Diagnose

Psoriasisartritt

Psoriasisartritt  (PsA) er en form for leddgikt som kan oppstå hos personer med hudsykdommen psoriasis. PsA tilhører gruppen av revmatiske betennelsessykdommer som blir kalt spondyloartritter.

Introduksjon

Utbredelse og årsak

Psoriasisartritt (PsA) forekommer hos omtrent 10% av de som har hudsykdommen psoriasis. Det er ikke sammenheng mellom utbredelse av psoriasis i huden og risiko for å få psoriasisartritt. Omtrent like mange kvinner som menn får psoriasisartritt. Årsaker er lite kjente, men sykdommen er i noen grad arvelig.

Utredning

Symptomer og sykdomstegn

Ved psoriasisartritt er det vanlig at ett eller flere ledd er betente og dermed vonde, hovne og kjennes stive. Noen kan få betennelse i bekkenledd og rygg slik som ved Bekhterevs sykdom. Da kjenner du smerte og stivhet i korsryggen og kanskje høyere opp i ryggen og rundt brystbeinet.

Dette merker du gjerne mest om natten slikt at søvnen blir forstyrret. Bevegelse gir lindring, mens hvile ikke gjør det. Dessuten kan man ved psoriasisartritt ha betennelse i senefestet (såkalt entesitt), mest vanlig bakpå eller under hælen. Et annet særtrekk ved psoriasisartritt er betennelse i en hel finger eller tå, noe som blir kalt daktylitt eller på norsk «pølsetå»/«pølsefinger».

En person med psoriasisartritt kan ha ett eller flere av disse sykdomstegnene samtidig eller varierende over tid. Blodprøve viser ofte økte verdier for senkning og CRP (såkalt hurtigsenkning). Det finnes ikke sykdomsspesifikke antistoff i blodprøve ved psoriasisartritt slik man finner ved vanlig revmatisk leddgikt (revmatoid faktor og anti-CCP).

Behandling

Revmatolog vil starte behandling tilpasset din sykdom. Sykdomsforløpet er variabelt over tid og mellom ulike pasienter. Det er naturlig at du blir tatt med på råd om hvilken behandling som er best for deg.

Medikamentell behandling

Symptomlindrende medikament av typen antiflogistika gir raskt effekt og kan benyttes daglig eller etter behov. Eksempel på slike er ibuprofen, naproxen og diklofenak. Dersom du ikke tåler antiflogistika kan du bruke paracetamol. Kortisoninnsprøyting kan settes i ledd som er hovne og trenger rask behandlingseffekt.

Sykdomsmodifiserende medikament slik som metotrexat, leflunomid (Arava) og sulfasalazin (Salazopyrin) har langsom og immundempende effekt som minsker betennelse og tendens til skade på ledd.

Biologiske (TNF-alfa-hemmere) legemiddel som blir gitt intravenøst eller som subkutan sprøyte, gir ofte en rask og god lindring av symptomene og kan dempe eller stoppe den revmatiske betennelsen. Dette er kostbare medikament som også gir en liten økning i risiko for alvorlige infeksjoner.

Annen behandling

Trening og øvelser kan gjøre at du blir mindre stiv, får bedre funksjon og kan vedlikeholde bevegelsesutslag i tillegg til å gi allmenne helseeffekter. Du bør i starten få veiledning fra fysioterapeut om dette, i perioder kan det også være nyttig med behandling hos fysioterapeut. Ergoterapeut kan gi råd og veiledning ved særlige funksjonstap.

Personer med psoriasisartritt har litt økt risiko for overvekt, diabetes og høyt blodtrykk. I samråd med fastlege bør du finne ut om dette gjelder deg og i så fall få behandling for dette. Du bør følge generelle kostholdsråd for riktig mengde og sammensetning. Særlig kan det være av betydning å ha godt nok inntak av antioksidanter, omega-3 fettsyrer og kalsium.


Oppfølging

Diagnose og behandlingsoppstart blir fastsatt av revmatolog, og det er vanlig med kontroller hos revmatolog, etter hvert årlig.

Det er viktig med oppfølging hos fastlege for andre helseproblemer. Fastlegen kan skrive resept på antiflogistika samt fornye resepter på sykdomsmodifiserende medikamenter og skrive henvisning til fysioterapeut dersom det trengs. I fredelige faser av sykdommen kan fastlege overta oppfølgingen.

Kontakt

Sydbygget Revmatologisk avdeling

Kontakt Revmatologisk avdeling

Oppmøtested

Sydbygget, 5.etasje. Bruk hovedinngangen (inngang 1).

Oppmøtested poliklinikk: Her møter du opp for time hos lege, sykepleier, ergoterapeut og fysioterapeut, samt infusjon av legemiddel. Gå inn hovedinngangen på Stavanger universitetssjukehus og hold til venstre. Ta heisen ved apoteket opp til 5. etasje i Sydbygget. Følg skilting til skilting til Medisinsk dagpost 5H og Revmatologisk avdeling. 

Oppmøtested sengepost 3B: Bruk inngang 6 (se kart) til Østbygget. Heis eller trapper opp til 3. etasje. Derfra følger du skiltene til avdeling 3B.

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Helse Stavanger har beredskapsplaner for å ivareta pasienttransport under covid-19. Under pandemien oppfordres det til å bruke eget kjøretøy til og fra behandling hvis det er mulig. Dersom reisen er over ti kilometer hver vei, dekkes tilleggsutgifter som parkering, bom og bilferge uten krav til dokumentasjon. For reiser under ti kilometer, dekkes utgifter hvis behovet er dokumentert av behandler. ​

Det er flere busstopp langs med sykehusets område, både i Gerd-Ragna Bloch Thorsens gate, Fylkeslege Ebbells gate og Ullandhaugveien.

Ved hovedinngangen, inngang 2, inngang 6 og i hovedinngangen ved Psykiatrisk divisjon står det sanntidsskjermer der du kan se når bussene kommer og går.

Nærmeste togstasjon er Paradis stasjon. Denne ligger om lag én kilometer fra hovedbygget.

Se Kolumbus eller Vy for ruter og rutetider.

Nyheter

  • Inger Marie Skoie.png
    14. juni 2021
    Disputas: Fatigue hos psoriasispasienter

    Inger Marie Skoie disputerer 18. juni 2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Fatigue in psoriasis: prevalence and biological mechanisms".