Behandling
PORS - Pasientstyrt oppfølging ved revmatisk sykdom
Pasientstyrt oppfølging ved revmatisk sykdom (PORS) gjelder for deg som er utredet og har startet behandling for artrittsykdom. For å bli inkludert i PORS må sykdommen din være i stabil og rolig fase, slik at du ikke lengre trenger å komme til rutinekontroller ved revmatologisk avdeling. Behandlingsprogrammet innebærer et samarbeid mellom deg, fastlegen din og revmatologisk avdeling. Som bruker av PORS programmet skal du i utgangspunktet ikke lenger ha regelmessige rutinekontroller hos oss.
Vi ønsker at du kontakter oss dersom:
- Du er kvinne og planlegger svangerskap. Ta gjerne kontakt minst 6 mnd før du vil prøve å bli gravid i tilfelle det må gjøres endringer i medisinene
- Du har blitt gravid
- Du lurer på om du kan bruke mindre medisiner mot leddsykdommen
- Du opplever bivirkninger av medisinene, inkludert om du får hyppige infeksjoner
- Du får nye episoder med hovne ledd
- Du opplever forverret leddsmerte over tid, uten at det kan knyttes til at du har økt eller redusert aktivitetsnivået
Om sykdommen din skulle forverre seg i en lengre periode eller mer varig, vil vi tilby deg tettere oppfølging på poliklinikken.
Behandling
Din faste medisinske kontakt vil være fastlegen. Hvis det er behov for vurdering hos revmatolog, kan du kontakte revmatologisk avdeling på telefon 51 51 93 94 eller sende melding via Helsenorge for å få råd og konsultasjon dersom det er behov for det. Det er ikke nødvendig med henvisning fra fastlegen for å få time.
Dersom du bruker biologisk behandling, skal du som tidligere ta kontakt med revmatologisk poliklinikk når du trenger fornyet resept på biologisk behandling. Alle som bruker biologisk behandling vil en gang i året få et digitalt spørreskjema fra oss om sykdomsaktivitet og medisiner. Besvarelsene vil kodes som grønn eller rød, der grønn ikke fører til noen tiltak, og rød vil føre til kontrolltime med lege eller sykepleier på telefon eller ved oppmøte.
Oppfølging
Det er viktig at du fortsetter å ha regelmessig kontakt hos fastlegen din. Du må selv ta kontakt med legekontoret for å avtale tid for blodprøvetaking og legetime.
Hos fastlagen skal du ta blodprøvene som er nødvendig for medisinene du bruker. Dette gjøres vanligvis 2-4 ganger i året. Vi anbefaler i tillegg en årlig kontrolltime.
Fastlegen vil vurdere risiko for hjertesykdom og beinskjørhet (fastlegen vil bestemme hvor ofte det er nødvendig ut fra hvor høy risiko du har). Det er fastlegen du kontakter dersom du får nye plager som ikke skyldes leddsykdommen. Vi anbefaler at du følger Folkehelseinstituttets anbefaling for vaksiner, nå vil det si at alle som bruker immundempende behandling og/eller er 65 år eller eldre bør ta årlig korona- og influensavaksine og vaksine mot pneumokokker hvert 6. år.
Dersom du er i tvil om du må ha time på sykehuset, kan du gjerne diskutere det med din fastlege først.