Michelin-middag på sykehjem

Eldre med demens får en fem retters festmiddag når Tasta sykehjem markerer starten på et forskningssamarbeid med SESAM.

Lin Iren Giske Andersen
Publisert 28.10.2016
Sist oppdatert 07.05.2018

Planleggingen er i full gang. Det er mye som skal på plass. Onsdag 2.november tar kokkene fra RE-NAA over kjøkkenet på sykehjemmet, og bordene dekkes til fest.  For 13 personer med demens skal få en sjelden opplevelse.

- Dette blir spennende, både for de eldre og oss. Det er kjekt å kunne si at vi nå er et forskningssykehjem, og det er en flott måte å markere det på, sier Turid E. Tjora, direktør ved Tasta sykehjem.

I samarbeid med SESAM, skal sykehjemmet teste ut hvordan demensavdelingen kan gjennomføre og delta i forskning. I de neste to månedene vil de ansatte få undervisning om demens, behov og symptomer, omsorg og behandling, samt opplæring i kartlegging av den enkeltes situasjon.

Prosjektleder og senterleder på SESAM, Ingelin Testad, sier at for å gjøre behandlingen for personer med demens i sykehjem enda bedre, er det viktig at forskning på dette området skjer i nært samarbeid med klinisk praksis.

- Dette må vi utvikle sammen, og oppstarten av forskningsnettverket for sykehjem - FOKUS, er en viktig milepæl, sier hun.

I følge Tjora blir hovedutfordringen hvordan de skal få til forskningsprosjektet uten at det går utover pasientene.

- De ansatte har allerede travle dager, men samtidig vil dette gi oss økt kompetanse og styrke oss faglig, understreker hun.

Det er oversykepleier Berit Ihle Olsen enig i:

- Det er fantastisk å få lov til å delta i forskning på denne måten. Det er viktig både med tanke på den faglige utviklingen og kvaliteten i arbeidet vi gjør, sier hun.

SESAM er nå i gang med å etablere en gruppe av forskningssykehjem, og målet er å øke forskningsaktiviteten og kvaliteten på forskning i sykehjem generelt. Tasta sykehjem var det første sykehjemmet som ønsket å delta, og det skal feires forteller Christina Frøiland, koordinator for FOKUS og forskningssykepleier ved SESAM.

- Da Michelin-restauranten RE-NAA tilbød seg å lage mat for eldre med demens, på sykehjemmet, var det bare å slå til, sier hun.

Så nå gjenstår det bare for 13 beboere å pynte seg til fest.

Christina Frøiland på Tasta sykehjem.jpg

Prosjektleder Christina Tøibøl  Frøiland, orienterer ansatte om hva det innebærer å bli et forskningssykehjem.