Behandling

Spinalpunksjon

Ryggmargsvæskeprøve (spinalpunksjon) er en undersøkelse der vi tar en prøve av spinalvæske ved hjelp av en nål som stikkes inn nederst i ryggen. Spinalvæske er den væsken som omgir hjernen og ryggmargen din. Noen sykdommer kan gi forandringer i denne væsken.

Innledning

Hjernen og ryggmargen omgis av en fargeløs, vannklar væske som kalles ryggmargsvæske (eller spinalvæske). Ryggmargsvæsken består hovedsakelig av vann, små mengder sukker og salter, i tillegg til spor av protein. Normalt inneholder det ingen eller bare veldig få celler. Til enhver tid er det mellom 100 og 200 milliliter ryggmargsvæske, som sirkulerer og fornyes i raskt tempo, slik at vi samlet produserer omtrent 500 ml i løpet av et døgn. Ved prøvetaking hentes det som regel ut mindre enn 20 ml og volumet blir raskt erstattet av kroppen selv.

Henvisning og vurdering

Det er avdelingen du tilhører på sykehuset, eller fastlegen, som kan henvise deg til denne undersøkelsen.

Før

Du kan spise frokost og drikke som normalt før undersøkelsen dersom du ikke har fått beskjed om noe annet.

Noen medikamenter, som blodfortynnende medisiner, kan gi økt risiko for komplikasjoner under undersøkelsen. Derfor er det viktig at du forteller legen din hvilke medikamenter du bruker fast og om du har tatt noen spesielle medikamenter undersøkelsesdagen eller dagen før. Presis informasjon om dette finner du i innkallingsbrevet ditt.

Under

Selve punksjonen og tappingen tar omtrent 20-30 minutter. Du blir bedt om å ligge på siden med ryggen mot legen, i fosterstilling. Av og til kan det være en fordel å foreta punksjonen sittende med bøyd rygg. Begge stillinger gjør at åpningen mellom ryggtaggene blir større slik at punksjonen blir enklere å gjennomføre. Punksjonen gjøres nederst i korsryggen.

Du vil merke et stikk i huden. Selve ryggmargen ender flere nivå over innstikksstedet, og det er ingen fare for at nålen kommer borti den. En sjelden gang kan nerver mot beina irriteres. Du vil da merke smerter i beina. Det er ikke farlig, men gi beskjed hvis du får vondt slik at vi kan endre nålens stilling. Når nålen er på plass drypper væsken ut og samles opp i rør for analyse. Etter at prøvene er tatt, fjerner vi nålen og legger bandasje over innstikksstedet.

Etter

Vi anbefaler at du er sykemeldt undersøkelsesdagen. 

Du kan gjerne ligge en time og hvile deg etter undersøkelsen, men det er ikke vist at sengeleie etter undersøkelsen forebygger hodepine. Du bør unngå kraftige anstrengelser som tunge løft, tungt kroppsarbeid og trening det første døgnet. Det kan ta en måned eller mer før alle resultatene fra undersøkelsen foreligger. Resultatet blir sendt til henvisende lege og du blir fulgt opp der. 

Dersom du får hodepine etter undersøkelsen, kommer den vanligvis i pannen eller bakhodet i løpet av det neste døgnet. Hodepinen skyldes en liten lekkasje rundt punksjonsstedet som fører til lavere trykk rundt hjernen. Smertene gir seg nesten helt når du ligger og blir verre igjen når du står opp. Ofte gir hodepinen seg i løpet av 24 timer. Det kan hjelpe å drikke koffeinholdig drikke (som cola eller kaffe) eller bruke reseptfrie smertestillende tabeletter som inneholder koffein (fenazon-koffein).

Hvis smertene varer lengre enn 3 dager bør du kontakte avdelingen/legen hvor undersøkelsen ble gjort for å få en vurdering av om hodepinen skal behandles ved å sette litt av ditt eget blod rundt innstikksstedet (blodlapp). Dette vil lukke lekkasjeåpningen, og smertene gir seg.

Noen kan kjenne smerter og stivhet i ryggen etter undersøkelsen. Dette er normalt og ikke farlig. Dette kan vare i noen dager.

Kontakt

Sydbygget Nevrosenteret

Kontakt Nevrosenteret

Oppmøtested

Ekspedisjonen ligger i 2.etasje i vestbygget. Bruk hovedinngangen og heis ved informasjonen.

 

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Vestbygget

Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

Dersom du ønsker å snakke med noen om hvordan du best kan håndtere dine helseutfordringer, tilbyr våre veiledere mulighet for samtale på telefon. Vi er også tilgjengelige for pårørende og foresatte.​

Kostnader

Samtalen er gratis.