SUS leder nasjonal kampanje for å redde flere liv

Hvert år får 3000 til 4000 hjertestans i Norge. Av disse overlever kun 15 prosent. Med Helsedirektoratets kampanje "Sammen redder vi liv" skal overlege Conrad Bjørshol ved SUS lede jobben for å redde enda flere.

Mirjam Klingenberg. Foto: Svein Lunde, SUS.
Publisert 27.03.2017
Sist oppdatert 28.03.2017

13285587083_2bcc98d4e8_k.jpg
Conrad Bjørshol, overlege ved anestesiavdelingen ved Stavanger universitetssjukehus og seniorforsker ved regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS), leder det nasjonale prosjektet "Sammen redder vi liv".

– Hvert år får 3000 til 4000 mennesker i Norge plutselig og uventet hjertestans. Nå starter vi en nasjonal dugnad for å redde 200 flere personer hvert år etter hjertestans, forteller Conrad Bjørshol, overlege ved anestesiavdelingen ved SUS og seniorforsker ved regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest (RAKOS) - og nå også nasjonal prosjektleder for kampanjen "Sammen redder vi liv".

Det er helseminister Bent Høie og Helsedirektoratet som står bak kampanjen - som skal øke folks kunnskap i livreddende førstehjelp. De vil også gjøre befolkningen mer bevisst på at du får profesjonell hjelp fra helsepersonell ved å ringe 1-1-3.

Er gode, men kan bli enda bedre
– Dette er viktig, for det er også forskjeller i overlevelse mellom ulike deler av landet. Og selv om vi er gode, så kan vi bli enda bedre. For å få til det, så må det gjøres et nasjonalt løft, fortsetter Bjørshol.

I tillegg vil de jobbe for at hjertestartere utenfor helsevesenet registreres i det nye nasjonale hjertestarter-registeret - og se på mulighetene som moderne teknologi gir.

Mer om prosjektet: