
Intenvensjonsradiolog
Intenvensjonsradiolog Knut Olav møter spennende utfordringer daglig. Den beste følelsen er når han kan hjelpe pasienter, og operasjonen får en umiddelbar virkning.
Intenvensjonsradiolog Knut Olav møter spennende utfordringer daglig. Den beste følelsen er når han kan hjelpe pasienter, og operasjonen får en umiddelbar virkning.
Navn: Knut
Utdanning: Intenvensjonsradiolog
Arbeidssted: SUS Våland
Jeg jobber som intervensjonsradiolog her på SUS og har jobbet her i 14 år. Det er to hovedgrunner til at jeg jobber her. Den ene grunnen er at jeg er herfra, og den andre grunnen er at SUS, faglig sett, er veldig spennende. Det er et stort sykehus som tilbyr mye forskjellig og avansert – onkologisk behandling, kar- og kirurgisk behandling – samtidig som det ikke er så stort at alt er oppdelt i små grupper.
En intervensjonsradiolog er en lege som bruker medisinsk bildediagnostikk (som røntgen, ultralyd, CT eller MR) til å behandle sykdommer inne i kroppen uten å åpne opp pasienten med kirurgi. De gjør altså inngrep, men bruker nåler, ledninger og tynne rør som de styrer gjennom blodårer eller andre kroppskanaler, samtidig som de ser på skjermer med bilder fra innsiden av kroppen.
– Det som gjør inntrykk, er når vi behandler hjerneslag. Får ut blodproppen som stenger for blodet til en del av hjernen og pasienter som kommer inn lamme dagen etter kan gå igjen og egentlig klarer seg som før. Det gjør inntrykk at behandlingen fungerer så godt.
Jeg ville bli intervensjonsradiolog fordi jeg fikk en jobb på radiologisk avdeling. Jeg ble veldig positivt overrasket over hvor utrolig spennende faget var. Jeg fikk tilfredsstilt "etterforskeren" i meg ved å finne ut hva problemene var – og ofte fant jeg svarene i bildene vi tok. I tillegg åpnet det seg en mulighet innenfor den lille, spesielle grenen i radiologien som heter intervensjonsradiologi, hvor man også får behandle pasienten.
En arbeidsdag for meg starter med et morgenmøte sammen med andre faggrupper. Deretter går jeg til en operasjonsstue, også kalt «Lab», for å behandle pasienter. Når behandlingene er ferdige, skriver jeg en rapport om hva vi har gjort. Etterpå vurderer vi nye henvisninger og saker som kommer inn. Noen dager har jeg flere korte behandlinger, mens andre dager kan jeg ha noen få, men lange inngrep.
– Man får jobbe med teknologi – og til og med avansert teknologi – og ikke minst får man være med på å utvikle den nye medisinen som hele tiden kommer.
Det er en fantastisk kombinasjon av det å jobbe med mennesker og behandling av pasienter. Man får jobbe med teknologi – og til og med avansert teknologi – og ikke minst får man være med på å utvikle den nye medisinen som hele tiden kommer. Det er ett av de mest innovative fagfeltene innen medisin, vil jeg si. Nye typer behandlinger kommer stadig til, og man får være med på å gjøre behandlinger på nye måter som er til det beste for pasientene. Et veldig spennende, variert og utrolig givende fagfelt å jobbe med.
At det er et stort sykehus med mange fagdisipliner og mange kolleger, og samtidig får man lov til å samarbeide mye på tvers. Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø er en veldig viktig del av det å trives her på SUS. Det er alltid mulig å spørre en venn og kollega – det gir en følelse av trygghet og støtte, og er en viktig del av det som opprettholder kvaliteten.
Jeg har mange historier om ting jeg har opplevd gjennom jobben min – noen av solskinnshistoriene setter seg virkelig. Noe av det som har gjort mest inntrykk på meg, er da jeg fikk være med og fjerne en blodpropp fra lungene til en pasient, og pasienten umiddelbart sa: "Åh, nå kan jeg endelig trekke pusten igjen." Slike øyeblikk gir meg veldig mye – når man ser at behandlingen virker der og da.
– Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø er en veldig viktig del av det å trives her på SUS.