Diagnose

Tørre slimhinner

Tørrhet, sårhet og svie/smerter i øyne, nese, munn/svelg og slimhinner i skjeden kan oppstå ved aldring, ved noen revmatiske sykdommer og er hyppig bivirkning til en rekke legemidler. Eksempler er legemidler mot psykiske lidelser, høyt blodtrykk, astma/allergi og uren hud. Snakk med fastlegen eller apoteket om medisinene du står på kan bidra til tørrhetsplager.

Før

 • Vi anbefaler at du drikker minst 1 liter vann daglig for å ikke bli uttørket. Dette gjelder ikke hvis du har en sykdom som gjør at du skal drikke mindre enn dette.
 • Unngå å røyke.
 • Snakk med med apoteket om hva som finnes av produkter og hvilke de anbefaler for deg. Det finnes mange produkter på markedet som kan bidra til å redusere plager knyttet til tørre slimhinner. Det varierer fra person til person hvor godt de ulike produktene fungerer, man må ofte prøve seg fram. 

Under


Ved tørre øyne vil det hjelpe å redusere fordamping av tårefilmen, og få tilskudd av kunstig tårevæske for å fukte og lindre plagene.

 • Blunkefrekvensen reduseres når man ser på skjermer. Dermed øker fordampingen av tårefilmen. Fordampingen kan reduseres ved å ha 50-70 cm avstand mellom øye og skjerm, vinkle skjermen 15-20 grader bakover og la midten av skjermen være i 15-30 graders synsvinkel under øyets horisontallinje. Reduser lysstyrken på skjermen og ta hyppige pauser slik at øynene får hvile. 
 • Ved bruk av kontaktlinser: Bruk typer som er ekstra fuktgivende, eventuelt bruk briller.
 • Generelt anbefales en innendørs relativ luftfuktighet på 30-60% ved romtemperatur på 20-22°C. Luftfuktigheten kan økes ved å redusere viftehastigheten i ventilasjonssystem og bruke luftfukter.
 • Nedsatt kvalitet av eller mengde fettstoffer i tårefilmen kan bidra til tørre øyne. Varme omslag og øyelokkmassasje for å frigjøre fettstoffene kan forsøkes. Fukt en klut under springen med så varmt vann som mulig, vri den opp og legg den mot øyelokkene i 5 minutter. Alternativt kan ulike øyemasker med varmepakning brukes. Stryk deretter huden 10 - 15 ganger langs kanten av øyelokket med pekefingeren. Dette bør gjøres 1 - 2 ganger daglig i starten.
 • Dersom du bruker briller finnes det spesielle innfatinger som reduserer fordamping av tårefilmen, rådfør deg med optiker.
Kunstig tårevæske
Kunstig tårevæske finnes som dråper, spray, gel og salve. Produktene virker lindrende på flere måter, blant annet ved å fukte, smøre, gjenopprette fettbalansen- og kan redusere konsentrasjonen av betennelsesstoffer i tårefilmen. Dråper og spray egner seg best til bruk på dagtid. Gel og salve gir mer langvarig virkning, men også forbigående tilsløret syn, og egner seg best til bruk på kvelds- og nattestid.

Dersom du har kronisk tørre øyne og utredning viser at du har nedsatt tårekvalitet eller tåremengde, kan du få kunstig tårevæske på blå resept. Blå resept innebærer at du får dekket deler av medisinutgiftene av staten.

Gode råd ved bruk av kunstig tårevæske:

 • Ved bruk av kontaktlinser bør du passe på at du ikke bruker produkter som inneholder konserveringsmidler som misfarger linsene og gir øyeirritasjon. Du kan også ta av kontaktlinsene, påføre produktet, vente en tid (se under det enkelte produkt) og så sette linsene på igjen. Dette gjelder ikke ved endagslinser.
 • Les pakningsvedlegget før bruk.
 • Vask hendene før du drypper, da er det mindre fare for infeksjoner.
 • Bruk dråpestøtte dersom du synes det er vanskelig å treffe øyet når du drypper. Noen produkter er også lettere å dryppe enn andre – spør på apoteket og prøv deg fram.
 • Vanligvis dryppes/legges både dråper, gel og salve på innsiden av nedre øyelokk (øyelokkranden). Vær nøye med å ikke komme i kontakt med øyet eller øyevippene (for å unngå forurensing av produktet og øyeskader).
 • Hvis du bruker andre øyepreparater (for eksempel øyedråper mot glaukom «grønn stær») bør det gå en tid mellom påføring av de ulike. Vanlige regler er at legemiddel bør påføres før kunstig tårevæske (for å unngå uttynning av legemidlet) og dråper bør påføres før gel/salve.
 • Øyepreparater kan lett bli forurenset med bakterier, virus ol., og kan av den grunn bare brukes i begrenset tid. To gode vaner er å alltid se på utløpsdatoen før bruk, og å alltid skrive datoen du tar produktet i bruk på beholderen. Endosebeholdere har ikke konserveringsmidler og skal derfor kastes etter en gangs bruk.
 • Bruk kunstig tårevæske ofte nok!

Munntørrhet kan over tid gi tannråte, tannkjøttsykdommer og infeksjoner. Det er også ubehagelig, kan gi dårlig ånde, forstyrret smaksopplevelse og vansker med å tygge, svelge og snakke. Vær derfor nøye med tannpleien. 

 • Puss tennene morgen og kveld med myk tannbørste og fluortannkrem. Unngå tannkremer som inneholder såpestoffet natriumlaurylsulfat (SLS). SLS kan løse opp proteiner i spyttet og på den måten redusere spyttets beskyttende effekt på tenner og munnslimhinne.
 • Bruk tanntråd.
 • Bruk eventuelt fluorskyll/-tabletter/-tyggegummi.
 • Gå regelmessig til tannlegen.
Du bør drikke rikelig med vann (hyppig) og gjerne skylle munnen etter måltid. Reduser inntaket av søtsaker og sure drikker som kaffe, te, juice og mineralvann. Bruk sukkerfri tyggegummi/pastiller eller produkter som er spesielt utviklet til bruk ved munntørrhet. De finnes i ulike former; sugetabletter, munnskyll, gel og spray, og inneholder eksempelvis eplesyre som stimulerer spyttsekresjonen, fluor og søtningsstoffet xylitol som hemmer bakterievekst. Noen er utviklet for å gi langvarig fukting av munnslimhinnen og egner seg derfor spesielt godt til bruk om natten. Vaselin eller annen form for leppepomade kan forebygge sprekker og sår på leppene og i munnvikene.

Forebyggende råd

 • Reduser alkoholinntak.
 • Unngå sterkt krydret, salt og syrlig mat.
 • Spis myk mat.
 • Drikk kjølige væsker og spis avkjølte matvarer (unngå varm mat og drikke).
 • Unngå å klemme eller stikke hull på blemmer.
 • Bruk leppepomade og beskytt leppene mot sol.
 • Bruk eventuelt smertestillende legemidler, fortrinnsvis paracetamol.
 • Det finnes produkter i form av gel og spray som danner en beskyttende hinne og dermed gir hurtig lindring ved smerter forårsaket av munnskold/after og andre sår i munnslimhinnen. Spray egner seg spesielt til påføring langt bak i munnen.

Forebyggende råd:

 • Prøv å skåne slimhinnen mot irritanter som støv, tobakksrøyk, damper og andre mulige utløsende faktorer.
 • Generelt anbefales en innendørs relativ luftfuktighet på 20-40% ved romtemperatur på 20-22°C. Luftfuktigheten kan økes ved å redusere viftehastigheten i eventuelt ventilasjonssystem og bruke luftfukter. 
 • Unngå å klø deg i nesen med fingre eller hjelpemidler som bomullspinner.
 • Unngå slimhinneavsvellende nesedråper/-spray da de kan skade den allerede såre slimhinnen og gjøre vondt verre.
Egenbehandling:
Ved tørrhet i nesen kan du skylle med saltvann for å fjerne partikler og gjenopprette fuktigheten. Bruk saltvannsløsninger som har samme saltinnhold og pH som kroppen ellers. Saltvannsskylling ved hjelp av neseskyller er et rimelig alternativ der du lager ditt eget saltvann eller kjøper det på apoteket. Saltvann i engangspipetter eller spray er lett å ta med seg og noen av produktene inneholder også smørende stoffer. Sprayene finnes i ulike varianter og gir alt fra en lett dusj til en kraftig skylling. Dersom saltvann ikke gir nok fuktighet, kan nesespray med sesamolje brukes i tillegg. Disse gir en smørende og beskyttende effekt på neseslimhinnen. Du kan også bruke vaselin eller annen nøytral salve i neseåpningen.

Forebyggende råd:

 • Unngå hyppig vask av underlivet og dyp skylling av skjeden. Slimhinnene i skjeden er selvrensende og bør få være mest mulig i fred. Bruk helst bare vann, eventuelt mild såpe med lav pH, vaskekrem eller vaskeolje beregnet til intimbruk. 
 • Vær varsom med bruk av tamponger hvis du er veldig tørr.
 • Bruk glidemiddel ved samleie. På sykehusapoteket kan du finne flere ulike merker som er godt egnet til formålet.

Etter

Tørre øyne

Dersom du har mye plager på tross av egenbehandlingen kan du ha nytte av vurdering hos øyelege med tanke på om du skal få innsatt tåreplugg som reduserer drenasjen av tårer fra øynene. Øyelegen kan også vurdere om det skal prøves ut øyedråper med immundempende legemiddel dersom det er revmatisk årsak til tørre øyne. 

Kontakt

Sydbygget Revmatologisk avdeling

Kontakt Revmatologisk avdeling

Oppmøtested

Oppmøtested poliklinikk: 5H (Sydbygget). Her møter du opp for time hos lege, sykepleier, ergoterapeut og fysioterapeut, samt infusjon av legemiddel. Gå inn hovedinngangen og hold til venstre. Ta heisen ved apoteket opp til 5. etasje i Sydbygget. Følg skilting til Revmatologisk poliklinikk. 
 
Oppmøtested sengepost: 3B (Østbygget). Bruk inngang 6 (se kart), eller du kan  gå inn hovedinngangen, ta til venstre forbi heisene og følge gangen rett fram til enden og heisene. Heis eller trapper opp til 3. etasje. Derfra følger du skilt til avdeling 3B. 
 

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

​Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.
Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

​Våland
Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller nettbuss for ruter og rutetider.