dagens samfunn er uoppnåelige for de fleste. Samtidig kan du som ungdom få inntrykk i media og i vennegjenger at alt er mulig, og at alle kan og må få til absolutt alt - hvis du bare prøver hardt nok. Mange stresser så mye med å leve opp til idealene og kravene de setter for seg selv at de blir slitne og nedfor. Andre kan få vondt i kropp og hode - eller ha kroppslige symptomer som ikke lar seg forklare av kroppslig sykdom.    

Hvordan kan man slappe av?

Det er naturlig å bli sliten og nedfor hvis du opplever å ha ansvar i livet for noe du egentlig ikke kan gjøre så mye med. 

Hvis du blir sliten og nedfor, så er det kroppen sin måte å si i fra at dette ikke går lenger, og at du må slappe mer av. For noen betyr dette å droppe aktiviteter, mens andre må lære å leve med litt dårligere prestasjoner. Noen har godt av å endre på forholdet til venner, mens andre må lære seg å akseptere den kroppen og det utseende du har fått tildelt fra naturens side. For mange handler dette om å lære seg å gi litt mer faen i ting - ikke sette så høye krav, og kanskje tenke at livet blir fint selv om man ikke presterer så bra på alle fronter hele tiden. Det er også viktig å forstå at idealene man har kan være urealistiske.

Snakk med noen

Det kan ofte være lurt å ha noen å snakke med om stress og kravene om at alt skal være perfekt. Ofte er det vanskelig å forstå når vi setter for høye krav til oss selv, fordi vi opplever de høye kravene som en god ting. Da er det viktig å få en annen persons perspektiv på hva som er realistisk i lengden.

Hvordan få hjelp

Sist oppdatert 28.12.2023