Kokken Pål
Som liten så Pål mye på kokkeprogrammer og elsket mat. Han tok fagbrev som kokk i 2001 og har jobbet med mat siden. Litt i restaurant, men mest i kantine. Etter mange år i kantinebransjen søkte Pål seg til sykehuset. Han ville ha nye utfordringer og bruke kompetansen sin til å skape matglede på sykehuset.

Mat er en viktig del av arbeidsdagen. Når folk gleder seg til lunsj og går ut med et smil, har vi truffet. Det handler om å gjøre det lille ekstra – se kunden, prate med dem og møte dem med positiv energi. Det bidrar til at folk får en bedre opplevelse og tar den gode følelsen med seg videre utover dagen. For pasienter tror jeg god mat kan ha en helsebringende effekt.
Jeg jobber som kokk i kantinen Café Latte(r) ved klinikk psykisk helsevern. Jeg har også deltatt i to Kantine-NM og to Kokke-OL sammen med De norske kokkelandslagene. Det har vært utrolig kjekt, stressende og lærerikt. (Red.anm: I 2024 tok laget kategorigull i OL og historisk OL-bronse).
Når dagens varmmat er ferdig, går resten av tiden til å forberede neste dag. Det som både er kjekt og utfordrende, er å finne på nye ting. Mange av kundene våre spiser her daglig, så det gjelder å variere. Jeg er også opptatt av å kaste minst mulig mat, og lager ofte snacks av rester. Det har blitt en stor suksess.
Nå åpner snart nytt sykehus, det blir spennende. Jeg tror de fleste gleder seg til å komme i gang. Et helt nytt kjøkken på Ullandhaug krever god logistikk, siden vi fortsatt skal drive to kantiner på Våland. Noe får vi planlagt på forhånd, og så blir det nok noen justeringer underveis.
Det mest givende i jobben er å se reaksjonene og å få tilbakemeldinger på maten. Det er like viktig å få høre når noe er bra, som når noe kan forbedres. Da blir det lettere å utvikle seg. Som kokk blir du aldri utlært. Det er veldig gøy når folk spør om råd og oppskrifter på retter de har smakt her. Jeg elsker å inspirere andre til å prøve nye ting.
Jeg har mange gode minner fra jobben, men én opplevelse skiller seg ut: sommerdagen da vi pyntet kantinen, spilte musikk og serverte en stor buffet med salater, mocktails, desserter og varmmat. Reaksjonene var fantastiske, og folk snakket om dagen i ukevis etterpå. Slike øyeblikk gir meg masse energi og pågangsmot.