Diagnose

Prostatahyperplasi

Prostatahyperplasi, godartet forstørrelse (hyperplasi) av prostata, betraktes vanligvis som en aldersbetinget tilstand, og er en normal del av selve aldringsprosessen. Det medfører en forsnevring av urinrøret med redusert avløp/urinstråle. Behandlingen er vanligvis kirurgisk inngrep eller medikamentell behandling.

Kun menn har prostata. Ettersom menn blir eldre, kan prostatakjertelen blir større. Dette kan forårsake plager, for eksempel nattlig vannlating. Men en forstørret prostata er vanligvis ikke et alvorlig helseproblem.

Prostata er en liten, fast kjertel på størrelse med en valnøtt. Den finnes under bunnen av urinblæren. Fremre del av prostata ligger rundt urinrøret, røret som frakter urin og sæd ut av kroppen. Endringer i prostata kan gjøre urinrøret trangere, noe som gjør det vanskelig å tisse.

Baksiden av prostata ligger mot endetarmen (rektum). Legen kan undersøke prostatakjertelen via endetarmen.

Mange menns prostatakjertler blir større etter hvert som de blir eldre. Når dette skjer, kaller leger det benign prostatahyperplasi (BPH) eller LUTS (lower urinary tract symptoms). LUTS er ikke kreft, og det er vanligvis ikke et alvorlig helseproblem. Men noen er såpass plaget at de søker hjelp hos fastlegen.

Les mer på helsenorge.no

Henvisning og vurdering

Det er fastlegen som henviser deg til utredning ved mistanke om prostatahyperplasi. Henvisningen vurderes av spesialist i urologi ved poliklinikken.

For at du skal få rask og god behandling er det viktig at fastlegen gjør de nødvendige undersøkelsene, og sender denne informasjonen om deg til poliklinikken.

Nødvendige undersøkelser hos fastlegen:

  • Miksjonsliste for å registrere hyppigheten og måling av urinmengde
  • IPSS-skjema (International Prostata Symptomscore)
  • DRE-funn (Digital Rectal Eksplorasjon)
  • Aktuelle blodprøver, kreatin, urinstoff, PSA (dobbeltprøve)
  • Undersøkelser av urinprøve, eventuelt med dyrkningsresultat

Utredning

Når henvisningen er vurdert får du innkalling til utredning og samtale med urolog.

Behandling

Kirurgisk behandling er nødvending ved total urinstopp, ved betydelig avløpshindring, hos pasienter med mye rest-urin, og eventuell nyresvikt. Det kan også være nødvendig dersom du er plaget med blærestein eller gjentatte urinveisinfeksjoner.

Medikamentell behandling

I den senere tid er det også utviklet medikamenter som gjøre det mulig å påvirke symptomene ved prostatahyperplasi. Den ene gruppen medikamenter virker på hormonproduksjonen ved at prostatakjertelen skrumper med cirka 30 prosent. Det fører til lettere vannlating, og mindre plager og symptomer. Den andre medikamentgruppen som brukes ved hyperplasi motvirker sammentrekningen av muskulaturen i prostata og ved blærehalsen. Behandling fører til redusert motstand for vannlating, og symptomene dine blir mindre.

Det kan også være nødvendig med blærekateter (slange til urinblæren) i en overgangsperiode mens du venter på operasjon eller at medikamentene skal virke.


 

Oppfølging

Enkelte pasienter blir innkalt til oppfølgende konsultasjon ved poliklinikken, men dette er vanligvis ikke nødvendig. Hvis undersøkelse av prostatavev i mikroskop skulle vise kreft som ikke var forventet, innkalles du til samtale.

Kontakt

Sydbygget Urologisk poliklinikk

Kontakt Urologisk poliklinikk

Oppmøtested

Poliklinikken ligger i U-etasje i sydbygget. Følg skiltene fra hovedinngangen.
Ta kontakt i ekspedisjonen ved urologisk poliklinikk når du kommer.

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:00
  • Mandag 08:00 - 15:00
  • Tirsdag 08:00 - 15:00
  • Onsdag 08:00 - 15:00
  • Torsdag 08:00 - 15:00
  • Fredag 08:00 - 15:00
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Sydbygget

Gerd Ragna Bloch Thorsens gate 8, 4011 Stavanger

Transport

​Hvis du har time ved denne poliklinikken, har du mulighet til å sjekke inn digitalt – enten via mobil eller på en av automatene i velkomstområdet på SUS.

Du får du en SMS på dagen du har time med beskjed om registrere deg når du har ankommet sykehuset. Når du har ankommet sykehuset, registrerer du deg på mobilen din eller på automat i velkomstområdet. Da får du beskjed hvilken ventesone du skal gå til.

I ventesonen venter du til du får en ny SMS, som sier at behandleren din er klar til å ta imot deg. Du får beskjed om romnummer og kan gå dit. Etter timen kan du dra rett hjem, og betale når du får en SMS med beskjed om at fakturaen er klar – med Vipps eller faktura.

Hvis du ikke ønsker å betale på mobil, så kan du også betale med kort i automaten som står i velkomstområdet. Og hvis sykehuset ikke mottar betaling, sendes det til slutt faktura til deg.

Les mer om den digitale ordningen på https://helse-stavanger.no/om-oss/nyheter/pasienter-kan-registrere-ankomst-og-betale-elektronisk-helt-topp

Parkeringshus
Parkeringshuset ligger under St. Svithun Hotell, og har 349 parkeringsplasser. Disse er forbeholdt besøkende til Stavanger universitetssjukehus og hotellet.

Korttidsparkering
Det er mulighet for korttidsparkering ved hovedinngangen (max 15 min). ​

Parkering for bevegelseshemmede
Utenfor hovedinngangen (inngang 1) er det fire parkeringsplasser som er forbeholdt bevegelseshemmede.

​Parkering for langtidspårørende
Pårørende må betale full parkeringsavgift de tre første døgnene, deretter vil du kunne å kjøpe parkeringstillatelse til redusert pris.

Ladestasjon for el-bil
Besøkende med el-bil parkerer i parkeringshuset under pasienthotellet, og betaler​ som vanlige gjester.

Les mer om parkering på sus.no/parkering

Reiser du til eller fra offentlig godkjent behandling, kan du ha rett på å få dekket nødvendige utgifter til reise. Pasientreiser koordinerer transport av pasienter til og fra behandling ved sykehuset. Hvis du har spørsmål, ta kontakt med oss på telefon 05515. Det finnes også nyttig informasjon på helsenorge.no.

Praktisk informasjon

​Dersom du trenger å endre timen din, ringer du poliklinikken for ny avtale. Du kan også endre time på helsenorge.no

Gi beskjed så tidlig som mulig. Pasienter som ikke møter til timen, vil bli belastet med egenandel.

​Det trådløse nettverket er gratis for pasienter, pårørende og besøkende. ​​Se etter gjest.ihelse.net på din mobil eller datamaskin.

Slik får du tilgang

Koble deg til i nettleseren din. Nettverket heter gjest.ihelse.net. Du blir bedt om å legge inn mobilnummeret ditt. Du trenger ikke oppgi andre opplysninger enn det. Brukernavn og passord får du tilsendt som en tekstmelding. Tilgangen varer i 24 dager.

​Det er urologen som vurderer om pasienter trenger oppfølging på poliklinikken etter utskriving fra sjukehuset. Noen av pasientene som blir operert kommer tilbake til poliklinikken for kontroll, mens andre går til kontroll hos egen lege. En del pasienter med kronisk sjukdom går jevnlig til kontroll hos urolog på poliklinikken

​Etter at du har fått evt. diagnose vil urolog vurdere om du vil ha nytte av kirurgisk behandling. Dersom det blir planlagt operasjon kan det være nødvendig med supplerende undersøkelser på poliklinikken.