Helsefelleskapet - utviklingsplan
Prehospitale tjenester
FORELØPIG VERSJON - Prehospitale tjenester er en tverrgående klinikk som leverer tjenester til primær- og spesialisthelsetjenesten, samt direkte til publikum. Vi tilbyr akuttmedisinsk prehospital beredskap og behandling, samt effektiv pasienttransport med luftambulanse, ambulanse, ambulansebåt, syketransport og taxi.
Vår fremste oppgave er å sørge for rask og trygg hjelp til våre pasienter. Sammen med primærhelsetjenesten skal vi sørge for at befolkningen opplever en sømløs akuttmedisinsk kjede.
Konkrete mål
De fem strategiske hovedmålene for prehospitale tjenester i Helse Stavanger er:
-
Pasientene mottar rask og riktig helsehjelp
-
Ansatte innehar nødvendig kompetanse
-
Det sikres riktig og kostnadseffektiv ressursbruk
-
Den akuttmedisinske kjeden er standardisert, sammenhengende og velfungerende
-
Tjenestene understøttes av funksjonelle og velfungerende IKT løsninger
Tiltak for å nå målene
Prehospitale tjenester står overfor en rekke muligheter og utfordringer i årene som kommer. Spesielt er endringer i demografi, oppgavefordeling og infrastruktur betydningsfulle for organisering og dimensjonering av prehospitale tjenester.
I utviklingsplanen har vi særlig fokusert på områdene Samhandling, kvalitet, kompetanse, beredskap og teknologi for å møte utviklingstrekk og krav i førende dokumenter.
Samhandling i helsetjenesten vil bli mer kompleks og vil kreve økt kompetanse i alle ledd. Her vil vi søke å få etablert et samhandlingsnettverk, AKuttkjeden Sør-Rogaland, som knyttes til helsefellesskapet. målet er å etablere samarbeidsformer og utforske muligheter for samhandling som understøtter primær- og spesialisthelsetjenestens mål, samt sikrer en sammenhengende og sømløs akuttmedisinsk kjede.
Samfunnet er i utvikling og prehospitale tjenester er en viktig aktør i samhandlingen knyttet til beredskap. Risikobasert styring og proaktive arbeidsprosesser vil bidra til å sikre godt samarbeid og tilstrekkelig beredskap til å håndtere definerte fare- og ulykkeshendelser(DFU`er) i opptaksområdet.
Ulike diagnostiske verktøy og uttesting av teknologiske løsninger i de prehospitale tjenestene vil være nødvendig i samarbeid med primærhelsetjenesten for å finne gode, nye løsninger som varetar pasientene på best mulig måte. Innføring av Prehospital Elektronisk Pasientjournal (P-EPJ) i 2021/2022 i ambulansetjenesten vil være et stort løft av betydning for kvalitet og pasientsikkerhet. Det samme gjelder pågående prosjekt for oppdatering av AMK IKT verktøy, som i større grad vil sikre at systemer er sammenhengende og bidra til bedre samhandling mellom ulike AMK sentraler og andre aktører.
Kartlegging av kompetanse og utvikling av kompetanseplaner i egen organisasjon er viktig å sikre at uviklingen er i tråd med behovene og sikre rekruttering. Samarbeid med utdanningsinstitusjonene er viktig for nettopp å sikre utdanning på riktig nivå og kvalitet i utdanningene.
Indikatorer på måloppnåelse
Det er viktig å finne gode indikatorer på samhandling mellom primær og spesialisthelsetjenesten innen det prehospitale feltet. Foreløpig et det responstid som er hovedkvalitetsindikatorer for AMK og ambulansetjeneste. Vårt mål er at vi er organisert hensiktsmessig slik at vi oppfyller nasjonale forventninger til responstid.
I tillegg ønsker vi i perioden å ha fokus på tilfredshetsmålinger hos pasienter, medarbeidere og samarbeidspartnere.
Pasienttilfredshet
Etablere tilbakemelding fra pasienter på egen opplevelse av prehospitale tjenester. 80 % av pasientene skal være fornøyd eller svært fornøyd med sin opplevelse.
Medarbeidertilfredshet
Bruke medarbeiderundersøkelsene. 80 % av medarbeiderne mener det psykososiale arbeidsmiljøet er ivaretatt i stor grad.
80 % av medarbeiderne mener de har en stor grad av påvirkning på egen arbeidshverdag.
Samarbeidspartneres tilfredshet
80 % av samarbeidspartnerne er fornøyd eller svært fornøyd med leveransene til prehospitale tjenester.
Kvalitetsindikatorer og styringsinformasjon må utvikles slik at en i større grad er i stand til å jobbe strukturert med forbedring, forskning og utvikling.