Renholder

Renholder

For Phayom er det viktig at pasientene på SUS blir godt tatt i mot med rene rom og hyggelige ansatte. Hun streber for at pasientene skal føle seg trygge og at smilet og høfligheten hennes gjør at de føler seg bedre og blir raskere friske.

Publisert 15.04.2025
Sist oppdatert 16.04.2025
Du må godta «informasjonskapsler fra tredjeparter» for å kunne se dette innholdet.

Fakta

Navn: Phayom

Yrke: Renholder

Utdannelse: Fagbrev renholder

Arbeidssted: SUS Våland

Hva jobber du med, og hvor lenge har du jobbet på SUS?

Jeg jobber som renholder på avdelingen for smitteutvask. Jeg har jobbet her i 12 år. Jeg startet å jobbe som renholder på sengepost og jobbet der i 6 år. Deretter gikk jeg over til smitteutvask. 

Hva gjør en renholder?

En renholder som jobber på sykehus har en svært viktig rolle i å forebygge og hindre spredning av smittsomme sykdommer. Arbeidet innebærer mer enn vanlig rengjøring. Vi rengjør pasientrom, bad, fellesarealer og berøringspunkter. Vi kjenner til bruk av spesifikke desinfeksjonsmidler som er godkjent for bruk i helsetjenesten. Vi samarbeider tett med sykepleiere og annet helsepersonell for å tilpasse rengjøringen etter pasientenes smittestatus.

Hvordan blir man renholder?

Det er mange veier til mål. Det er ingen formell utdanning som kreves, men det finnes kurs og opplæring som kan gjøre deg mer attraktiv for arbeidsgivere. Med støtte fra SUS og fagforeningen har jeg tatt fagbrev som renholdoperatør. Dette kan du ta etter 5 år i relevant praksis som renholder. En annen mulighet kan være VG1 Service og samferdsel og deretter VG2 renholdsoperatørfag før du går 2 år som lærling. Etter læretiden tar du en fagprøve. 

En mann i laboratoriefrakk

– Hun streber for at pasientene skal føle seg trygge og at smilet og høfligheten hennes gjør at de føler seg bedre og blir raskere friske.

Hvorfor ville du bli renholder?

Jeg ville bli renholder fordi jeg synes det er så viktig å hindre smitte. Jeg er opptatt av at det ser rent og fint ut og at pasienter føler seg trygge når de er innlagt her. Så håper jeg smilet mitt og den høflige måten å være på har en positiv påvirkning på at pasientene føler seg litt bedre. Som renholder får man jobbe selvstendig og lærer stadig nye ting. 

Hvordan ser arbeidsdagen din ut?

Arbeidshverdagen min varierer veldig. Noen dager er det mye smitte og noen dager er det litt mindre smitte. Arbeidshverdagen min består av å klargjøre vasketrallen med mopper, nye kluter, hansker og annet nødvendig utstyr til jobben jeg skal gjøre. Deretter går jeg på Ipaden og får en oversikt over hvor jeg skal vaske og når det må være klart. 

Hvilke utviklingsmuligheter er det på SUS?

Vi får muligheten til å delta på kurs om nye systemer, maskiner og produkter som skal tas i bruk på sykehuset. På kursene kan vi lære om systemer som digital viser hvilke rom som skal vaskes, hvilket nivå de skal vaskes på og hvilke dager de skal vaskes. I tillegg til kurs får vi muligheten til å ta fagbrev. 

En person som har på seg munnbind

– Det er mange muligheter som renholder, og du slipper å ta med deg ufordringer hjem fra jobb. Du får jobbe selvstendig og stadig utvikle deg igjennom kurs. Samtidig er ikke veien til å bli renholder så lang.

Hva er det mest givende med å jobbe på SUS?

Det som er mest givende er de flotte kollegaene mine og arbeidsmiljøet her. Samtidig er det så mange muligheter og man får en variert arbeidshverdag. Jeg har lært mye og fått fagbrev, det har vært veldig givende for meg. 

Hva har gjort mest inntrykk på deg i jobben?

Det som har gjort mest inntrykk på meg er korona tiden. Hvor viktigheten av renholderne ble veldig synlig. Det var en hektisk, men spennende og lærerik periode.