Laboratorieforskning

Forskerne på laboratoriet vårt har som mål å utvikle nye og bedre metoder for diagnostikk og oppfølging av kreftpasienter.

En person som holder labutstyr

Om forskningen

Vi jobber med å kunne påvise sirkulerende kreftceller og sirkulerende kreft-DNA i blodprøver. Sirkulerende kreftceller er intakte kreftceller som har løsnet fra svulsten og beveget seg inn i blodbanen (se bildet under). Sirkulerende kreft-DNA er arvestoff fra kreftceller som dør, og kan også finnes i blodprøver ved de fleste kreftformer. 

Gruppen studerer den kliniske nytteverdien av å måle sirkulerende tumorceller og sirkulerende tumor-DNA-studier ved ulike kreftformer, først og fremst bukspyttkjertelkreft og brystkreft.

  • Kjersti Tjensvoll
  • Satu Oltedal
  • Saga Ekedal
  • Morten Lapin
  • Oddmund Nordgård
  • Karin Hestnes Edland
  • Kristin Løge Aanestad
  • Herish Garresori
  • Bjørnar Gilje
Illustrasjon av et menneske
Sirkulerende kreftceller er celler som har forlatt svulsten og beveget seg inn i blodomløpet. Sirkulerende kreft-DNA er arvestoff fra kreftceller som dør, og som havner i blodomløpet.

Forskningsprosjekter

Bukspyttkjertelkreft

Her undersøker vi den kliniske betydningen av å påvise sirkulerende kreftceller i blod før og under behandling av pasienter med langtkommet kreft i bukspyttkjertelen. Dette prosjektet har pågått en tid, og vi har vist at særlig sirkulerende kreft-DNA gir klinisk nyttig informasjon.

Mer informasjon om prosjektet kan du finne her (cristin.no) 

I denne studien vil vi finne fram til nye diagnostiske metoder, basert på analyser av blodprøver, som kan brukes til å påvise bukspyttkjertelkreft i en tidlig fase. I tillegg vil vi undersøke om påvisning av ctDNA kan være nyttig for pasienter som har langtkommet kreft i bukspyttkjertelen, spesielt med tanke på å måle effekten av behandling.

I et samarbeidsprosjekt med andre forskningsgrupper undersøker vi om gjentatte målinger av ctDNA kan gi nyttig informasjon ved uttesting av en ny og lovende behandlingsform, der ultralyd brukes for å bringe cellegift lettere inn i svulsten.

Studien har fått økonomisk støtte fra Kreftforeningen. Mer informasjon om prosjektet finner du her (cristin.no)

Formålet med dette nasjonale og tverrfaglige prosjektet er å etablere og evaluere et persontilpasset kontrollopplegg for personer med arvelig økt risiko for bukspyttkjertelkreft. Vårt mål er å oppnå tidlig diagnose og/eller forebygging av bukspyttkjertelkreft.

Personer som har vært til genetisk utredning ved en av de medisinsk genetiske avdelingene i Norge, og har fått konstatert arvelige genforandringer som gir økt risiko for bukspyttkjertelkreft, eller tilhører en familie med opphopning av bukspyttkjertelkreft, inviteres til et nytt kontrollopplegg. Dette består av årlige bildeundersøkelser (MR) og blodprøver for å finne mulig kreft-DNA. Forskningsgruppen vår har ansvaret for å undersøke disse blodprøvene.

Du kan finne mer informasjon om prosjektet her (cristin.no)

I dette prosjektet undersøker samarbeidspartnerne våre i Bergen effekten av en ny behandlingsmetode for pasienter med ikke-operabel bukspyttkjertelkreft. Behandlingen kalles sonoporasjonsforsterket cellegift, og består av mikrobobler (Sonazoid) og målrettet ultralyd, kombinert med standard cellegift.

Vår forskningsgruppe undersøker om måling av kreft-DNA kan brukes til å overvåke effekten av denne behandlingen. Mer informasjon om prosjektet finner du her (cristin.no)

Brystkreft

I dette prosjektet undersøker vi om gjentatte blodprøver kan brukes til å påvise tilbakefall av brystkreft etter operasjon. Det tas halvårlige blodprøver fra pasienter som har blitt operert for brystkreft i opptil 11 år etter operasjon. Prosjektet har pågått lenge og vi har funnet at målinger av sirkulerende kreft-DNA faktisk kan påvise tilbakefall av sykdommen før den oppdages via vanlig oppfølging. Mer informasjon om prosjektet finnes her (cristin.no)

Her undersøkes den kliniske betydningen av å påvise mikroskopisk spredning i benmargsprøver fra kvinner som opereres for brystkreft. Prosjektet er avsluttet, og har blant annet vist at påvisning av mikroskopisk spredning til benmarg kan avsløre hvilke pasienter som kommer til å få tilbakefall av sykdommen.

Mer informasjon kan du finne her (cristin.no)

I dette prosjektet vil vi undersøke potensialet for å bruke flytende biopsier (sirkulerende kreftceller og kreft-DNA) til å følge opp pasienter som får kjemoterapi for metastatisk brystkreft.

Vår hypotese er at flytende biopsier kan avdekke progresjon av sykdommen og behandlingssvikt tidligere enn man kan ved etablert diagnostikk.

I denne studien fikk pasienter med store brystsvulster medikamentbehandling for å minske svulsten, slik at det ble mulig å operere. Vår forskningsgruppe undersøker nå om blodprøver tatt før og under behandlingen kan avsløre om behandlingen virker, og mekanismer som eventuelt gir resistens mot behandlingen. 

Mer informasjon finner du her (cristin.no)

Samarbeidspartnere

Kreftforeningens nasjonale ekspertgruppe for forskning på bukspyttkjertelkreft (KNEP). Oddmund Nordgård sitter i styringsgruppen her. Les mer: www.knep.no.

Nasjonalt nettverk for brystkreftforskning. Les mer: brystkreftforskning.no.

Anders Molven, Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus.

Odd Helge Gilja, Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus.

Knut Jørgen Labori, Universitet i Oslo og Oslo universitetssykehus

Eli Marie Grindedal, Oslo universitetssykehus

Hege Russnes, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus

Bjørn Naume, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus

Gruppen er medlem av European Liquid Biopsy Society

Publikasjoner

Gå til publikasjoner (cristin.no)

Sist oppdatert 25.10.2024