Praksisprisen gikk til «Kunstglede»

Det er stor glede i å selge sitt første maleri, og det er aldri for sent å lære å male. Austrått bo- og aktivitetssenter vant Praksisprisen 2017.

Publisert 16.06.2017
Sist oppdatert 07.05.2018

​Tekst og foto: Marius Harlem

- Vi kunstnere, vet du ..., utbryter Olav til "kunstnerinnen" som holder malekurs for han og fire andre eldre med demens på Austrått bo- og aktivitetssenter.

I dag maler de landskapsbilder med god hjelp av aktivitør, Mari Berge Folde, og "kunstnerinnen" selv, Anita Rasmussen. "Kunstnerinnen" er et kallenavn som Olav har gitt til Anita i løpet av de fem fredagene kurset varte.

Fine malerier og god stemning

- En ser med en gang at det er god tone mellom kunstneren og de eldre, og alle har fått ros for det som de har holdt på med, forteller Folde.

Stemningen i malekurset skal være lett, og alle skal føle seg inkludert på sitt nivå for å føle mestring. Mens noen sitter dypt konsentrert i fargevalg og penselføring, er andre mer opptatt av den gode praten rundt bordet. Felles for alle er likevel at de produserer bilder av høy kvalitet med tanke på at de er nybegynnere og kun har en kurstime til rådighet. Hemmeligheten ligger i tett oppfølging fra kunstneren, og at lerretene er preparert med struktur og tegning på forhånd.

- Jeg tror at det er viktig at det faktisk blir et resultat, for da ser de at det blir til noe som faktisk kan henge på veggen, mener Folde. Etter kurset ble det holdt salgsutstilling for familiene i Anitas atelier og galleri.

- De var veldig stolte. Tenk at de hadde fått solgt bilder. Det var stort at de også kunne glede andre. Og de pårørende kom og sa: "Så flotte bilder. Det er jo til og med sånne som vi kan ha på veggen.", forteller Rasmussen.

Praksisprisen motiverer

SESAM ønsker å bidra til «Den gode dagen» for personer med demens gjennom å fremheve og dele enkle, kreative, morsomme, nære, kjærlige og smarte; kort sagt –gode tiltak for personer med demens som også har nyhetens interesse, sa leder ved SESAM, Ingelin Testad, til deltakerne på SESAM-konferansen, der praksisprisen på kr. 10 000 ble delt ut.

Praksisprisen viser både fram nye ideer og gir annerkjennelse for gode aktiviteter.

- Å vinne Praksisprisen er en enorm oppmuntring for oss. Vi søker aktiviteter som skaper glede, og etter å ha sett de andre nominerte har vi lyst til å skaffe både høner og katt, sier Berge.

- For meg er det fantastisk og få denne annerkjennelsen. Da får jeg vite at det jeg gjør fungerer, og dette har jeg lyst til å gjøre mer av, sier Rasmussen.

SESAM-Praksispris.jpg
 

Austrått bo- og aktivitetssenter vant Praksisprisen 2017. Fra venstre Berit Haugen, Mari Berge Folde, Anita Rasmussen, Sissel Høie Gerbi og Hanne Pettersen.

 

Se film av vinnerprosjektet