Øyekirurgi

De vanligste sykdommene behandlet ved okuloplastisk seksjon er:

Chalasion (også kalt sti)

Betennelse i øyelokkets talgkjertel. Presenterer seg som en betent kule i øyelokket. Behandles med salve og/eller dråper i første omgang. Dersom kulen vedvarer, må den fjernes kirurgisk ved å lage et lite snitt på insiden av øyelokket.

Ektropion (utovervenning av øyelokk)

Stort sett er det nedre øyelokk som vrenger seg ut. Forekommer oftest hos eldre pga økt slapphet i hud og øyemuskler. I sjeldne tilfeller skyldes tilstanden arrdannelse i øyelokkets området eller lammelse av ansiktsnerven. Ektropion gir økt tåreflod og stadig tilbakevennende øyekatarr. Behandles kirurgisk ved å stabilisere øyelokket.

Les mer om operasjon av utovervrengt nedre øyelokk

Entropion (inovervenning av øyelokk slik av øyevippene kommer i kontakt med øye og irriterer hornhinnen):

Forekommer oftest hos eldre som følge av aldersforandringer i vevet (hud og muskler) rundt øye. Entropion gir symptomer i form av ruskfølelse, økt tåreflod og hornhinnesår. Behandles kirurgisk ved å stabilisere øyelokket.

Les mer om operasjon av innovervrengt nedre øyelokk

Trikiasis (feilstilling av øyevippene på øyelokk som krøller seg mot hornhinne og forårsaker irritasjon og sårdannelse):

Feilstilte øyevipper nappes vekk ved hjelp av kauterisering (brenning).

Tumor (svulst):

Tumor kan være både godartet og ondartet. Hos de fleste pasientene tar vi først biopsi, altså en liten prøve fra svulsten. Etter svar fra vevsundersøkelse planleger vi operasjon for å fjerne svulsten. Operasjonsmetode vurderes individuelt og er avhengig av størrelse, sort og beliggenhet av svulsten.

Ptose (nedhengende øvre øylokk pga svakhet av muskel eller dens sene som løfter øyelokk):

Ptose kan være medfødt, kan komme med alderen eller er et symptom ved visse nervelidelser. Dersom ptosen fører til synsmessige problemer, behandles den kirurgisk ved å løfte øyelokket.

Les mer om operasjon av hengende øvre øyelokk

Tåreveisproblematikk:

Stor del av våre pasienter kommer med rennende øyne. Vi sonderer da tårekanalen og dersom tårekanalen er tett, legger vi inn et dren. Øyeavdelingen samarbeider med ØNH avdelingen når det gjelder mer omfattende tåreveisoperasjoner. Pasienter plaget med tørre øyne får innsatt tårepropper i tårepunktene (ved begynnelsen av tårekanalen).

Pterygium (innvekst av slimhinne inn i og over hornhinne):

Presenterer seg som en rød knute på det hvite på øyet. Dersom pterygium gir symptomer (irritasjon eller forstyrrelse av syn), fjernes det kirurgisk.

Les mer om operasjon for innvekst av slimhinne

Dermatochalase (Løs hud på øvre eller nedre øyelokk):

Dersom hudoverskudd legger seg over øyelokkskanten og innskrenker sidesynet, fjernes huden kirurgisk.

Les mer om operasjon av overflødig hud på øyelokket

Sist oppdatert 06.12.2022