Blåbærfest på SESAM-faglunsj

En stor kake med blåbær ble midtpunktet da SESAM feiret tildelingen av 9 millioner kroner for å forske på effekten av Medox.

Lin Giske Andersen
Publisert 01.12.2016
Sist oppdatert 07.05.2018

​- Vi må nok ha en tallerken, sier Dag Årsland mens de tre forskerne stiller seg opp rundt bordet.
- En til meg også! sier Hogne Sønnesyn, mens Anne Katrine Bergland gjør seg klar til å sprette den snøhvite blåbærkaken.

Fra venstre: Dag Årsland, Anne Katrine og Hogne Sønnesyn

Foto: Svein Lunde


De små blåbærene på toppen er trillet av marsipan, mens ekte blåbær antas å ha flere gunstige biologiske effekter som kan beskytte hjerneceller mot prosesser som bidrar til demens. Prosjektet Anthocyanins: A new approach to prevention of dementia? har fått 9 millioner kroner av Nasjonalforeningen for folkehelsen for å undersøke om antocyaner kan forebygge demensutvikling. Det er det verdt å feire sier forskningssjef og prosjektleder Dag Årsland:


- Men så fort kaken er spist venter mye og hardt arbeid. For første gang skal vi undersøke om antocyaner virkelig reduserer utviklingen av demens, og nå gleder vi oss til å komme i gang.


Årsland leder forskningsgruppen som i tillegg består av Hogne Sønnesyn (SESAM), Anne Katrine Bergland (SESAM), Tormod Fladby (AHUS) og Angel Cedazo-Mingues (Karolinska Institutet). Arbeidet koordineres av senterleder Ingelin Testad.