Undersøkelse

Trykkmåling i hjernen - ICP-måling

For å undersøke om det er høyt trykk i hodet, kan man gjøre en trykkmåling (ICP-måling) hvor det legges inn en liten trykkmåler (sensor) i hjernen. Dette er en undersøkelse som må gjøres før man tar stilling til eventuell behandling. Det er ingen behandling i seg selv.

Rundt hjernen og ryggmargen sirkulerer det hjernevæske (spinalvæske). Det produseres ny hjernevæske hele tiden og overflødig væske tømmes i blodkarene. Noen ganger, kan denne sirkulasjonen bli hindret av forskjellige grunner, som for eksempel:

  • Hydrocefalus: Utspiling av væskerommene i hjernen på grunn av hindret avløp for hjernevæsken, gjerne medfødt tilstand, men også som følgetilstand.
  • Idiopatisk normaltrykkshydrocefalus: Hydrocefalus uten kjent årsak.
  • Sekundær hydrocefalus: Hydrocefalus med kjent årsak. Kan nevnes: subaraknoidalblødning. Hodeskade og hjernekirurgi.
  • Idiopatisk intrakraniell hypertensjon: En tilstand som gir økt trykk i hjernen uten at det påvises strukturell årsak.
  • Shuntsvikt: Svikt i et allerede eksisterende (kirurgisk innlagt) system for drenasje av hjernevæske.
  • Arnold Chiari: Medfødt misdannelse som påvirker lillehjernens og hjernestammens funksjoner.
  • Symptomer kan være ustø gange, nedsatt hukommelse, hodepine, urinlekkasje og endret humør. For å undersøke om det er høyt trykk i hodet som forårsaker dette, kan man gjøre en ICP-måling (intrakraniell trykkmåling).

Før

  • Dersom du bruker blodfortynnende medisiner, må du kontakte din fastlege før innleggelse. 
  • Ta med gode innesko.
  • Har du en pågående infeksjon må du ringe avdelingen eller ta kontakt med din fastlege. Inngrepet må eventuelt utsettes.
  • Før inngrepet må du følge avdelingens fasteprosedyre. Du skal også dusje og få ren seng kvelden før. Pleiepersonalet og lege vil snakke med deg før inngrepet. Du får da mer informasjon om hva som skal skje og du kan spørre om det du lurer på.

Under

Inngrepet skjer på operasjonstuen i lokalbedøvelse. Trykkmåleren blir operert inn like over hårfestet, og det vil bli fjernet litt hår.

Etter innleggelse av trykkmåleren blir du liggende tilkoplet en datamaskin i ett døgn. (Enkelte ganger kan tiden du ligger med trykkmåleren tilkoplet datamaskin være noe lenger). Du kan sitte i seng, men ikke bevege deg fritt rundt på grunn av utstyret. Toalettstol og bekken blir brukt som WC. Du kan spise og drikke kort tid etter inngrepet.

Gjør det vondt?

Selv om du er våken under inngrepet, så får du lokalbedøvelse som gjør at du ikke kjenner smerte. Hvis du får sårsmerter etter inngrepet vil du få smertestillende av sykepleier.

Når får jeg resultatet?

Når målingene avsluttes dagen etter, reiser du hjem. 

Vi organiserer hjemreisen, dersom ikke annet er avtalt. Dersom målingene viser at du har behov for behandling med shunt (drenasjehjelp), får du ny innleggelse til dette. Unntaksvis opereres shunten inn under samme innleggelse.

Etter

Stingene skal fjernes hos fastlegen din etter 10–14 dager. Du må selv bestille time for dette. 

Det er ingen begrensninger i forhold til fysisk aktivitet etter hjemkomst.

Vær oppmerksom

Etter hjemreise, er det viktig at du passer på om såret der måleren lå blir rødt, hovent og om det væsker. I tillegg må du passe på om du får feber eller intens hodepine. Hvis du får noen av disse symptomene, kontakt fastlege eller legevakt.

Kontakt

Sydbygget Nevrokirurgisk avdeling 1H

Kontakt Nevrokirurgisk avdeling 1H

Oppmøtested

Sydbygget, 1.etasje.
Bruk hovedinngangen, ta til venstre og bruk heisen eller trappene.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.